Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Diabetes Care.

 

Έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 2.212 άνδρες στη μελέτη Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor. Αυτοί οι άνδρες, ηλικίας 42 – 60, δεν είχαν διαβήτη τύπου 2 κατά την έναρξη της μελέτης μεταξύ 1984 και 1989. Οι ερευνητές μελέτησαν την πρόσληψη των τεσσάρων τύπων των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα επίπεδα του ορού των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μετρήθηκαν από δείγματα αίματος για να προσδιορίσουν τα επίπεδα έκθεσης στα επίπεδα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν οδηγίες να καταγράψουν τι κατανάλωναν για τέσσερις ημέρες και τα αρχεία τους έτρεξαν μέσω ενός λογισμικού προγράμματος διατροφής για να καθορίσουν τα παρόντα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα που κατανάλωναν. Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την ποσότητα των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που κατανάλωναν κυμαίνοντας από το χαμηλότερο (λιγότερο από 3,62 γρ./ημέρα) στο υψηλότερο (περισσότερο από 5,33 γρ./ημέρα).

Η κατάσταση του διαβήτη τύπου 2 προσδιορίστηκε μέσω ενός συνδυασμού της αυτο-έκθεσης, μια δοκιμασία της γλυκόζης πλάσματος νηστείας (μετρά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) και μια δια του στόματος δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη σε 4, 11 και 20 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης.

Οι ερευνητές συνυπολόγισαν διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού ιστορικού, τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής, το οικογενειακό ιστορικό του διαβήτη, την κατάσταση του καπνίσματος, την κατανάλωση αλκοόλ, την αρτηριακή πίεση, το δείκτη μάζας σώματος, την εκπαίδευση και το ετήσιο εισόδημα. Διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου συνεχούς παρακολούθησης, περίπου το 19% των ανδρών ανέπτυξε διαβήτη τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερο από 5,3 γρ./ημέρα τρεις από τους τύπους των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων – εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA), δοκοσαπεντανοϊκό οξύ (DPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) – είχαν 33% μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 απ’ότι οι άνδρες που κατανάλωναν λιγότερο από 3,62 γρ./ημέρα.
Ο τέταρτος τύπος των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων – άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) – δεν βρέθηκε να σχετίζεται με τον κίνδυνο για διαβήτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται να συνδέονται με ένα μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά η έρευνα είναι απαραίτητη σε περισσότερους διαφορετικούς πληθυσμούς για να επιβεβαιώσει αυτό το εύρημα.

Μαίρη Παπαδάκη 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
email: marypapadaki.diet(a)hotmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ