Logodiatrofis.gr
ΠαχυσαρκίαΥγεία

Η παχυσαρκία και το υπερβάλλον βάρος

Η παχυσαρκία και το υπερβάλλον βάρος - παχυσαρκία

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής σήμερα είναι το υπερβάλλον σωματικό βάρος.

Το υπερβάλλον βάρος ή η παχυσαρκία αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη πολλών χρόνιων ασθενειών όπως είναι οι καρδιακές και αναπνευστικές νόσοι, ο μη ινσουλινο-εξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης ή διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και μερικοί καρκίνοι, καθώς και ο πρόωρος θάνατος. 

Νέες επιστημονικές μελέτες και στοιχεία από εταιρείες ασφάλισης ζωής έδειξαν ότι οι κίνδυνοι για την υγεία από το υπερβάλλον σωματικό λίπος σχετίζονται με σχετικά μικρές αυξήσεις του σωματικού βάρους, όχι μόνο με την έντονη παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία και το υπερβάλλον βάρος είναι σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν τεράστιο και αυξανόμενο οικονομικό βάρος στους εθνικούς πόρους

Ωστόσο, οι συνθήκες μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό μέσω λογικών αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Τι είναι η παχυσαρκία και το υπερβάλλον βάρος;

Η παχυσαρκία συχνά ορίζεται απλώς ως μια κατάσταση μη φυσιολογικής ή υπερβολικής συσσώρευσης λίπους στους λιπώδεις ιστούς του σώματος που οδηγεί σε κινδύνους για την υγεία

Η υποκείμενη αιτία είναι ένα θετικό ενεργειακό ισοζύγιο που οδηγεί σε αύξηση βάρους, δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνονται  υπερβαίνουν τις θερμίδες που δαπανώνται.

Προκειμένου να μπορέσουν οι άνθρωποι να καθορίσουν ποιο είναι το υγιές βάρος τους, χρησιμοποιείται ένα απλό μέτρο σχέσης μεταξύ βάρους και ύψους που ονομάζεται Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI). 

Ο ΔΜΣ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που χρησιμοποιείται συνήθως από τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες του τομέα της υγείας για τον προσδιορισμό της επικράτησης του χαμηλού βάρους, του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στους ενήλικες. 

Ορίζεται ως βάρος σε χιλιόγραμμα διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (kg / m 2). 

Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 70 κιλά και του οποίου το ύψος είναι 1,75 μ. θα έχει ΔΜΣ 22,9 kg / m 2 .

Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία ορίζονται ως τιμές ΔΜΣ ίσες ή μεγαλύτερες από 25 και 30, αντίστοιχα. Χαρακτηριστικά, ένας ΔΜΣ από 18,5 έως 24,9 θεωρείται «υγιής», αλλά ένα άτομο με ΔΜΣ 25-29,9 θεωρείται «με αυξημένο κίνδυνο» ανάπτυξης σχετιζόμενων ασθενειών και το ένα με ΔΜΣ 30 ή περισσότερο θεωρείται «μέτρια έως υψηλού κινδύνου”.

ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

 • <18,5 Λιποβαρής
 • 18,5 – 24,9 Υγιές βάρος
 • 25 – 29,9 Υπέρβαρος
 • ≥ 30 Παχύσαρκος

Κατανομή λίπους: Μήλο – Αχλάδι

Ο ΔΜΣ δεν μας δίνει ακόμη πληροφορίες σχετικά με το συνολικό λίπος ή το πώς κατανέμεται το λίπος στο σώμα μας, το οποίο είναι σημαντικό καθώς η περίσσεια λίπους στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να έχει συνέπειες από πλευράς προβλημάτων υγείας.

Ένας τρόπος μέτρησης της κατανομής του λίπους είναι η περιφέρεια της μέσης

Η περιφέρεια της μέσης δεν σχετίζεται με το ύψος και παρέχει μια απλή και πρακτική μέθοδο ταυτοποίησης ατόμων με αυξημένο βάρος, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας ή άλλων παρόμοιων παθήσεων. 

Εάν η περιφέρεια μέσης είναι μεγαλύτερη από 94-102 cm για τους άνδρες και 80-88 cm για τις γυναίκες, σημαίνει ότι έχουν υπερβολική κοιλιακό λίπος, γεγονός που τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, ακόμη και αν ο ΔΜΣ τους είναι σωστός.

Η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες:

 • Τα άτομα με κατανομή λίπους που συχνά ονομάζεται “μήλο”, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού λίπους τους είναι ενδοκοιλιακό και διανέμεται γύρω από το στομάχι και το στήθος τους και τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
 • Τα άτομα με κατανομή σωματικού λίπους που συχνά ονομάζεται “αχλάδι”, που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού λίπους τους κατανέμεται γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς. Οι παχύσαρκοι άνδρες είναι πιο πιθανό να ανήκουν στην πρώτη κατηγορία ενώ οι γυναίκες είναι πιθανότερο να ανήκουν στη δεύτερη.

Η δυναμική του ενεργειακού ισοζυγίου: η κατώτατη γραμμή;

Η θεμελιώδης αρχή του ενεργειακού ισοζυγίου είναι: Μεταβολές στην κατανάλωση ενέργειας (λίπος)= πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων) – κατανάλωση ενέργειας

Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως κληρονομικές τάσεις, παράγοντες περιβάλλοντος και συμπεριφοράς, γήρανση και εγκυμοσύνη

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η παχυσαρκία δεν είναι πάντα απλώς αποτέλεσμα υπερβολικής κατανάλωσης εύγευστων τροφών ή έλλειψης σωματικής δραστηριότητας

Οι βιολογικοί παράγοντες (ορμόνες, γενετική), το άγχος, η φαρμακευτική αγωγή και η γήρανση παίζουν επίσης κάποιο ρόλο. Ωστόσο, οι διατροφικοί παράγοντες και τα πρότυπα σωματικής δραστηριότητας επηρεάζουν έντονα την εξίσωση του ενεργειακού ισοζυγίου και είναι επίσης οι κύριοι τροποποιήσιμοι παράγοντες. 

Πράγματι, οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι τα δύο χαρακτηριστικά που συνδέονται περισσότερο με την αυξανόμενη επικράτηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως. 

Αντίθετα, η απώλεια βάρους συμβαίνει όταν η ενέργεια που προσλαμβάνεται είναι μικρότερη από την ενέργεια που δαπανάται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. 

Μια διατροφή περιορισμένης θερμιδικής αξίας σε συνδυασμό με αυξημένη σωματική δραστηριότητα είναι γενικά η συμβουλή που προτείνουν οι διαιτολόγοι για τη συνεχή απώλεια βάρους.

Θα πρέπει να αποφεύγονται οι δίαιτες που μειώνουν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό τις θερμίδες ή αποκλείουν τις περισσότερες ομάδες τροφίμων, καθώς περιορίζουν συχνά σημαντικά θρεπτικά συστατικά ή δεν μπορούν να διατηρηθούν για παρατεταμένες περιόδους. 

Εκτός αυτού, δεν διδάσκουν τις σωστές διατροφικές συνήθειες και μπορεί να οδηγήσουν σε δίαιτα yo-yo (το κέρδος και η απώλεια βάρους που προκύπτουν από τη δίαιτα ακολουθούνται από υπερβολική κατανάλωση τροφής). 

Αυτή η λεγόμενη δίαιτα yo-yo μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη μακροχρόνια σωματική και ψυχική υγεία

Τα άτομα δεν πρέπει να είναι υπερβολικά φιλόδοξα με τον καθορισμό των στόχων τους, καθώς η απώλεια μόνο του 10% του αρχικού βάρους θα αποφέρει μετρήσιμα οφέλη για την υγεία.

Ποιες είναι οι τάσεις στην παχυσαρκία και το υπερβάλλον βάρος;

Ο επιπολασμός του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας αυξάνεται δραματικά παγκοσμίως και ότι το πρόβλημα φαίνεται να αυξάνεται ταχέως τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Τα πιο ολοκληρωμένα δεδομένα σχετικά με την επικράτηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως είναι εκείνα του έργου MONICA της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Μαζί με πληροφορίες από εθνικές έρευνες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η επικράτηση της παχυσαρκίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκε κατά 10-40% τα τελευταία 10 χρόνια, κυμαινόμενη από 10-20% στους άνδρες και 10-25% στις γυναίκες.

Η πιο ανησυχητική αύξηση παρατηρήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου σχεδόν τα 2/3 των ενήλικων ανδρών και άνω των μισών ενήλικων γυναικών ζουν με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία. 

1 στα 5 αγόρια και 1 στα 4 κορίτσια ζουν με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία. Μεταξύ των νέων, ηλικίας 16 έως 24 ετών, η παχυσαρκία αυξήθηκε από 5,7% σε 9,3% και στις νέες γυναίκες αυξήθηκε από 7,7% σε 11,6%. 

Ποιες είναι οι συνέπειες της παχυσαρκίας και του υπερβάλλοντος βάρους στην υγεία;

Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας και του υπερβάλλοντος βάρους στην υγεία είναι πολλές και ποικίλες, κυμαινόμενες από τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου μέχρι πολλές μη θανατηφόρες αλλά εξουθενωτικές και ψυχολογικές  συνέπειες που μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.

Τα βασικά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία και το υπερβάλλον σωματικό βάρος είναι τα εξής:

 • Διαβήτης τύπου 2
 • Καρδιαγγειακές παθήσεις και υπέρταση
 • Αναπνευστικές παθήσεις (σύνδρομο άπνοιας κατά τον ύπνο)
 • Μερικοί καρκίνοι
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Ψυχολογικά προβλήματα
 • Μεταβολή της ποιότητας ζωής

Ο βαθμός κινδύνου επηρεάζεται για παράδειγμα από τη σχετική περίσσεια σωματικού βάρους, τη κατανομή του σωματικού λίπους, την έκταση της αύξησης βάρους κατά την ενηλικίωση και την συχνότητα  σωματικής δραστηριότητας. 

Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα μπορούν να βελτιωθούν με σχετικά μέτρια απώλεια βάρους (10-15%), ειδικά αν αυξηθεί και η σωματική δραστηριότητα.

Διαβήτης τύπου 2

Από τις πιο σοβαρές ασθένειες είναι ο διαβήτης τύπου 2 (ο τύπος διαβήτη που αναπτύσσεται κανονικά κατά την ενηλικίωση και συνδέεται με το υπερβολικό βάρος) ή ο μη ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης (NIDDM), ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη συσχέτιση με την παχυσαρκία και το υπερβάλλον βάρος

Πράγματι, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται με έναν ΔΜΣ που είναι κάτω από το κρίσιμο σημείο εμφάνισης παχυσαρκίας (ΔΜΣ 30). 

Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από τις γυναίκες με υγιές βάρος. 

Ο κίνδυνος του διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται με το ΔΜΣ, ειδικά σε εκείνους με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, και μειώνεται με την απώλεια βάρους.

Καρδιαγγειακές παθήσεις και υπέρταση

Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) περιλαμβάνει τη στεφανιαία νόσο (ΚΝΣ), το εγκεφαλικό επεισόδιο και τη περιφερική αγγειακή νόσο

Οι ασθένειες αυτές αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό (έως το 1/3) των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες και η συχνότητά τους αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η παχυσαρκία “εκθέτει” ένα άτομο σε έναν αριθμό καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και της αυξημένης χοληστερόλης στο αίμα. 

Στις γυναίκες, η παχυσαρκία είναι ο τρίτος ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της CVD μετά την ηλικία και την αρτηριακή πίεση. 

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής σε παχύσαρκες γυναίκες είναι περίπου τριπλάσιος συγκριτικά με γυναίκες με υγιές βάρος της ίδιας ηλικίας.

Τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων του αίματος και LDL χοληστερόλης (“κακή χοληστερόλη”) ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η HDL χοληστερόλη (“καλή χοληστερόλη”). 

Αυτό το μεταβολικό προφίλ παρατηρείται συχνότερα στους παχύσαρκους ανθρώπους με υψηλή συσσώρευση ενδοκοιλιακού λίπους («μήλα») και έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο CHD

Με την απώλεια βάρους, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μπορεί να βελτιωθούν

Μία απώλεια βάρους 10 κιλών μπορεί να προκαλέσει μείωση κατά 15% στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και μια αύξηση κατά 8% της χοληστερόλης της HDL.

Η συσχέτιση μεταξύ υπέρτασης (υψηλής αρτηριακής πίεσης) και παχυσαρκίας είναι καλά τεκμηριωμένη και η αναλογία της υπέρτασης που αποδίδεται στην παχυσαρκία εκτιμάται ότι είναι 30-65% στους δυτικούς πληθυσμούς. 

Στην πραγματικότητα, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται με το ΔΜΣ

Για κάθε 10 κιλά αύξηση του βάρους, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται κατά 2-3 mm Hg. 

Αντίθετα, η απώλεια βάρους προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης και τυπικά, για κάθε 1% μείωση στο σωματικό βάρος, η αρτηριακή πίεση μειώνεται κατά 1-2 mm Hg.

Ο επιπολασμός της υπέρτασης σε άτομα με υψηλό ΔΜΣ είναι σχεδόν τριπλάσιος από εκείνον των ενηλίκων υγιούς βάρους και ο κίνδυνος σε άτομα με υψηλό ΔΜΣ ηλικίας 20-44 ετών υπέρτασης είναι σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερος από ό, τι στους ενήλικες υγιούς βάρους.

Καρκίνος

Αν και η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου δεν έχει οριστεί απόλυτα, αρκετές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ του υπερβάλλοντος βάρους και της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα των ορμονοεξαρτώμενων και γαστρεντερικών καρκίνων. 

Οι μεγαλύτερες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του ενδομητρίου, των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας, έχουν επιβεβαιωθεί  στις παχύσαρκες γυναίκες και υπάρχουν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη σε άνδρες. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα  είναι ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος αυξάνεται με την παχυσαρκία σχεδόν 3 φορές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Οστεοαρθρίτιδα

Οι ασθένειες των αρθρώσεων, όπως στο γόνατο, είναι πολύ συχνά επιπλοκές της παχυσαρκίας και του υπερβάλλοντος βάρους

Ο πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης είναι επίσης συχνότερος στους ανθρώπους που τρέφονται ελάχιστα (σε σημείο υποσιτισμού) και μπορεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που σχετίζονται με την απουσία από την εργασία.

Ψυχολογικές πτυχές

Η παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα στιγματισμένη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τόσο την αντιληπτή ανεπιθύμητη σωματική εμφάνιση όσο και τις ατέλειες χαρακτήρα που υποτίθεται ότι υποδεικνύει

Ακόμη και τα παιδιά ηλικίας 6 ετών χαρακτηρίζουν τα παχύσαρκα παιδιά ως “τεμπέληδες και άσχημα”.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ψυχολογική κακοποίηση.

Η καταναγκαστική υπερκατανάλωση τροφίμων εμφανίζεται επίσης με αυξημένη συχνότητα μεταξύ των παχύσαρκων ανθρώπων, οι οποίοι υποφέρουν από σπασμούς και διακυμάνσεις βάρους.

Ποιο είναι το οικονομικό κόστος της παχυσαρκίας και του υπερβάλλοντος βάρους;

Οι διεθνείς μελέτες σχετικά με το οικονομικό κόστος της παχυσαρκίας έδειξαν ότι αντιπροσωπεύει το 2%-7% του συνολικού κόστους υγειονομικής περίθαλψης.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το άμεσο κόστος των ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία (συμπεριλαμβανομένου του κόστους της προσωπικής υγειονομικής περίθαλψης, της νοσοκομειακής περίθαλψης, των ιατρικών υπηρεσιών και των φαρμάκων για τις παθήσεις που έχουν καθιερωμένη σχέση με την παχυσαρκία) ανήλθε στο 2% περίπου. 

Στις Κάτω Χώρες, το ποσοστό των συνολικών δαπανών γενικής ιατρικής της χώρας που οφείλεται στην παχυσαρκία και το υπερβάλλον βάρος είναι περίπου 3-4%.

Ποιες ομάδες είναι υπεύθυνες για την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής;

Η προώθηση της υγιεινής διατροφής και των αυξημένων επιπέδων σωματικής άσκησης για τον έλεγχο του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας πρέπει να συνεπάγεται την ενεργό συμμετοχή πολλών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, της βιομηχανίας τροφίμων, των μέσων ενημέρωσης και των καταναλωτών.

Η κοινή τους ευθύνη είναι να συμβάλουν στην προώθηση υγιεινών διατροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και που περιέχουν μεγάλες ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Η μεγαλύτερη έμφαση στις ευκαιρίες σωματικής δραστηριότητας είναι σαφώς απαραίτητη, ιδίως με την αύξηση της αστικοποίησης, τη γήρανση του πληθυσμού και την παράλληλη αύξηση του χρόνου που αφιερώνεται στις καθιστικές δραστηριότητες.

Βιβλιογραφία:

 • World Heath Organisation, Physical status: the use and interpretation of anthropometry. Report of a WHO Expert Committee. WHO Technical Report Series, No 854, 1995.
 • Han, T.S., et al., The influences of height and age on waist circumference as an index of adiposity in adults. International Journal of Obesity, 1997. 21: p. 83-89.
 • Lean, M.E.J., T.S. Han, and C.E. Morrison, Waist circumference as a measure for indicating the need for weight management. British Medical Journal, 1995. 311: p. 158-161.
 • Lean, M.E.J., T.S. Han, and J.C. Seidell, Impairment of health and quality of life in people with large waist circumference. Lancet, 1998. 351: p. 853-856.
 • Lemieux, S., et al., Sex differences in the relation of visceral adipose tissue accumulation to total body fatness. American Journal of Clinical Nutrition, 1993. 58: p. 463-467.
 • Martinez, J.A., Body-weight regulation: causes of obesity. Proceedings of the Nutrition Society, 2000. 59(3): p. 337-345.
 • Astrup, A., et al., Low fat diets and energy balance: how does the evidence stand in 2002? Proceedings of the Nutrition Society, 2002. 61(2): p. 299-309.
 • Stubbs, R.J., et al., Covert manipulation of dietary fat and energy density: effect on substrate flux and food intake in men eating ad libitum. American Journal of Clinical Nutrition, 1995. 62: p. 316-329.
 • Bell, E.A., et al., Energy density of foods affects energy intake in normal weight women. American Journal of Clinical Nutrition, 1998. 67: p. 412-420.
 • DiPietro, L., Physical activity in the prevention of obesity: current evidence and research issues. Medicine and Science in Sports and Exercise, 1999. 31: p. S542-546.
 • Fogelholm, M., N. Kukkonen, and K. Harjula, Does physical activity prevent weight gain: a systematic review. Obesity Reviews, 2000. 1: p. 95-111.
 • American College of Sports Medicine, Appropriate intervention strategies for weight loss and prevention of weight regain for adults. Medicine and Science in Sports and Exercise, 2001. 33: p. 2145-2156.
 • Glenny, A., et al., A systematic review of the interventions for the treatment of obesity, and the maintenance of weight loss. International Journal of Obesity and Related Disorders, 1997. 21: p. 715-737.
 • WHO MONICA Project, Risk factors. International Journal of Epidemiology, 1989. 18 (Suppl 1): p. S46-S55.
 • World Heath Organisation, Obesity:preventing and managing the global epidemic. WHO Technical Report Series 894. 2000: Geneva.
 • Ruston, D., et al., National Diet and Nutrition Survey: adults aged 19 to 64 years. Volume 4, Nutritional status (anthropometry and blood analytes), blood pressure and physical activity. 2004, TSO: London.
 • Sproston, K. and P. Primetesta, Health Survey of England 2002. Volume 1, The health of children and young people. 2003, The Stationery Office: London.
 • Lean, M.E.J., Pathophysiology of obesity. Proceedings of the Nutrition Society, 2000. 59(3): p. 331-336.
 • Parillo, M. and G. Riccardi, Diet composition and the risk of Type 2 diabetes: epidemiilogical and clinical evidence. British Journal of Nutrition, 2004. In press.
 • Hubert, H.B., et al., Obesity as an independent risk factor for cardiovascular disease: a 26-year follow-up of participants in the Framingham Heart Study. Circulation, 1983. 67: p. 968-977.
 • Dattilo, A.M. and P.M. Kris-Etherton, Effects of weight reduction on blood lipids and lipoproteins: a meta analysis. American Journal of Clinical Nutrition, 1992. 56: p. 320-328.
 • Seidell, J.C., et al., Overweight and chronic illness – a retrospective cohort study, with follow-up of 6-17 years, in men and women initially 20-50 years of age. Journal of Chronic Diseases, 1986. 39: p. 585-593.
 • Wadden, T.A. and A.J. Stunkard, Social and psychological consequences of obesity. Annals of Internal Medecine, 1985. 103: p. 1062-1067.
 • Gortmaker, S.L., et al., Social and economic consequences of overweight in adolescence and young adulthood. New England Journal of Medicine, 1993. 329: p. 1008-1012.
 • Spitzer, R.L., et al., Binge eating disorder: a multisite field trial of the diagnostic criteria. International Journal of Eating Disorders, 1992. 11: p. 191-203.
 • Levy, E., et al., The economic costs of obesity: the French situation. International Journal of Obesity, 1995. 19: p. 788-792.
 • Seidell, J.C. and I. Deerenberg, Obesity in Europe – prevalence and consequences for the use of medical care. PharmacoEconomics, 1994. 5: p. 38-44.
 • National Audit Office, Tackling Obesity in England. 2001, The stationery Office: London.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ