Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η EFSA θέτει τις διαιτητικές τιμές αναφοράς (DRVs) για τον ψευδάργυρο, το σελήνιο και το χρώμιο

Διαιτητικές τιμές αναφοράς για τον ψευδάργυρο, το σελήνιο και το χρώμιο. 

 

Ψευδάργυρος: Η επιτροπή της EFSA για τα προιόντα διατροφής, τη διατροφή και τις αλλεργίες κατέληξε στις διαιτητικές τιμές αναφοράς για τον ψευδάργυρο χρησιμοποιώντας μια παραγοντική προσέγγιση δύο σταδίων και τις τιμές αναφοράς για το σωματικό βάρος.

Οι εκτιμώμενες Μέσες Απαιτήσεις (ARs) και οι Προσλήψεις Αναφοράς του Πληθυσμού (PRIs) διατίθενται για επίπεδα φυτικής πρόσληψης της τάξης των 300, 600, 900 και 1200 mg/ημέρα που καλύπουν τις μέσες προσλήψεις που παρατηρούνται σε ευρωπαικούς πληθυσμούς. Οι Μέσες Απαιτήσεις (ARs) κυμαίνονται από 6,2 μέχρι 10,2 mg/ημέρα για τις γυναίκες με βάρος αναφοράς 58,5kg και από 7,5 μέχρι 12,7mg/ημέρα για τους άνδρες με βάρος αναφοράς 68,1kg. Οι Προσλήψεις Αναφοράς του Πληθυσμού (PRIs) προέκυψαν από τις απαιτήσεις των ατόμων με βάρος στο 97,5ο εκατοστημόριο για τις τιμές αναφοράς του βάρους για άνδρες και γυναίκες και κυμαίνονται από 7,5 μέχρι 12,7mg/ημέρα για τις γυναίκες και από 9,4 μέχρι 16,3mg/ ημέρα για τους άνδρες.

Οι Μέσες Απαιτήσεις για βρέφη από τον 7ο μήνα και μετά καθώς και για παιδιά υπολογίστηκαν με βάση την εκτιμηση των απωλειών ψευδαργύρου στους ενήλικες προσθέτοντας τις ανάγκες σε ψευδάργυρο για την ανάπτυξη και κυμαίνονται από 2,4 μέχρι 11,8mg/ημέρα. Οι Προσλήψεις Αναφοράς του Πληθυσμού για βρέφη και παιδιά υπολογίστηκαν υποθέτοντας έναν συντελεστή μεταβλητότητας 10% και κυμαίνονται από 2,9 μέχρι 14,2mg/ημέρα. Για την εγκυμοσύνη και το θηλασμό εκτιμήθηκαν οι πρόσθετες ανάγκες σε ψευδάργυρο για τους ιστούς του εμβρύου και της μητέρας καθώς και για τη μεταφορά του ψευδαργύρου στο μητρικό γάλα και υπολογίστηκαν πρόσθετες Προσλήψεις Αναφοράς για τον Πληθυσμό που κυμαίνονται από 1,6 μέχρι 2,9mg/ημέρα.

 

Σελήνιο: Τα επίπεδα της συγκέντρωσης της σεληνοπρωτείνης P (SEPP1) στο πλάσμα του αίματος θεωρήθηκαν ενδεικτικά της επαρκούς ποσότητας σεληνίου σε όλους τους ιστούς και ότι αντικατόπτριζαν τον κορεσμό των λειτουργικών αποθηκών του σεληνίου στο σώμα, εξασφαλίζοντας ότι οι απαιτήσεις σε σελήνιο καλύπτονται. Αυτό το κριτήριο χρησιμοποιήθηκε για την καθιέρωση των Διαιτητικών Τιμών Αναφοράς για το σελήνιο στους ενήλικες. Παρόλα αυτά η EFSA αντιμετώπισε κάποιες αβεβαιότητες στα δεδομένα όταν εξέταζε μελέτες σε ανθρώπους για τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη σεληνίου και στη συγκέντρωση της SEPP1 στο πλάσμα του αίματος. Γι’ αυτό και τα δεδομένα θεωρήθηκαν μη επαρκή για τον καθορισμό Μέσων Απαιτήσεων. Η Επαρκής Πρόσληψη (AI) καθορίστηκε στα 70μg/ημέρα για τους ενήλικες. Δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι δείκτες για τις απαιτήσεις σε σελήνιο για βρέφη, παιδιά και εφήβους. Για βρέφη ηλικίας 7-11 μηνών μια Επαρκής Πρόσληψη 15μg/ημέρα καθορίστηκε με βάση την πρόσληψη σεληνίου από το μητρικό γάλα από βρέφη που τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα, συνυπολογίζοντας τις διαφορές στις τιμές των βαρών αναφοράς. Για παιδιά και εφήβους, η Επαρκής Πρόσληψη σεληνίου καθορίστηκε με βάση την Επαρκή Πρόσληψη των ενηλίκων με ισομετρική κλιμάκωση και την εφαρμογή ενός αυξητικού παράγοντα. Οι Επαρκείς Προσλήψεις κυμαίνονται από 15μg/ημέρα για παιδιά ηλικίας 1-3 ετών μέχρι 70μg/ημέρα για εφήβους ηλικίας 15-17 ετών. Για γυναίκες που θηλάζουν μια πρόσθετη πρόσληψη 15μg/ημέρα υπολογίστηκε για την κάλυψη της ποσότητας σεληνίου που εκκρίνεται στο μητρικό γάλα και καθορίστηκε μια Επαρκής Πρόσληψη της τάξης των 85μg/ημέρα.

 

Χρώμιο: Το τρισθενές χρώμιο (Cr(III)) έχει προταθεί ότι είναι απαραίτητο για την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεινών. Παρόλα αυτά, οι μηχανισμοί γι’ αυτούς τους ρόλους και η απαραίτητη λειτουργία του Cr(III) στο μεταβολισμό δεν έχουν τεκμηριωθεί. Η επιτρποή καταλήγει ότι ούτε Μέσες Απαιτήσεις ούτε Πρόσληψη Αναφοράς του Πληθυσμού μπορούν να καθοριστούν για το χρώμιο. Η επιτροπή έκρινε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για ευεργετικές επιδράσεις που σχετίζονται με την πρόσληψη χρωμίου σε υγιείς εθελοντές. Η επιτροπή κατέληξε ότι ο καθορισμός μιας Επαρκούς Πρόσληψης για το χρώμιο είναι επίσης μη κατάλληλος.

 

Κωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr


konstantinos.kkranio.kraniotis(a)gmail.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ