Logodiatrofis.gr
Εποχιακά Θέματα

Η αλήθεια για τον μεταβολισμό τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Η εποχή του καλοκαιριού εμφανίζει πρακτικά πολλά μεταβολικά πλεονεκτήματα.

                                                                                                                                               ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ & ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το καλοκαίρι διευκολύνει και τις δύο παραπάνω επιδιώξεις. Οι καλοκαιρινές τροφές είναι ως επί τω πλείστον χαμηλών θερμίδων, σε αντίθεση με τα χειμωνιάτικα φαγητά, τα οποία είναι κατά κύριο λόγο περισσότερο θερμιδογόνα. Κατά τη θερινή περίοδο υπάρχει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Αυτή η κατηγορία των τροφών, μόνο να μας ωφελήσει μπορεί, όπως δείχνουν οι επιστημονικές έρευνες. Πολλές σύγχρονες κλινικές μελέτες συγκλίνουν στα ίδια αποτελέσματα: ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθάει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου. Όλα σχεδόν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Η χαμηλή θερμιδική τους αξία διευκολύνει την μεγάλη κατανάλωσή τους από άτομα που θέλουν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος. Μία δίαιτα που περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά είναι η ιδανική, λόγω των μεγάλων ευεργετικών τους αποτελεσμάτων στη ρύθμιση του βάρους. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχουν, προκαλούν μεσοπρόθεσμο κορεσμό.

Σχετικά με τη σωματική μας δραστηριότητα, η θερινή περίοδος ευνοεί την αύξησή της, εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών. Ο καλός καιρός πάντα ευνοεί μία βόλτα στην παραλία, ή στην αγορά, ή κυρίως στη θάλασσα, όπου εκεί η κίνηση είναι αυτονόητη π.χ. κολύμπι, ρακέτες κλπ.

Αναφορικά με την ενεργειακή κατανάλωση το καλοκαίρι, η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας επαυξάνει το μεταβολισμό, επομένως «καίμε» περισσότερες θερμίδες. Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός στην προσπάθειά του να διατηρήσει σταθερά επίπεδα θερμοκρασίας (διαφορά θερμοκρασίας με το περιβάλλον), καταναλώνει με γρηγορότερο ρυθμό ενέργεια (θερμίδες). Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μα φυσικά ότι το καλοκαίρι είναι ευκολότερο να χάσουμε βάρος ακολουθώντας μία «δίαιτα» με δεδομένο ότι η πείνα είναι φυσιολογικά ελεγχόμενη και ότι η μεταβολική λειτουργία είναι βελτιωμένη.

Ωστόσο, τα μεταβολικά και μη πλεονεκτήματα του καλοκαιριού στην πράξη μπορεί να καταρρίπτονται από την αυξημένη τάση που επικρατεί για βραδινές εξόδους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει από πλευράς ενεργειακής κατανάλωσης. Τα θερινά ταβερνάκια με τα μεζεδάκια και την άφθονη ποσότητα αλκοόλ, αποτελούν σίγουρα μία πρόκληση… Όπως και η κατανάλωση παγωτών που αποτελούν εποχιακή δροσιστική απόλαυση όλων σχεδόν των ανθρώπων! Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές του φαγητού κατά τις θερινές μας εξόδους. Μία καλή συμβουλή είναι να επιλέγουμε μία χωριάτικη σαλάτα για το μεσημεριανό μας γεύμα. Αυτή η επιλογή θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε το απογευματινό μπάνιο στην θάλασσα χωρίς προβλήματα και φυσικά θα μας δώσει τη δυνατότητα να καταναλώσουμε λίγο παραπάνω θερμίδες το βράδυ, με την προϋπόθεση όμως ότι πάντα πραγματοποιούμε υγιεινές επιλογές.

Επομένως: εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του καλοκαιριού… Μία ισορροπημένη υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση είναι πραγματικά αποτελεσματικό μέσο για την απώλεια κιλών και για τη συντήρηση ενός ιδεώδους βάρους.

ΝΑΙ…

  • Στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • Στην υψηλή κατανάλωση υγρών, κυρίως νερού και φυσικών φρουτοχυμών
  • Στην αντικατάσταση του μεσημεριανού από μία χωριάτικη σαλάτα (ώστε να υπάρχει περιθώριο… για τη βραδινή έξοδο).
  • Στην κίνηση στην παραλία – κολύμπι, ρακέτες, beach volley, ημερήσιες εκδρομές κλπ

ΟΧΙ…

  • Στην κατανάλωση λιπαρών τροφών και παγωτών
  • Στην υπερκατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών
  • Στην ακινησία στην παραλία
  • Στην παράλειψη γευμάτων
  • Στις εξαντλητικές δίαιτες «αστραπή» και στη μονοφαγία

 

kafetzi

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδας 
Αναπληρωτής Υπεύθυνη Βορείου Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Kafetzi@apisxnansis.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ