fbpx
Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η αναγραφή των πρόσθετων σακχάρων στις διατροφικές ετικέτες μπορεί να βοηθάει

anagrafi prosthetwn sakxarwn diatrofikes etiketes boithaei

Η μελέτη εξέτασε 500 Αμερικάνους ενήλικες μέσω μιας εθελοντικής διαδικτυακής έρευνας.

 

Η έρευνα δείχνει ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών (63%) ανέφερε ότι η επίγνωση του πόσα πρόσθετα σάκχαρα υπάρχουν σε ένα διατροφικό προιόν (σε αντίθεση με τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά) θα τους βοηθούσε.

Μόνο το 18% των καταναλωτών ανέφερε ότι η προσθήκη αυτής της πληροφορίας θα τους μπέρδευε, παρόλο που αυτό το γκρουπ αιτιολόγησε την απόψή του λέγοντας ότι αυτή η πληροφορία θα τους ήταν αδιάφορη.

Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών (FDA) έχει προτείνει έναν κανονισμό ο οποίος απαιτεί τη δήλωση των πρόσθετων σακχάρων στις διατροφικές ετικέτες.

Αναλυτικά

Οι περισσότεροι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι το να γνωρίζουν πόσα προστιθέμενα σάκχαρα υπάρχουν στα τρόφιμα θα τους βοηθούσε, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που αντικρούει την άποψη των βιομηχάνων τροφίμων ότι η διαφοροποίηση των προστιθέμενων από τα φυσικά σάκχαρα στις ετικέτες τροφίμων θα μπερδέψει τους καταναλωτές.

63% των Αμερικάνων ενηλίκων που συμμετείχαν σε μια εθελοντική διαδικτυακή έρευνα τον Ιούλιο είπαν πως το να γνωρίζουν πόσα πρόσθετα σάκχαρα υπάρχουν σε ένα διατροφικό προιόν θα τους βοηθούσε να παρακολουθήσουν και να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης, να διαχειριστούν το διαβήτη αλλά και για άλλους λόγους υγείας, σύμφωνα με μια έρυνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Δεκεμβρίου του περιδικού Obesity.

Συγκριτικά, μόνο το 18% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα πίστευαν ότι η προσθήκη αυτών των πληροφοριών που πρότεινε η επιτριπή του FDA τον περασμένο Μάρτιο, θα μπέρδευε τους καταναλωτές.

Η συντριπτική πλειοψηφία που είπε ότι η προσθήκη των πληροφοριών θα μπέρδευε παρά θα βοηθούσε, ”αιτιολόγηγε την άποψή της λέγοντας ότι η συγκεκριμένη πληροφορία τους είναι αδιάφορη και ότι την παρούσα χρονική στιγμή δε διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων”, κατέληξαν οι ερευνητές Ted Kyle, ιδρυτής του ConsciencHealth και Diana Thomas, επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Ποσοτικής Έρευνας της Παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο Montclair.

”Από τους 111 συμμετέχοντες που χαρακτήρισαν την πληροφορία ως συγχυστική, μόνο 3 αιτιολόγησαν την απόψή τους με λόγους σχετικούς με σύγχυση”, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία αιτιολόγησε την άποψή της λέγοντας ”Δεν ξέρω” ή ”Δε με νοιάζει”, είπαν οι ερυνητές.

Εξηγούν ότι ”Η βιβλιογραφία σχετικά με τη χρήση και την κατανόηση ετικετών τροφίμων μας λέει ότι περίπου το 25% των καταναλωτών αναφέρουν ότι δε διαβάζουν τις διατροφικές ετικέτες.

Καθώς το 18% των συμμετεχόντων στην έρευνά μας ανέφεραν ότι οι πληροφορίες για τα πρόσθετα σάκχαρα ήταν περισσότερο συγχυστικές παρά βοηθητικές, κάποιος θα μπορούσε να υποψιαστεί ότι πολλοί από αυτούς τους συμμετέχοντες δε διαβάζουν τις διατροφικές ετικέτες”.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτα τα συμπεράσματα αφού έδειξαν στους συμμετέχοντες ένα παράδειγμα της προτεινόμενης από τον FDA καινούριας διατροφικής ετικέτας που περιέχει τα πρόσθετα σάκχαρα ως μια υποκατηγορία των συνολικών σακχάρων. Στη συνέχεια τους ρώτησαν σε μια πεντάβαθμη κλίμακα αν η πληροφορία της ετικέτας ήταν ”πολύ συγχυστική” ή ”πολύ βοηθητική” και γιατί.

Οι προτάσεις του FDA για τις ετικέτες

Ο FDA πρότεινε τη δήλωση των πρόσθετων σακχάρων στις ετικέτες ”για να βοηθήσει τα άτομα να αναγνωρίσουν τρόφιμα που είναι διατροφικά πυκνά εντός των θερμιδικών ορίων και να μειώσουν την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα”, σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό.

Η πρόταση γρήγορα έγινε ένα από τα πιο αμφισβητούμενα στοιχεία της μεγάλης αναθεώρησης των διατροφικών ετικετών που προτείνεται από τον Αμερικάνικο Διαβητολογικό Σύλλογο, την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία και εκατοντάδες διαιτολόγους που την υποστηρίζουν και έρχονται σε αντιπαράθεση με τον Αμερικάνικο Σύλλογο Αρτοποιών, το Σύλλογο Ζάχαρης,την Kellogg’s και την εταιρεία κολοσσό στον τομέα των κράνμπερι, Ocean Spray που είναι εναντίον της.

Οι λόγοι υπέρ της αναθεώρησης αντικατοπτρίζουν τους λόγους που περιλαμβάνονται στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι Αμερικάνοι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη από τη συνιστώμενη και η αναγραφή των πρόσθετων σακχάρων θα βοηθήσει τη συνολική κατανάλωση.

Οι λόγοι κατά της αναγραφής των πρόσθετων σακχάρων περιλαμβάνουν φόβους ότι οι καταναλωτές θα συγχυστούν και θα πιστεύουν λανθασμένα ότι τα πρόσθετα σάκχαρα είναι διαφορετικά η πιο ανθυγιεινά από τα φυσικά υπάρχοντα σάκχαρα, παρόλο που και τα δύο επηρεάζουν τον οργανισμό με τον ίδιο τρόπο.

Η Kellogg’s επίσης υποστήριξε ότι η προσθήκη των προστιθέμενων σακχάρων στις ετικέτες θα δυσκολέψει τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν το συνολικό ποσό ζάχαρης που περιέχεται σε ένα προιόν και ως εκ τούτου θα τους δυσκολέψει να πάρουν ακριβείς αποφάσεις σχετικά με την αξία ενός τροφίμου για την υγεία τους.

”Η παρούσα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, πραγματοποιήθηκε με αφορμή αυτό το ντιμπειτ”, είπαν οι ερευνητές και κατέληξαν ότι τα πλεονεκτήματα ξεπέρασαν σε βαρύτητα τα μειονεκτήματα όσον αφορά την προσθήκη των πρόσθετων σακχάρων στη διατροφική ετικέτα.

konstantinos kraniwtisΚωνσταντίνος Κρανιώτης
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ