Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η ζάχαρη φαίνεται να ανακουφίζει από το άγχος

H κατανάλωση ζάχαρης βοηθάει να καταπολεμήσουμε το άγχος που μας διακατέχει;

 

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, τα ζαχαρούχα ποτά μπορούν να καταστείλουν την ορμόνη κορτιζόλη και τις καταστάσεις καταπόνησης στον εγκέφαλο. Τα ποτά που περιέχουν ασπαρτάμη ως γλυκαντική ουσία, ωστόσο, δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων σακχάρου, αλλά όχι ασπαρτάμης- μπορεί να ανακουφίσει το άγχος των ανθρώπων», λέει ο Kevin D. Laugero του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Τμήματος Γεωργίας, Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Ανησυχία αποτελεί η ψυχολογική ή συναισθηματική πίεση που μπορεί να προκαλέσει την συνήθη υπερκατανάλωση ζάχαρης και να ενισχύσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως η παχυσαρκία.

Σε παράλληλο σκέλος, σε διπλά τυφλή μελέτη, οι ερευνητές, ανέθεσαν σε οκτώ γυναίκες ηλικίας 18-40 να καταναλώνουν ένα αναψυκτικό με ασπαρτάμη και σε 11 άλλες να πίνουν ένα ρόφημα με ζάχαρη σε κάθε γεύμα για 12 ημέρες. Βρήκαν μια μειωμένη απάντηση κορτιζόλης κατά τη διάρκεια ενός τεστ μαθηματικών στις γυναίκες που έπιναν τα ζαχαρούχα ποτά. Αυτή η ομάδα επίσης έδειξε περισσότερη δραστηριότητα στον ιππόκαμπο από ό, τι στις γυναίκες που έπιναν αναψυκτικό με ασπαρτάμη. Ο ιππόκαμπος, ένα τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη και είναι ευαίσθητος στο στρες, είναι συνήθως λιγότερο ενεργός, όταν το σώμα είναι υπό πίεση.

Σύμφωνα με τον D. Laugero, τα ευρήματα αυτά βοηθούν να εξηγήσει πώς η ζάχαρη ενισχύει θετικά τον πειρασμό των ανθρώπων να τρώνε φαγητό “παρηγοριάς” όταν αγχώνονται. Τα αποτελέσματα δείχνουν διαφορές στις διατροφικές συνήθειες που μπορούν να εξηγήσουν γιατί μερικοί άνθρωποι αντιδρούν λίγο σε στρεσογόνες καταστάσεις και άλλοι αντιδρούν υπερβολικά, λέει. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να καταστέλλονται τα συναισθήματα του άγχους, μια φυσιολογική αντίδραση στο στρες είναι σημαντική για την καλή υγεία. Η έρευνα έχει συνδέσει την υπερ- και υπο-αντιδραστικότητα και το ενδοκρινικό συστήμα του στρες με την κακή ψυχική και σωματική υγεία.

Τίνα Καραΐσκου
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tinakaraiskou(a)gmail.com

Read this article in english
Sugar shown to relieve stress

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ