Logodiatrofis.gr
Έρευνα

H υγιεινή μεσογειακού τύπου διατροφή μπορεί να προλαμβάνει τη γήρανση του εγκέφαλου

Σχετίζεται η μεσογειακή διατροφή  με την πρόληψη της γήρασνης του εγκεφάλου; 

 

Άτομα που κάνουν μια δίαιτα πλούσια σε ψάρι, φρούτα και λαχανικά, αλλά χαμηλή σε κρέας μπορεί να οδηγούνται στο να έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καθυστερημένη γνωστική γήρανση, λένε οι ερευνητές.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, πραγματοποιήθηκε για να ελέγξει κατά πόσο η προσκόλληση σε μια μεσογειακού τύπου δίαιτα συνδέεται με μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου, και καλύτερη διατήρηση του κατά τη διάρκεια της γήρανσης.

Καθοδηγούμενη από τον Yian Gu από το πανεπιστήμιο της Columbia στη Νέα Υόρκη, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τους εγκεφάλους περισσότερων 650 ατόμων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, όσοι ακολουθούσαν μία δίαιτα που συμφωνούσε με τουλάχιστον 5 από τους 9 δείκτες μιας υγιεινής Μεσογειακού τύπου διατροφής, εμφάνιζαν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου από άτομα που είχαν λιγότερους από 5 δείκτες.

”Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα οι άνθρωποι να μπορούν να προλάβουν την συρρίκνωση του εγκεφάλου και τις επιπτώσεις της γήρανσης στον εγκέφαλο, απλά ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή” είπε ο Gu.

Πράγματι, αποκάλυψαν ότι, κατά μέσο όρο, ο όγκος της φαιάς ουσίας ήταν 5mL μεγαλύτερος και της λευκής 6,4mL μεγαλύτερος από αυτούς που δεν περιελάμβαναν τουλάχιστον 5 στοιχεία της σωστής δίαιτας.
Σύμφωνα με την ομάδα, αυτή η διαφορά στον όγκο εγκεφάλου είναι ισοδύναμη με τη συρρίκνωση που προκαλείται μετά από 5 χρόνια γήρανσης.

”Το μέγεθος της συσχέτισης με τις μετρήσεις του εγκεφάλου ήταν σχετικά μικρό” προσέθεσε ο Gu ”Αλλά αν σκεφτούμε ότι ακολουθώντας τουλάχιστον 5 από τους 9 συνιστώμενους παράγοντες της Μεσογειακής δίαιτας υπάρχει διαφορά πέντε ετών γήρανσης, τότε είναι σημαντικό.”

Λεπτομέρειες της Έρευνας:
Ο Gu και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια συγχρονική μελέτη, στην οποία συλλέχθηκαν αποτελέσματα από υψηλής ανάλυσης μαγνητική τομογραφία 674 ηλικιωμένων χωρίς άνοια, και μέσο όρο ηλικίας 80 ετών.

Διαιτητικές πληροφορίες συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ), που έχει σκοπό να ελέγξει εάν η δίαιτα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, περιελάμβανε τα παρακάτω 9 χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής: κατανάλωση πολλών λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, ψαριού, φρούτων και ξηρών καρπών, κατανάλωση υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών και ελαχιστοποίηση κορεσμένων, κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ, και κατανάλωση μικρών ποσοτήτων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο συνολικός όγκος εγκεφάλου, ο συνολικός όγκος φαιάς και λευκής ουσίας, το μέσο πάχος του φλοιού και ο περιφερειακός όγκος μετρήθηκαν μέσω μαγνητικής τομογραφίας.

Η ομάδα ανέφερε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μία δίαιτα που περιελάμβανε τουλάχιστον 5 από τα 9 στοιχεία μιας υγιεινής Μεσογειακής δίαιτας, εμφάνισαν όγκο εγκεφάλου που ήταν, κατά μέσο όρο, 13,11mL μεγαλύτερος από αυτόν των ατόμων που περιελάμβαναν λιγότερα από 5 στοιχεία.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν πιο διεξοδικά τη συσχέτιση μεταξύ της συρρίκνωσης του εγκεφάλου και της τήρησης της Μεσογειακής διατροφής, ανακάλυψαν ότι η προστατευτική δράση οδηγούταν στο μέγιστο βαθμό από δύο παράγοντες: την κατανάλωση περισσότερου ψαριού και λιγότερου κρέατος.

”Τρώγοντας κάποιος τουλάχιστον 3-5 ουγκιές ψαριού εβδομαδιαίως, ή τρώγοντας λιγότερο από 3,5 ουγκιές κρέατος ημερησίως, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την προστασία ενάντια στην απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλείται μετά από τρία έως τέσσερα χρόνια γήρανσης. ” είπε ο Gu.

Παναγιώτης Περεντής
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
panagiotis.pere(a)gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ