Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η κατανάλωση εσπεριδοειδών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελανώματος

Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που έγινε στη Νέα Υόρκη…

 

H συχνή κατανάλωση των εσπεριδοειδών – δηλαδή ολόκληρο γκρέιπφρουτ και το χυμό πορτοκαλιού – μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος, δηλαδή ένας τύπος καρκίνου του δέρματος.

Αναλύοντας τις συνήθειες διατροφής, ανάμεσα σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μελανώματος ήταν 36% υψηλότερος σε άτομα που κατανάλωναν τα εσπεριδοειδή ή χυμούς τουλάχιστον 1,6 φορές την ημέρα σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, ισχυρίζεται ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ και πορτοκαλιών δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για τυχόν άλλους καρκίνους εκτός του δέρματος.

“Ενώ τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ολόκληρου γκρέιπφρουτ ή χυμού πορτοκαλιού μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερη έρευνα πριν να γίνουν οποιεσδήποτε συγκεκριμένες συστάσεις,» αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Shaowei Wu, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Brown University in Providence, Rhode Island.

Επιπλέον, ο Wu ανέφερε ότι “Προς το παρόν, δεν συμβουλεύουν τα άτομα που μειώνουν την κατανάλωση στα εσπεριδοειδή αλλά όσους καταναλώνουν πολλή γκρέιπφρουτ ή / και χυμό πορτοκαλιού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφευχθεί η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο”.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι η φαινομενική σχέση μεταξύ μελανώματος και της κατανάλωσης εσπεριδοειδών μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα των ουσιών που ονομάζονται φουροκουμαρινών (είναι μια κατηγορία οργανικών χημικών ενώσεων που παράγονται από μία ποικιλία φυτών) που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή.

Μια προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι φουροκουμαρίνες κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως, συμπεριλαμβανομένων του μελανώματος που προκαλούν οι υπεριώδους (UV) ακτίνες.

Έπειτα, μια νέα μελέτη όπου συμμετείχαν πάνω από 100.000 άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης μέχρι και 26 χρόνια, οι 1.840 συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα.

Η ανώτατη συνολική κατανάλωση εσπεριδοειδών (ο συνολικός αριθμός των μερίδων με ολόκληρο το γκρέιπφρουτ, ολόκληρα τα πορτοκάλια, και με χυμούς από αυτά τα φρούτα) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κακοήθους μελανώματος σε άνδρες και γυναίκες.
Τέλος τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη για τα γκρέιπφρουτ, ακολουθούμενη από χυμό πορτοκαλιού.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology.

Έφη Γεωργανά
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
egeorgana(a)amcstudent.edu.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ