Logodiatrofis.gr
Έρευνα

H κουρκουμίνη μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλο

Η αυξημένη πρόσληψη της κουρκουμίνης ίσως ενισχύει τα επίπεδα DHA.

 

DHA ονομάζεται το δοκοσαεξανοϊκού οξύ. Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο Biochimicaet Biophysica Acta (ΒΒΑ), ερεύνησαν την πιθανότητα η διαιτητική πρόσληψη της κουρκουμίνης να αυξάνει την παραγωγή του DHA επηρεάζοντας άλλα πρόδρομα, όπως ALA (α-λινολενικό οξύ) και DΡΑ(εικοσιδυοπεντανοϊκο οξύ) μετά από προηγούμενες έρευνες οι οποίες έδειξαν ότι η κουρκουμίνη εμποδίζει να μειωθεί η περιεκτικότητα του DHA (δοκοσαεξανοϊκού οξέος) στον εγκέφαλο μετά από εγκεφαλικό τραύμα και ότι η κουρκουμίνη μαζί με το DHA, είχαν αθροιστικώς ευεργετικά αποτελέσματα για την πλαστικότητα, τη συμπεριφορά και το περιεχόμενο του DHA στον εγκέφαλο.

“Το γεγονός ότι η συνδυασμένη χορήγηση συμπληρωμάτων με κουρκουμίνη συν DHA μείωσε την περιεκτικότητα του προδρόμου του DHA -δηλαδή του ω-3 λιπαρού οξέοςDPA-, θέτει το ερώτημα σχετικά με το αν η κουρκουμίνη διεγείρει τελικά τη σύνθεση του DHA», σημείωσε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλή τον ανώτερο συγγραφέα Δρ. FernandoGomez-Pinilla από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό δοκιμών invitro κυτταρικής καλλιέργειας και ζώων ως μοντέλα, η ομάδα βρήκε ότι η διαιτητική κουρκουμίνη έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την παραγωγή του DHA από το πρόδρομο, άλφα-λινολενικό οξύ του (ALA).

“Αναφέρουμε νέα στοιχεία που δείχνουν, ότι η κουρκουμίνη αυξάνει τη σύνθεση DHA από τα ω-3 πρόδρομα λιπαρά οξέα στα ηπατικά κύτταρα και ότι σε συνδυασμό με το διαιτητικό ΑLΑ (α-λινολενικό οξύ), η κουρκουμίνη αυξάνει την περιεκτικότητα σε DHAinvivoστο ήπαρ αλλά και στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Γκόμεζ-Pinilla και οι συνεργάτες του.

“Ένζυμα που εμπλέκονται στη σύνθεση του DHA, δηλαδή το FADS2 και η ελονγκάση 2, ήταν ταυτόχρονα αυξημένα, υποδηλώνοντας ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του DHA, εν μέρει, με την αύξηση του αποθέματος των ενζύμων, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η μετατροπή είτε από ALA ή DΡΑ”, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Ενδεχόμενο μείωσης άγχους (;)

Εκτός από τον προσδιορισμό του μηχανισμού με τον οποίο η κουρκουμίνη θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα του DHA στον εγκέφαλο, η ερευνητική ομάδα με έδρα τις ΗΠΑ, αναφέρει επίσης στοιχεία που δείχνουν, ότι η διατροφική πρόσληψη της κουρκουμίνης μαζί με ALA θα μπορούσε να μειώσει το άγχος και γενικότερα τις αγχώδεις διαταραχές.

Χρησιμοποιώντας μοντέλα αρουραίων, η ομάδα διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με κουρκουμίνη και ΑLΑ μείωσαν τις αγχώδεις συμπεριφορές.

“Η σίτιση των ζώων με συνδυασμό κουρκουμίνης και ΑLΑ αύξησε την περιεκτικότητα του DHA στο ήπαρ και στον εγκέφαλο», δήλωσε η ομάδα. “Επιπλέον, οι αυξήσεις του DHA στον εγκέφαλο ήταν στενά συνδεδεμένες με τη μειωμένη αγχώδη συμπεριφορά όπως δοκιμάστηκε από το ΕΡΜ.”

Σύνδεση με το ήπαρ (;)

Η ομάδα επισήμαινε επίσης, ότι από τη στιγμή που το ήπαρ είναι η κύρια περιοχή στην οποία πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης DHA στο σώμα, θα μπορούσε να εγείρει το ερώτημα κατά πόσον ορισμένες από τις επιπτώσεις που η κουρκουμίνη προκαλεί στην υγεία, μπορεί να αποδοθεί στη σύνθεση του DHA.

“Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια βιοσύνθεσης του DΗΑ στο ήπαρ συνδέθηκε με γνωστική εξασθένηση σε ασθενείς με Alzheimer οι οποίοι έδειξαν μειωμένη έκφραση των ενζύμων που εμπλέκονται στη σύνθεση DΗΑ», σημείωσε η ομάδα.

“Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη αυξάνει την ηπατική σύνθεση του DHA από τα πρόδρομα λιπαρά οξέα του.”

Τέτοια ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και την πρόληψη της νοητικής ασθένειας, όπως υπογράμμισε η ομάδα, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τα άτομα που ακολουθούσαν διατροφή με βάση φυτικές τροφές ή που δεν καταναλώνουν ψάρια, τα οποία αποτελούν μια πρωταρχική πηγή του DHA.

“Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα προαναφερθέντα, τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι η κουρκουμίνη ενισχύει τη σύνθεση του DHA, με αποτέλεσμα την αυξημένη εγκεφαλική περιεκτικότητα του λιπαρού οξέος DHA,” συμπεραίνουν οι συγγραφείς.

 

Πηγή: BiochimicaetBiophysicaActa (BBA) –Molecular Bases of Disease

Έλενα Φαφούτη
Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ