Πραγματικά η σύγχυση που επικρατεί για τα λιπαρά είναι πολύ μεγάλη.
Συγκεκριμένα, σε έρευνα που διεξήχθη σε 10 χώρες και στην οποία συμμετείχαν 1600 μητέρες, βρέθηκε ότι: το 71% των μητέρων δεν γνωρίζουν ποια είναι η ποσότητα των απαραίτητων λιπαρών που χρειάζονται τα παιδιά τους καθημερινά για να αναπτυχθούν σωστά, ενώ 1 στις 2 μητέρες δηλώνουν μπερδεμένες σε σχέση με τη διάκριση των λιπαρών– ποια είναι «καλά» και ποια είναι «κακά» δηλαδή – και δεν τα θεωρούν απαραίτητα στη διατροφή των παιδιών τους. Δυστυχώς, αυτή η τάση αποκλεισμού όλων των λιπαρών αδιακρίτως από την καθημερινή διατροφή αποτελεί απειλή για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών
– Γιατί λοιπόν τα λιπαρά είναι τόσο σημαντικά για τα παιδιά;
Τα καλά λιπαρά και πιο συγκεκριμένα τα γνωστά ω-3 και ω-6 λιπαρά είναι δομικά συστατικά των κυττάρων και, συνεπώς, καθένας τα χρειάζεται για τη δημιουργία νέων κυττάρων και για την ομαλή ανάπτυξη. Αυτά τα ω-λιπαρά ονομάζονται και «απαραίτητα». Και αυτό γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του, έτσι πρέπει να τα προσλαμβάνει μέσω της διατροφής. Άρα, η σύσταση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι να συμπεριλαμβάνουμε τα ω-λιπαρά στο καθημερινό διαιτολόγιο, το δικό μας και ιδιαίτερα των παιδιών, συμβάλλοντας έτσι σε μια σωστή ανάπτυξη.
Στις αρχές Μαΐου του 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τη σημασία των απαραίτητων λιπαρών για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, συστήνοντας την καθημερινή κατανάλωση 2 g of α-λινολενικού (ALA) και 10 g λινολεϊκού (LA).
-Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά και πόσο για να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι τους δώσαμε τα λιπαρά που χρειάζονται;
Τα λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο σολομός, οι σαρδέλες κλπ, μας δίνουν πολλά απαραίτητα λιπαρά και καλό είναι να τα βάζουμε στο διαιτολόγιο των παιδιών μία με δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να πείσουμε τα παιδιά να φάνε ψάρι, αλλά πρέπει να μάθουν να το τρώνε. Ένας εύκολος και γευστικός τρόπος για να παίρνουν καθημερινά ω-λιπαρά είναι τα φυτικά έλαια και η μαργαρίνη. Γιατί εκτός από το ότι μπορείς να αλείψεις μαργαρίνη στο ψωμί μαζί με μέλι ή μαρμελάδα ή στο τοστ, μπορείς να τη μαγειρέψεις, να φτιάξεις κέικ, να σοτάρεις τα μακαρόνια ή το ρύζι και έτσι νόστιμα και απλά να πάρουν τα παιδιά καλά λιπαρά. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια η μαργαρίνη δεν περιέχει τρανς και υδρογονωμένα λιπαρά, όπως λανθασμένα αναφέρεται. Τέλος και οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική τροφή που πρέπει να προσθέσουμε στην καθημερινή διατροφή τους: μια χούφτα ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια για σνακ είναι ιδανικά.
– Ποια είναι τα «κακά» λιπαρά, ώστε να μην τα καταναλώνουν τα παιδιά;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ: www.activekids.gr
Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoli@logodiatrofis.gr