Logodiatrofis.gr
Με αποψη... (dGrigorakis blog)

Αντιμετωπίστε την ΥΠΕΡΤΑΣΗ τρώγοντας υγιεινά!

Αντιμετωπίστε την ΥΠΕΡΤΑΣΗ τρώγοντας υγιεινά! -

17 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης.

Ο Διαιτολόγος- Διαιτροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης μιλάει για την νόσο που μας απασχολεί.

 

«Η ροή του νερού και των υγρών γενικά ασκούσε πάντοτε πάνω μου μια ιδιαίτερα έντονη, υπνωτιστική, θα έλεγα, έλξη. Θυμάμαι που καθόμουν με τις ώρες και παρακολουθούσα με τεταμένη προσοχή και άφατη περιέργεια τη ροή του νερού στα χωμάτινα αυλάκια του κήπου μας, είτε την κίνησή του από το σωλήνα της ηλεκτρικής αντλίας που έπαιρνε νερό από το πηγάδι μας. Πού και πού έριχνα στο υδάτινο ρεύμα μικρά κούτσουρα, κάποιο φυλλαράκι ή άχυρο και ακολουθούσα με το βλέμμα την πορεία τους, έτσι όπως τα παρέσυρε το νερό προς τη χωμάτινη λεκάνη γύρω από τη ρίζα της αχλαδιάς, της πορτοκαλιάς κι άλλων δέντρων στο μεγάλο κήπο! Πρόσεχα ιδιαίτερα τη δίνη που σχηματιζόταν σε διάφορα σημεία των αυλακιών όπου τύχαινε να λιμνάσει το νερό, την επιτάχυνση της ροής του στις στενές διόδους, την επιβράδυνσή της στα βαθύτερα τμήματα».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Κύπριο καθηγητή φυσιολογίας Δρ. Ιωάννη Χατζημηνά και αποτελούν μέρος μίας πολύ παραστατικής περιγραφής, στην προσπάθεια του να αποδώσει τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Τα ανακάλυψα πριν από δέκα χρόνια όταν σερφάροντας στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας παρουσίασής μου με θέμα «Η διατροφή στην αντιμετώπιση της υπέρτασης» για τη διατροφική ενότητα της εκπομπής «Πρωινός Καφές». Τα κατέγραψα στο αρχείο μου και διαπιστώνω σήμερα ότι δεν έχουν χάσει τίποτα από τη ζωντάνια τους.

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα εσωτερικά τοιχώματα των μεγάλων αρτηριών, οι οποίες μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά σε όλα τα όργανα του σώματος. Καταγράφεται με δύο αριθμούς: ο μεγαλύτερος είναι η συστολική ή «μεγάλη» πίεση και ο μικρότερος η διαστολική ή «μικρή» πίεση. Συστολική είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται για να προωθήσει το αίμα μέσω αυτών προς τα όργανα του σώματος και διαστολική όταν η καρδιά χαλαρώνει για να δεχτεί νέο αίμα.

Η σταθερή διατήρηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα ονομάζεται υπέρταση. Η υπέρταση, γνωστή ως «βουβός δολοφόνος» (silent killer), είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας. Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση, με πολύ δυσάρεστες, έως και μοιραίες συνέπειες στην υγεία. Εκτιμάται δε ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων παγκοσμίως.

Η διατροφή αποτελεί έναν από του σημαντικότερους παράγοντες αντιμετώπισης της υπέρτασης. Η υιοθέτηση τρόπου ζωής που επηρεάζει ευνοϊκά την αρτηριακή πίεση επιδρά τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της. Μεταβολές του τρόπου ζωής που προάγουν την υγεία συνιστώνται σε προϋπερτασικούς και σε υπερτασικούς, ως πρώτο στάδιο ή συμπλήρωμα της θεραπείας. Η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί με 30 λεπτά σωματικής άσκησης μέτριας έντασης, όπως το γρήγορο βάδισμα, 5-6 ημέρες την εβδομάδα ή με πιο έντονη, λιγότερο συχνή άσκηση. Δίαιτες ελλειμματικές σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο σχετίζονται με υψηλότερη ΑΠ και υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Συνοπτικά, οι διαιτητικές τροποποιήσεις που μειώνουν αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση είναι:

  • Η χαμηλή θερμιδική διατροφή.
  • Η μείωση πρόσληψης αλατιού.
  • Η αύξηση πρόσληψης καλίου.
  • Η μέτρια κατανάλωση οινοπνευματωδών.
  •  Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής γενικότερα.

Τα παραπάνω, αλλά και πολύ περισσότερα αναλυτικά θέματα για την αρτηριακή υπέρταση θα βρείτε στο βιβλίο μου «Αντιμετωπίστε την ΥΠΕΡΤΑΣΗ τρώγοντας υγιεινά» που κυκλοφορεί αυτό το ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ με την εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ». Εκτός των άλλων, θα ενημερωθείτε για την αλήθεια που ισχύει σχετικά με τους διάφορους «μύθους» που κυκλοφορούν για την υπέρταση, θα ανακαλύψετε την κατάλληλη αντιυπερτασική διατροφική αγωγή, αλλά και γευστικές συνταγές προκειμένου να προστατεύσετε αποτελεσματικά μόνοι σας τον εαυτό σας από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Καλή Ανάγνωση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ