Logodiatrofis.gr
Ψυχολογία

Υπάρχει καλή πλευρά στο άγχος; 3 πράγματα που ενισχύει θετικά στον οργανισμό

άγχος

Είναι γνωστό ότι το άγχος είναι ανθυγιεινό κι ότι πρέπει να προσπαθείς να το διαχειρίζεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο, όμως δεν ισχύει αυτό για όλες τις περιπτώσεις

Υπάρχει καλό άγχος είναι το αρχικό ερώτημα;

Το καλό στρες είναι η θετική απόκριση στο άγχος που περιλαμβάνει βέλτιστα επίπεδα διέγερσης.

Συνοπτικά, είναι το άγχος που μπορεί να προκύψει όταν κάνετε κάτι απαιτητικό, αλλά ευχάριστο.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα γεγονότων που μπορεί να οδηγήσουν σε καλό άγχος:

  • Η δημιουργία οικογένειας
  • Η προετοιμασία για μια νέα θέση εργασίας.

Στην περίπτωση που το καλό άγχος προκύπτει λόγω της προσμονής για κάτι συναρπαστικό, δεν είναι το μόνο είδος άγχους με θετικά αποτελέσματα. Απ’ την άλλη πλευρά η αγωνία, την οποία σκέφτεστε όταν έρχεται στο μυαλό σας το άγχος, μπορεί επίσης να ωφελήσει το μυαλό και το σώμα σας.

Πώς μπορεί το άγχος να είναι θετικό;

Οι βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις στο στρες γενικά, μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε μια αγχωτική εμπειρία. Με αυτόν τον τρόπο το άγχος μπορεί να είναι θετικό με διάφορους τρόπους.

1. Βοηθά στην ενίσχυση της εγκεφαλικής δύναμης

Οι χαμηλού επιπέδου στρεσογόνοι παράγοντες διεγείρουν την παραγωγή χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροτροφίνες.

Αυτές ενισχύουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο. Ίσως να είναι και ο βασικός μηχανισμός με τον οποίο η άσκηση (ένας σωματικός στρεσογόνος παράγοντας) βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και της συγκέντρωσης.

2. Μπορεί να αυξήσει την ανοσία

Όταν το σώμα έρχεται αντιμέτωπο με το στρες, προετοιμάζεται για την πιθανότητα τραυματισμού ή μόλυνσης.

Ένας τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι να παράγει επιπλέον ιντερλευκίνες. Πρόκειται για χημικές ουσίες που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, παρέχοντας τουλάχιστον μια προσωρινή αμυντική ώθηση.

3. Μπορεί να σας κάνει πιο ανθεκτικούς

Το να μάθετε να αντιμετωπίζετε στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να διευκολύνει τη διαχείριση των μελλοντικών δύσκολων καταστάσεων που ίσως υπάρξουν.

Η επανειλημμένη έκθεση σε στρεσογόνα γεγονότα σας δίνει την ευκαιρία να αναπτύξετε σωματική και ψυχολογική αίσθηση ελέγχου.

Πότε το άγχος αρχίζει να παίρνει αρνητικό πρόσημο;

Μόνο όταν το άγχος γίνεται χρόνιο ή νιώθετε ότι δεν έχετε πλέον τον έλεγχο μιας κατάστασης, επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ευημερία σας.

Εάν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε το άγχος, μιλήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.

Συντάκτης: Bestofyou Team

Αρχική δημοσίευση στο bestofyou.gr


Είσαι Ψυχίατρος, Ψυχολόγος, Διαιτολόγος, Νευρολόγος ή Κοινωνικός Λειτουργός; Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης στην Επιστήμη της Ψυχολογίας και Διατροφής (Ψυχο-διαιτολογία): «NUTRITION PROFESSIONAL in PSYCHOLOGY» (N.P.Psy) από τον Κλάδο Σπουδών της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας σε ενδιαφέρει!

Μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις των σημείων επαφής των δύο επιστημόνων (Ψυχολογία και Διατροφή) με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις προδιαγραφές για την ολιστική αναβάθμιση του επιστημονικού τους αντικειμένου.

Οδηγός Σπουδών: https://bit.ly/spoudes-NPPsy

Πληροφορίες & Εγγραφές: https://elde.gr/programma-epimorfosis-psychologia-diatrofi/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ