Logodiatrofis.gr
Αυτοάνοσα

Η απάντηση της διατροφής στα Αυτοάνοσα

Η απάντηση της διατροφής στα Αυτοάνοσα - αυτοάνοσα

Εξαιρετικά σχόλια έλαβε το βιβλίο «ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ, ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ».

Για το βιβλίο του Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη μίλησαν οι: • Δρ. ΘΑΝΟΣ ΑΣΚΗΤΗΣ (Νευρολόγος- Ψυχίατρος) • ΔΡ. ΠΑΡΗ ΡΑΠΤΗ (Ιατρός Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος) • ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Διακεκριμένη Σεφ- Συγγραφέας) • Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Εκδότης Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ) • ΑΘΗΝΑΪΣ ΝΕΓΚΑ (Δημοσιογράφος).

• ΔΡ. ΘΑΝΟΣ ΑΣΚΗΤΗΣ ( Νευρολόγος- Ψυχίατρος)

Το βιβλίο ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ,ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ είναι ένα πρακτικό βιβλίο, που σας δίνει πάρα πολλά πληροφοριακά δεδομένα. Είναι ένα βιβλίο που πραγματικά έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και αναλύει πολλές πτυχές της υγείας. Το ζουμί του βιβλίου είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι η απάντηση της διατροφής, στο ανοσοποιητικό, στο ψυχοσωματικό και κυρίως στο λειτουργικό σύστημα.

• ΔΡ. ΠΑΡΗ ΡΑΠΤΗ ( Ιατρός Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος)

Στο βιβλίο ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ,ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ δεν βρήκα ψεγάδι. Οφείλω δημοσίως να συγχαρώ τον συγγραφέα, καθώς πρόκειται για ένα βιβλίο εξαιρετικά δυνατό. Δεν είναι ένα βιβλίο που απλά ξεφυλλίζεται, είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται όπως ακριβώς μία εγκυκλοπαίδεια.

• ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Διακεκριμένη Σεφ- Συγγραφέας)

Είναι ένα επιστημονικό βιβλίο που ακόμα κι εμείς που δεν είμαστε επιστήμονες , μπορούμε να το καταλάβουμε. Μ ‘αρέσει που είναι απλό, έξυπνο και χρηστικό.

• Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Εκδότης Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ)

Το βιβλίο, ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ, ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ συνεχίζει να είναι πρωτοπόρο και παρόλο που πολλοί προσπάθησαν να το αντιγράψουν, δεν έχουν όλη αυτή την ποιότητα της πληροφόρησης που υπάρχει μέσα στο βιβλίο και είναι πάρα πολύς ο κόσμος που την έχει ανάγκη.

• ΑΘΗΝΑIΣ ΝΕΓΚΑ (Δημοσιογράφος – ραδιοφωνική παραγωγός)

Αυτό το βιβλίο είναι για ανθρώπους σαν εμένα. Έχω δύο αυτοάνοσα (Λεύκη και Θυρεοειδίτιδα Hashimoto). Έχω μιλήσει για αυτό και αισθάνομαι ότι πρέπει να συζητάμε τα προβλήματά μας. Είναι ένα βιβλίο που δεν βοηθάει μόνο να αισθανθεί κανείς καλύτερα με τα αυτοάνοσα, αλλά να ζήσει καλά με αυτά.

Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή -  2η Έκδοση (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ) | Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης.

 
 
 
 
 

Η 1η έκδοση του βιβλίου best seller «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» άλλαξε το τοπίο της αντιμετώπισης των αυτοάνοσων και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Αποσπάσματα κυκλοφόρησαν σε 8 ισάριθμα έντυπα γνωστής πανελλαδικής εφημερίδας (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ).

Η 2η έκδοση του βιβλίου του Δρος Δ. Γρηγοράκη είναι γεγονός ! ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ στο eshop.logodiatrofis.gr

Τα αυτοάνοσα νοσήματα βρίσκονται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα.

Αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην αποκατάσταση της βλάβης του ανοσοποιητικού.

Στην ανανεωμένη του εκτενή μελέτη 450 σελίδων, ο γνωστός κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει την περιεκτική διατροφική παρέμβαση στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα σε αριθμούς:

 • Περισσότερες από 100 συχνές και σπάνιες παθήσεις, οι οποίες  εμφανίζουν ως κοινό σημείο προσβολής το ανοσοποιητικό (AARDA 2019)
 • Άλλες επιπλέον 40 σπάνιες νόσοι με πιθανόν αυτοάνοση υποδομή (AARDA 2019)
 • Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή (Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ.), δηλαδή περισσότεροι από 900.000 Έλληνες
 • Αναφέρεται ότι 8 στα 10 άτομα που προσβάλλονται είναι γυναίκες
 • Αποτελούν την 3η κύρια αιτία θανάτου ως οικογένεια νοσημάτων
 • Ευρύτεροι περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες εμπλέκονται κατά 2/3 στην αιτιοπαθογένεια μίας αυτοάνοσης διαταραχής (Ermann & Fathman 2011)
 • Η φαρμακευτική αντιμετώπιση σε τουλάχιστον 50% των περιπτώσεων είναι καθαρά συμπωματική (αφορά το σύμπτωμα και όχι το αίτιο)
 • Τα αυτοάνοσα βρίσκονται σε πλήρη έξαρση τα τελευταία χρόνια, προσβάλλοντας ακόμα και νεαρές ηλικίες (περίπου 20% των νέων διαγνώσεων).

Το βιβλίο «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή», αναλύει την έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής και το πως ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων.

Στο πρώτο του μέρος περιγράφονται οι βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού και συστήνονται στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επίσης, απαντώνται ερωτήματα σχετικά με τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.α.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 23 περισσότερο διαδεδομένων αυτοάνοσων νοσημάτων:

 1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
 2. Σακχαρώδης διαβήτης LADA
 3. Νόσος Crohn
 4. Ελκώδης κολίτιδα
 5. Κοιλιοκάκη
 6. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 7. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
 8. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
 9. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
 10. Νόσος Graves
 11. Ινομυαλγία
 12. Λεύκη
 13. Μυασθένεια Gravis
 14. Ρευματική πολυαλγία
 15. Σκληρόδερμα
 16. Σύνδρομο Sjögren
 17. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 18. Ψωρίαση
 19. Γυροειδής αλλωπεκία (Alopecia areata)
 20. Σκλήρυνση κατά πλάκας
 21. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
 22. Αλλεργικό άσθμα
 23. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα

Επιπλέον αναφέρονται συνοπτικές διατροφικές οδηγίες για την διαχείριση ετέρων 20 πιο σπάνιων αυτοάνοσων παθήσεων, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους: άτομα που επιθυμούν να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό τους, ασθενείς με αυτοάνοσα, ευαισθητοποιημένους επιστήμονες υγείας όπως διατροφολόγους, ανοσολόγους, αλλά και σε όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται στη θεραπευτική προσέγγιση των αυτοάνοσων, έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών.

Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ στο eshop.logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ