Ειδήσεις

Η Βιταμίνη C Τροφογνωσία

H βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή, δηλαδή είναι διαλυτή στο νερό.

 

Ενώ τα περισσότερα θηλαστικά μπορούν να τη συνθέσουν, το ανθρώπινο σώμα έχει χάσει αυτήν την ικανότητα κατά τη διάρκεια της εξέλιξης. Επομένως, πρέπει να προσλαμβάνεται καθημερινά από τη διατροφή.


Η βιταμίνη C απορροφάται κυρίως από το λεπτό έντερο και σε πολύ μικρότερη ποσότητα, στο στόμα και το στομάχι. Αποβάλλεται μέσω των ούρων. Στο σώμα, βρίσκεται κυρίως στο φακό του ματιού και στα λευκά κύτταρα του αίματος, της υπόφυσης, των επινεφριδίων αδένων και του εγκεφάλου. Η βιταμίνη C συμμετέχει σε εκατοντάδες διεργασίες στο σώμα. Μια σημαντική λειτουργία είναι ότι βοηθάει το σώμα να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη απαραίτητη για το σχηματισμό του συνδετικού ιστού του δέρματος, των συνδέσμων και των οστών.

Συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού, ενεργοποιεί την επούλωση τραυμάτων, εμπλέκεται στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, που προσλαμβάνεται από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Ένας άλλος σημαντικός ρόλος της βιταμίνης C είναι η αντιοξειδωτική της δράση, που σημαίνει πως προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου.

Ανεπάρκεια
Η ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι πολύ σοβαρή και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο, το οποίο εκδηλώνεται με φλεγμονή και αιμορραγία των ούλων, με πληγές που δε θεραπεύονται και με γενική αδυναμία. Είναι σπάνιο φαινόμενο, αφού η πρόσληψη 10 mg ανά ημέρα είναι αρκετή για να αποτρέψει αυτή την ασθένεια. Οι καπνιστές έχουν αυξημένη ανάγκη για βιταμίνη C, επειδή το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό.

Διαιτητικές πηγές βιταμίνης C
Τα πολύχρωμα φρούτα και τα ωμά λαχανικά περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C. Ορισμένα παραδείγματα είναι: πιπεριά, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, βατόμουρα, φράουλες, μπρόκολο, ντομάτα, κ.λπ.

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα βοηθά την κάλυψη των διατροφικών αναγκών σε βιταμίνης C.

Ευαισθησία βιταμίνης C
Ο αέρας, το νερό και η θερμότητα μπορεί να καταστρέψουν τη βιταμίνη C στα τρόφιμα. Για να το αποφύγουμε αυτό, είναι προτιμότερο να μαγειρεύουμε τα λαχανικά γρήγορα και σε λιγότερη ποσότητα νερού, ή όταν μπορούμε να τα καταναλώνουμε ωμά (σαλάτες, σνακ).

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας.

Δήμητρα Ξενάκη, Χημικός, (M.Sc. , PHD Δομικής Χημείας Τροφίμων)

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία