H κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος επέφερε κινδύνους για στεφανιαία καρδιακή νόσο.
Μία τρέχουσα διχογνωμία αφορά τις επιδράσεις του κρέατος, ειδικότερα των κόκκινων και των επεξεργασμένων κρεάτων, στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι ερευνητές της μελέτης διεξήγαγαν μια μυστική ανασκόπηση και μετανάλυση μελετών οι οποίες αξιολόγησαν τις συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένων κρεάτων και του κινδύνου για στεφανιαία νόσο (CHD), εγκεφαλικό και διαβήτη.
Η ανάλυση τους περιέλαβε 17 προοπτικές μελέτες κοόρτης και 3 μελέτες δείκτου-μάρτυρα. Η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος δεν συσχετίστηκε με CHD (4 μελέτες, σχετικός κίνδυνος – RR 1.00 ανά 100g μερίδας/ημέρα, 95% διάστημα εμπιστοσύνης – Cl, 0.81 – 1.23) ούτε με διαβήτη (5 μελέτες; RR, 1.16, 95% Cl, 0.92 – 1.46). Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε με αύξηση κινδύνου για CHD κατά 42% (5 μελέτες, RR, 1.42 ανά 50g μερίδας/ημέρα, 95 % Cl,1.11-1.27). Κανένα είδος κρέατος δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Σχόλιο
Αυτή η μετανάλυση περιλαμβάνει σχετικά λίγες μελέτες και υπάρχει πιθανότητα σύγχυσης από ανακριβείς ή μη υπολογισμένους παράγοντες. Επιπλέον, τα Cls δεν αποκλείουν σημαντικούς κινδύνους σχετιζόμενους με το μη επεξεργασμένο κρέας. Παρόλα αυτά, το κύριο εύρημα του αυξημένου κινδύνου από τα επεξεργασμένα κρέατα, υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι και συντηρητικά, ενισχύει τα υπάρχοντα στοιχεία και θα πρέπει να μας οδηγήσει να συμβουλέψουμε τους ασθενείς μας να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση τέτοιων προϊόντων.
Βιβλιογραφία: Micha R et al. Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis. Circulation 2010 Jun 1; 121:2271.