Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Κολοκύθα: Η διατροφική της αξία

Η κολοκύθα έχει πραγματικά «μαγικές» ιδιότητες.

 

Το παραμύθι ”Η Σταχτοπούτα” είναι από τα πιο λατρεμένα σε μικρούς αλλά και μεγάλους. Η λύτρωση του ταλαιπωρημένου κοριτσιού τη στιγμή που η νεράιδα μετατρέπει την κολοκύθα σε άμαξα είναι το βάλσαμο στην ψυχή όλων μας.

Η επιλογή ωστόσο του συγγραφέα για το συγκεκριμένο φυτό φαίνεται πως δεν ήταν τυχαία διότι όπως θα δούμε παρακάτω η κολοκύθα έχει πραγματικά «μαγικές» ιδιότητες.

Το όμορφο αυτό φυτό που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται για την διακόσμηση εξωτερικών και εσωτερικών χώρων λέγεται ότι έχει καταγωγή από την μακρινή Αμερική.

Μια άλλη άποψη αναφέρει ότι κατάγεται από την Αφρική ενώ ιστορικά κείμενα των αρχαίων ημών προγόνων δείχνουν ότι ήταν γνωστή και στην αρχαία Ελλάδα καθώς σε κείμενα συναντάμε τις λέξεις «σικύα» και «Ινδική κολοκύθι».

Ας δούμε αναλυτικά την διατροφική αξία της κολοκύθας

Καροτενοειδή για πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων

Το φωτεινό χρώμα των κολοκυθών οφείλεται στο υψηλό ποσοστό των καροτενοειδών που περιέχουν. Τα καροτενοείδη είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν μεταξύ άλλων στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η υψηλή περιεκτικότητα τους επίσης σε κάλιο είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο θεωρούνται σύμμαχοι της καρδιάς καθώς υπάρχουν μελέτες οι οποίες αναφέρουν ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο είναι ικανή να αποτρέψει την εμφάνιση παθήσεων της καρδιάς και της υπέρτασης.

Οι φυτοστερόλες που περιέχουν μειώνουν την LDL ( κακή) χοληστερόλη. Οι βιταμίνες, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Δράση ενάντια στον καρκίνο

Το αντιοξειδωτικό βήτα/καροτίνη που περιέχεται στην κολοκύθα αλλά και σε όλα τα πορτοκαλί λαχανικά δρα ενάντια στον καρκίνο σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Η βιταμίνη C και η βιταμίνη Α επίσης λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά απέναντι στο οξειδωτικό στρες.

Για τα μάτια σας μόνο

Το β-καροτένιο στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α η οποία ενισχύει την όραση και συμβάλει στην καλή υγεία των ματιών.

Περιέχει επίσης λουτείνη και ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή που προστατεύουν τα μάτια και αποτρέπουν την εκφύλιση των ιστών των ματιών καθώς και τον σχηματισμό καταρράκτη.

Ενεργειακή μπάρα της φύσης

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κολοκύθα περιέχει 564mg καλίου, περισσότερο απ’ ότι περιέχει μια μπανάνα(422).

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το περισσότερο κάλιο στο σώμα βρίσκεται στους μύες και κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλει στη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων, στην ανάπτυξη των κυττάρων των μυών ενώ προσφέρει ανακούφιση από τις κράμπες.

Αποτελεί ιδανική επιλογή για κατανάλωση έπειτα από μια έντονη φυσική δραστηριότητα. Το κάλιο επίσης συμβάλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη σωστή κυκλοφορία των υγρών σε όλο το σώμα, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, ρίχνει την αρτηριακή πίεση συνεισφέροντας έτσι στην αποφυγή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επίσης βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και μειώνει την απώλεια του από τα ούρα.

Πλούσιες σε φυτικές ίνες

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο και να χάνουν βάρος, αναφέρουν ειδικοί της επιστήμης της διατροφής. Αυτό γιατί προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού και μας κρατάνε «χορτάτους» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Oι φυτικές ίνες επίσης συνεισφέρουν στην διαδικασία της πέψης και αποτρέπουν την δυσκοιλιότητα.

Σημαντική πηγή πρωτεϊνών

Oι σπόροι των κολοκυθών μπορούν να θεωρηθούν μιας πρώτης τάξης πηγή πρωτεϊνών καθώς σε 28 γραμμάρια κολοκυθόσπορών περιέχονται 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Οι πρωτεΐνες αποφέρουν ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό όταν αποικοδομούνται ίσης ποσότητας με τους υδατάνθρακες.

Κύριος ρόλος των πρωτεϊνών είναι να παρέχουν στον οργανισμό τα αμινοξέα από τα οποία ο οργανισμός θα συνθέσει τις δικές του πρωτεΐνες.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν σχετικές μελέτες οι οποίες μας διδάσκουν ότι όσοι καταναλώνουν πρωτεΐνες που περιέχονται σε φυτικά προϊόντα έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους καταναλώνουν πρωτεΐνες που περιέχονται σε ζωικά προϊόντα (κρέας).

Οι κολοκύθες περιέχουν επίσης μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο, σίδηρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Στην υπηρεσία της ομορφιάς

Στη διατήρηση της υγείας και της νεότητας του δέρματος συνεισφέρουν η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος.

Δερματολόγοι αναφέρουν πως η κατανάλωση ενός μόλις φλιτζανιού σπόρων κολοκυθιάς την ημέρα είναι ιδανική για την πρόληψη των ρυτίδων και την ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Η βιταμίνη Ε βοηθά επίσης στην θεραπεία των ουλών της ακμής η οποία ως αντιοξειδωτική έχει ενεργή δράση στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν τη γήρανση της επιδερμίδας.

Καταναλώστε λοιπόν κολοκύθες καθισμένοι πάνω σε μια άμαξα η οποία θα σας οδηγήσει σ’ έναν μαγεμένο κόσμο ο οποίος μπορεί να είναι μια καλύτερη υγεία, ένα όμορφο σώμα ή ένα λαμπερό δέρμα.

theodwra-tzaniΔημοσιογραφική επιμέλεια κειμένου
Θεοδώρα Τζανή
Δημοσιογράφος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
doratn 22 @gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ