Χρόνος Προετοιμασίας: 5΄
Χρόνος Εκτέλεσης: 1 ώρα
Χρόνος Παρασκευής: Ψήσιμο: 20′ – 25′
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες:
- 500 γρ. χοιρινές πανσέτες, χωρίς κόκαλο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 1/2 φλιτζάνι (100 ml) καλής ποιότητας ξίδι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό, πρόβειο ή αγελαδινό
- αρκετή πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 πίτες για σουβλάκι ή πίτες αραβικές, μεσαίου μεγέθους, ελαφρώς ζεσταμένες για 1 – 2 λεπτά στο γκριλ, μέχρι να μαλακώσουν
- 8 ντοματίνια, κομμένα σε χοντρές φέτες
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), χονδροκομμένος
Εκτέλεση:
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τις πανσέτες σε λεπτές λωρίδες, πάχους όχι περισσότερο από 1 εκ. και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ με αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι και την πάπρικα.
- Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου και προσθέτω το ξίδι και το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύω και πάλι, σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος για 1 ώρα για να μαριναριστούν καλά οι λωρίδες της πανσέτας.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 C.
- Στερεώνω μια πυκνή σχάρα σε ένα ταψί, ώστε να υπάρχει κενό ανάμεσά τους.
- Στραγγίζω τις λωρίδες της πανσέτας από τη μαρινάδα και τις απλώνω πάνω στη σχάρα, σε μονή στρώση.
- Βάζω τη σχάρα -με το ταψί από κάτω- στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τις ψήνω για 20- 25 λεπτά, μέχρι να ξεροψηθούν και να ροδίσουν.
Για το σερβίρισμα:
- Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι με την πάπρικα και το ελαιόλαδο και τη μοιράζω στις πίτες.
- Στο κέντρο της κάθε πίτας μοιράζω τις ξεροψημένες πανσέτες και συμπληρώνω με φέτες από ντοματίνια, μερικές ροδέλες κρεμμυδιού και φυλλαράκια μαϊντανού.
Επιστημονική Ανάλυση Διατροφολόγου
Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ρόδος
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kontogiannou@logodiatrofis.gr
Σε ένα μόνο πιάτο υπάρχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών: σίδηρος, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες.
Ο δυναμικός αυτός θρεπτικός συνδυασμός ενισχύει το νευρικό σύστημα, φορτίζει τις αποθήκες σιδήρου, τονώνει το μυϊκό σύστημα, προστατεύει τα οστά, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και δημιουργεί ασπίδα προστασίας από οξειδωτικούς παράγοντες.
Κάνε ΚΛΙΚ ΕΔΩ και δες την μέχρι τώρα σταδιοδρομία της εξαίρετης chef Ντίνας Νικολάου!
Επισκεφτείτε το επίσημο site της Ντίνας Νικολάου: