Logodiatrofis.gr
Συνέντευξη

Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης: ‘Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε μουρουνέλαιο υψηλής ποιότητας!’

Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης: 'Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε μουρουνέλαιο υψηλής ποιότητας!' - Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης

Συνέντευξη για να λύσει όλες τις απορίες σχετικά με το μουρουνέλαιο παραχώρησε ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης

Διαβάστε τη Συνέντευξη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Logodiatrofis.gr

1. Κατά το παρελθόν το μουρουνέλαιο εθεωρείτο απολύτως απαραίτητο για την υγεία και την καλή ανάπτυξη των παιδιών. Εν συνεχεία, κάπου ξεχάστηκε, για να επανέλθει δριμύτερο τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με πολλές εκλαϊκευμένες και επιστημονικές δημοσιεύσεις να υποστηρίζουν τη μεγάλη αξία του, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά για όλες τις ηλικίες. Θέλετε να μας πείτε τι ακριβώς συμβαίνει με το μουρουνέλαιο; Μήπως είναι απλά μια μόδα, η οποία σε λίγο θα περάσει;

Οι θρεπτικές ιδιότητες του μουρουνέλαιου είναι γνωστές εδώ και χιλιετίες και αναφορές υπάρχουν ακόμη και στη Βίβλο.

Πατρίδα του μουρουνέλαιου θεωρείται η Νορβηγία, όπου και παράγεται πάνω από 1.000 χρόνια. Το 17ο αιώνα παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση μουρουνέλαιου επέφερε συγκεκριμένες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, ιδιαίτερα στη θεραπεία της ραχίτιδας και των ρευματισμών.

Τη δεκαετία του 1960 ένα από τα χαρακτηριστικά της διατροφής των παιδιών στην Ελλάδα ήταν η κατανάλωση μουρουνέλαιου. Το μουρουνέλαιο θα έλεγα ότι «στιγμάτισε» διατροφικά τα παιδιά εκείνης της εποχής. Τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει δριμύτερο με δεδομένη την πλούσια διατροφική του αξία.

Το υψηλής ποιότητας μουρουνέλαιο αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: DHA και ΕΡΑ, όπως και της ιδιαίτερα σημαντικής βιταμίνης D. Ταυτόχρονα, περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α, ενώ συχνά προστίθεται και βιταμίνη Ε για αντιοξειδωτική προστασία των ωμέγα-3. Με βάση αυτά τα δεδομένα θα έλεγα ότι σήμερα η λήψη μουρουνέλαιου όχι απλά είναι μόδα, αλλά επανήλθε για να μείνει.

2. Για πείτε μου σε τι θα ωφελούσε συγκεκριμένα το μουρουνέλαιο σε ένα παιδί;

Τα παιδιά σήμερα έχουν ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις, ειδικά σε ωμέγα-3 λιπαρά και βιταμίνη D. Την ίδια ώρα εξαιτίας του τρόπου ζωής και των διατροφικών τους επιλογών η πρόσληψη των παραπάνω συστατικών είναι περιορισμένη.

Συγκεκριμένα, πολλά παιδιά δαπανούν περιορισμένο χρόνο σε υπαίθριες δραστηριότητες και επομένως δεν λαμβάνουν άφθονη βιταμίνης D αλλά και επιμένουν να μην καταναλώνουν ψάρι το οποίο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά.

Πράγματι, η μελέτη Healthy Growth Study έδειξε ότι 8 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα εμφανίζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Το στόχο της επάρκειας των παραπάνω συστατικών μπορεί να εκπληρώσει αποτελεσματικά το μουρουνέλαιο (όπως ακριβώς συνέβαινε και τη δεκαετία του 1960).

Το μουρουνέλαιο, ως συμπυκνωμένη πηγή ζωτικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

3. Ένα νεαρό άτομο, ένα άτομο μέσης ηλικίας ή ένας ηλικιωμένος θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το μουρουνέλαιο;

Όπως τα παιδιά, έτσι και τα νεαρά άτομα, τα μέσης ηλικίας αλλά και οι ηλικιωμένοι μπορούν να ωφεληθούν ουσιαστικά από το μουρουνέλαιο. Το κάθε ένα θρεπτικό συστατικό που περιλαμβάνει συνεισφέρει με τον τρόπο του στην καλή λειτουργεία του ανοσοποιητικού.

Πιο συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά (EPA και DHA) συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία αποτελεί το καταστροφικό μέσο επίθεσης στους διάφορους ιστούς.

Η βιταμίνη D συμβάλλει καθοριστικά στον έλεγχο της φυσιολογικής έκφρασης των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Με απλά λόγια είναι εκείνη που ρυθμίσει το ανοσοποιητικό μας ώστε να συμπεριφερθεί φυσιολογικά, απαντώντας με ευστοχία στις διάφορες επιθέσεις που δέχεται καθημερινά.

Η βιταμίνη Α συμβάλει στις ειδικές λειτουργίες των διαφόρων κύτταρων του ανοσοποιητικού.

Τέλος η βιταμίνη Ε, ως μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, επίσης διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διαφοροποίηση και στον πολλαπλασιασμό ζωτικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η τροφή λοιπόν η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει επαρκώς με όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά τον ανθρώπινο οργανισμό είναι κατηγορηματικά το μουρουνέλαιο.

4. Γιατί να προτιμήσω το μουρουνέλαιο και όχι το ιχθυέλαιο; Μήπως θα ήταν, τελικά καλύτερα να τρώμε άφθονο λιπαρό ψάρι;

Δεν θα έλεγα ότι είναι καλή ιδέα. Τόσο στην περίπτωση των ιχθυελαίων όσο και των λιπαρών ψαριών προσφέρονται μόνο ωμέγα-3 λιπαρά, το οποία είναι μεν πολύτιμα αλλά από μόνα τους δεν αρκούν για την καλή υγεία.

Αντίθετα, στην περίπτωση του μουρουνέλαιου, το οποίο είναι ηπατοϊχθυέλαιο, προσφέρεται το σημαντικό πλεονέκτημα ότι περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό συνύπαρξης φυσικών ωμέγα-3 λιπαρών και βιταμίνης D, τον οποίο δεν θα βρούμε σε κανένα συμπλήρωμα διατροφής.

Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί έμμεσα ως αντιφλεγμονώδης και ανοσοπροστατευτικός παράγοντας, θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό έναντι απειλητικών μολυσματικών παραγόντων.

5. Υπάρχουν κάποιες παρενέργειες από τη χρήση του μουρουνέλαιου; Υπάρχουν κάποια κριτήρια ώστε να επιλέξουμε ένα ποιοτικό μουρουνέλαιο;

Κατηγορηματικά δηλώνω ότι στη συνιστώμενη ποσότητα δεν υπάρχει καμία απολύτως παρενέργεια από τη λήψη μουρουνέλαιου.

Το μουρουνέλαιο θα πρέπει να το συνοδεύουν αυστηροί έλεγχοι ποιότητας. Οι προδιαγραφές του να είναι κατά πολύ αυστηρότερες από εκείνες που έχουν θεσπίσει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Νορβηγία. Αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν για τον λίαν επικίνδυνο υδράργυρο. Στην πράξη, ακόμη και τα πολύ χαμηλά επίπεδα τοξικών βαρέων μετάλλων δεν θα πρέπει να ανιχνεύονται σχεδόν ποτέ στα προϊόντα.

Ταυτόχρονα, να προσφέρεται αυξημένη προστασία των ω-3 λιπαρών οξέων από την οξείδωση. Η παραγωγή του και η συσκευασία του θα πρέπει να γίνεται σε ατμόσφαιρα αζώτου, συγκεκριμένο πάχος και χρώμα φιάλης για μέγιστη προστασία από τη φωτοχημική οξείδωση και να προστίθεται βιταμίνη Ε για περαιτέρω αντιοξειδωτική προστασία.

Προκειμένου λοιπόν όλοι να επωφεληθούμε μέγιστα από τα πολλαπλά οφέλη υγείας που προσφέρει είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε μουρουνέλαιο υψηλής ποιότητας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ