fbpx
Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η παρατεταμένη καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας ακόμη και αν αθλείστε

paratetameni kathistiki zwi mporei auksisei kinduno thnisimotitas akomi athleiste

Η τακτική άσκηση δεν εξαλείφει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ασθένειας.

 

Έπειτα από ανασκόπηση 47 προηγούμενων μελετών, Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παρατεταμένη καθιστική ζωή σε καθημερινή βάση συνδέεται με σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνο και θανάτου.

Σύμφωνα με τις απόψεις ερευνητών, ακόμα και για τους συμμετέχοντες στη μελέτη οι οποίοι ασκούνταν τακτικά, αποδείχτηκαν ακόμη χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία τους όταν υιοθέτησαν καθιστική ζωή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, εκείνοι που έκαναν λίγη ή καθόλου άσκηση αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Aviroop Biswas, υποστηρίζει ότι υπάρχει μία σταθερή συσχέτιση της καθιστικής ζωής και όλων των ασθενιών.

Ο Aviroop Biswas υποστηρίζει επίσης ότι όταν στεκόμαστε, ορισμένοι μυς στο σώμα μας, εργάζονται πολύ σκληρά για να μας κρατήσουν όρθιο. Όταν καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα ο μεταβολισμός μας δεν είναι τόσο λειτουργικός και η αδράνεια συνδέεται με πολλές αρνητικές συνέπειες.

Περίπου 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή δεν είναι αρκετά δραστήριοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθιστώντας τη σωματική αδράνεια τον τέταρτο παράγοντα που οδηγεί σε κίνδυνο θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο.

Με βάση την ανασκόπηση των μελετών του Biswas και της ομάδας του, υποστηρίζεται ότι η παρατεταμένη καθιστική ζωή κυμαίνεται από 8 ώρες την ημέρα έως 12 ή περισσότερες ώρες. Η καθιστική ζωή ή καθιστικές δραστηριότητες όπως η οδήγηση, η χρήση υπολογιστή ή η παρακολούθηση τηλεόρασης δε θα πρέπει να ξεπερνάνε τις 4 με 5 ώρες της ημέρας ενός ατόμου. Οι επικαλούμενος αυτές κατευθυντήριες γραμμές εκδίδονται από τη Δημόσια Υπηρεσία Υγείας του Καναδά.

Ο Biswas υποατηρίζει επιπλέον ότι η άσκηση είναι πολύ καλή αλλά είναι ότι κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ή άσκηση είναι μόνο μία ώρα την ημέρα όταν είμαστε επιμελείς, εάν όμως δεν είμαστε επιμελείς θα πρέπει να βρίσκουμε κάποιες δικαιολογίες για να κινούμαστε όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για ανελκιστήρα ή να κουβαλάμε τα ψώνια αντί να χρησιμοποιούμε το καλάθι αγορών στο σούπερ μάρκετ.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία που απορρέει από την παρατεταμένη καθιστική εργασία, σύμφωνα με την αξιολόγηση, ήταν η ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 90 τοις εκατό. Μεταξύ των μελετών που εξετάζουν την επίπτωση του καρκίνου και των θανάτων, σημαντικοί δεσμό είχαν σημειωθεί κυρίως μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, της μήτρας και των ωοθηκών.

Μελέτη έδειξε ότι λιγότερες από οκτώ ώρες την ημέρα καθιστικής ζωής συσχετίστηκε με 14 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Ο Δρ Τζόσουα Septimus, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας στο Χιούστον Methodist Hospital στο Τέξας, εξήρε τη νέα έρευνα, λέγοντας ότι “μας δίνει περισσότερα στοιχεία για να βοηθήσουν τους ασθενείς μας μέσα από τις συμβουλές μας.” Ο Septimus σημειώνει επίσης πως η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να ασκούμαστε για 15 ή 20 λεπτά την ημέρα και ότι αυτό θα μπορούσε να διαγράψει τελείως, όλες τις αρνητικές επιπτώσεις του καθιστικού τρόπου ζωής για τις άλλες 23 ώρες της ημέρας, είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρα. Αυτό δείχνει ότι, υπάρχει κάποιο όφελος από τη σωματική δραστηριότητα… Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Ο Biswas και οι συνεργάτες του προσφέρουν επιπλέον συμβουλές για τη μείωση της καθιστικής ζωής, μεταξύ των οποίων:

  • Να Λαμβάνεται ένα διάλειμμα ενός έως τριών λεπτών κάθε μισή ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να σταθείτε όρθιοι (το οποίο καίει τις διπλάσιες θερμίδες από ότι όταν κάθεται) ή να περπατήσετε τριγύρω.
  • Να στέκεστε όρθιοι ή να ασκείστε ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.
  • Σταδιακή μείωση του χρόνου καθιστής ζωής καθημερινά από 15 έως 20 λεπτά ανά ημέρα, με στόχο για δύο έως τρεις λιγότερες ώρες καθιστική ζωής σε μια ημέρα 12 ωρών.

 Επιμέλεια Κειμένου
anna veseliΆννα Βεσέλη
Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας
[email protected]
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

 

Read this article in english
Too Much Sitting Can Be Deadly — Even if You Exercise

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ