Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η «ισχύς εν τη ενώσει» και στην υγεία…

Πρέπει να στρατολογήσουν και το σύντροφό  όσοι θέλουν υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

 

Άνδρες και γυναίκες που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα, να αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα και να χάσουν βάρος είναι πολύ πιθανότερο να επιτύχουν αν ο σύντροφός τους υιοθετήσει τις ίδιες υγιεινές συνήθειες, σύμφωνα με μια καινούρια έρευνα.

“Στην έρευνά μας επιβεβαιώσαμε ότι ζευγάρια που είναι παντρεμένα ή συζούν είναι πιθανότερο να αλλάξουν όταν ο ένας σύντροφος έχει υγιεινότερες συνήθειες σε σχέση με ζευγάρια όπου και οι δύο σύντροφοι έχουν υιοθετήσει έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής”, είπε η συγγραφέας της εργασίας Jane Wardle, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας και διευθύντρια του Κέντρου Υγείας και Συμπεριφοράς στο University College του Λονδίνου στην Αγγλία.

“Η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες το να έχουν έναν σύντροφο ο οποίος ταυτόχρονα με αυτούς πραγματοποιεί υγιεινές αλλαγές έχει ακόμα μεγαλύτερη επίδραση.”, πρόσθεσε η Wardle.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 19 Ιανουαρίου στο online τεύχος του περιοδικού JAMA Internal Medicine.

Για να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη της συμμετοχής του συντρόφου στην αλλαγή, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2002 και 2012 από περισσότερα από 3.700 ζευγάρια που συμμετείχαν στην English Longitudinal Study of Aging.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν 50 ετών ή μεγαλύτεροι και όλα τα ζευγάρια ήταν παντρεμένα ή συζούσαν. Ξεκινώντας από το 2002, τα ζευγάρια συμπλήρωναν ερωτηματολόγια υγείας κάθε 2 χρόνια. Επίσης τα ζευγάρια υποβάλλονταν σε μια εξέταση υγείας μια φορά κάθε 4 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης καταγράφονταν όλες οι αλλαγές στο ιστορικό καπνίσματος, στις συνήθειες της φυσικής δραστηριότητας και στο βάρος.

Μέχρι το τέλος της περιόδου καταγραφής, 17% των καπνιστών είχαν σταματήσει το κάπνισμα, 44% εκείνων που δεν έκαναν κάποια φυσική δραστηριότητα είχαν πρόσφατα γίνει δραστήριοι και το 15% των υπέρβαρων ανδρών και γυναικών είχαν χάσει τουλάχιστον το 5% του αρχικού τους βάρους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κάποιος που κάπνιζε και δεν ήταν δραστήριος ήταν πιθανότερο να σταματήσει το κάπνισμα και να γίνει δραστήριος αν ζούσε με κάποιον που πάντα ήταν δραστήριος και δεν κάπνιζε. Όμως κάποιος υπέρβαρος άνδρας ή γυναίκα που ζούσε με έναν σύντροφο φυσιολογικού βάρους, δεν ήταν πιθανότερο να χάσει βάρος, ανέφερε η έρευνα.

Παρόλα αυτά, για κάθε παράμετρο υγείας που μελετήθηκε, εκείνοι που ξεκίνησαν με ανθυγιεινές συνήθειες ήταν πιθανότερο να κάνουν μια θετική αλλαγή, αν ο σύντροφός τους, ο οποίος επίσης ξεκίνησε με ανθυγιεινές συνήθειες, πραγματοποιούσε κάποια υγιεινή αλλαγή στον τρόπο ζωής του.

Για παράδειγμα, περίπου οι μισοί καπνιστές και καπνίστριες ήταν πιθανότερο να σταματήσουν το κάπνισμα εάν ο επίσης καπνιστής σύντροφός τους σταματούσε το κάπνισμα, ενώ μόνο το 8% των καπνιστών σταμάτησε το κάπνισμα όταν ο σύντροφός τους δεν το σταμάτησε.

Με παρόμοιο τρόπο, τα 2/3 των μη δραστήριων ανδρών και γυναικών έγιναν δραστήριοι όταν ο επίσης μη δραστήριος σύντροφός τους άρχισε να κινητοποιείται, σε αντίθεση με το ¼ εκείνων που δραστηριοποιήθηκαν, ενώ ο σύντροφός τους δεν δραστηριοποιήθηκε.

Επιπρόσθετα, περίπου το ¼ των ανδρών έχασε βάρος όταν οι γυναίκες τους έχασαν βάρος, σε αντίθεση με το 10% των ανδρών που έχασαν βάρος όταν οι γυναίκες τους δεν έχασαν. Επίσης, το 1/3 των γυναικών έχασαν βάρος μαζί με τους συζύγους τους, σε αντίθεση με το 15% των γυναικών που έχασαν βάρος όταν οι σύζυγοί τους δεν έχασαν.

Η έρευνα απλά βρήκε μια σχέση ανάμεσα στις υγιεινότερες συνήθειες και τη συντροφική στήριξη.
“Η έρευνά μας δε σχεδιάστηκε για να απαντήσει στο “γιατί”, αλλά πιστεύω ότι το να αλλάζεις μαζί με τον άλλον κάνει την αλλαγή πιο εύκολη. Υποστήριξη, ενθάρρυνση ίσως και λίγος ανταγωνισμός. Πιθανώς όπως λένε “ένα πρόβλημα που το μοιράζεσαι, είναι μισό πρόβλημα”, είπε η Wardle.

Τι γίνεται όμως με εκείνους που είναι μόνοι τους; Θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα αν έκαναν την προσπάθεια μαζί με κάποιο φίλο τους;

“Δε γνωρίζω. Μάλλον τα κοντινά και αγαπημένα μας πρόσωπα είναι η καλύτερη επιλογή γιατί είναι εκείνοι με τους οποίους είμαστε συνέχεια μαζί και όχι μόνο στην επίσκεψή μας στο γυμναστήριο”, είπε η Wardle.

Τα ευρήματα της μελέτης δεν προκάλεσαν έκπληξη σε δύο ειδικούς της διατροφής.

“Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση”, είπε η Lona Sandon, διαιτολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα κλινικής διατροφής του Νοτιοδυτικού Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλλας.Οι επιλογές της συμπεριφοράς επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον κοινωνικό μας περίγυρο και την υποστήριξη που έχουμε”. Μου θυμίζει το ρητό “η δυστυχία αγαπάει την παρέα”. Το να αλλάξεις μια συμπεριφορά είναι ένα δύσκολο πράγμα”.

Η Samantha Heller είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Πιστεύει ότι η υποστήριξη και η συντροφικότητα μπορούν να βρεθούν και εκτός σπιτιού.

“Η συμμετοχή σε μια τάξη και η δουλειά με έναν γυμναστή ή έναν διαιτολόγο είναι επίσης τρόποι με τους οποίους κάποιος θα μπορούσε να βρει την υποστήριξη που χρειάζεται όταν προσπαθεί να κάνει υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής του”, είπε.

“Το να έχεις απλά κάποιον άλλον άνθρωπο στο πλευρό σου, όποιος κι αν είναι αυτός, μπορεί να είναι ενθαρρυντικό και να σου δίνει κίνητρα”.

Κωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
konstantinos.kkranio.kraniotis@gmail.com

 

Read this article in english
Want to Get Healthy? Get Your Partner Involved

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ