Γρήγορο μαγείρεμα στα ξηρά φασόλια για περισσότερη πρωτεΐνη και σίδηρο Έρευνα

Η επιλογή γρηγορότερου μαγειρέματος των φασολιών βοηθάει να διατηρήσουν περισσότερη πρωτεΐνη, σίδηρο και άλλα μέταλλα απ’ότι το "πιο αργό" μαγείρεμα στα ξηρά φασόλια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι είναι ανεπαρκής σε βασικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων του σιδήρου και του ψευδάργυρου. 

Τα ξηρά φασόλια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών, αλλά συχνά παίρνει πολύ χρόνο ώστε να μαγειρευτούν. Για το λόγο αυτό, το ταχύτερο μαγείρεμα των φασολιών θα ήταν μια καλή διαιτητική επιλογή, αλλά ήταν άγνωστο εάν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με το πιο αργό μαγείρεμα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφική αξία 12 ξηρών φασολιών σε υψηλό, μέτριο, και αργό μαγείρεμα σε τέσσερις κατηγορίες: κίτρινα, cranberry, κόκκινα και ποικιλόχρωμα φασόλια . Το ταχύτερο μαγείρεμα διατήρησε την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μέταλλα, συγκριτικά με εκείνο του μέτριου και αργού μαγειρέματος. Για παράδειγμα, το ταχέως μαγειρέματος κίτρινο φασόλι Cebo Cela περιείχε 20% περισσότερες πρωτεΐνες, 10% περισσότερο σίδηρο, και 10% περισσότερο ψευδάργυρο από το κίτρινο φασόλι Canario, το οποίο έλαβε διπλάσιο χρόνο για την προετοιμασία του.

Περαιτέρω δοκιμές έδειξαν ότι ο βιοδιαθέσιμος σίδηρος, δηλαδή το ποσό του σιδήρου που το σώμα ενός ατόμου θα απορροφούσε, είναι επίσης υψηλότερο στα φασόλια ταχύτερου μαγειρέματος σε κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες που εξετάστηκαν.

Μαργαρίτα Μυρισκλάβου
Τελειοφ. Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: margarita-linkin @ hotmail.com

Δείτε επίσης

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν τη φλεγμονή μέσω των κανναβινοειδών

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν τη φλεγμονή μέσω των κανναβινοειδών

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών διερευνά τις χημικές αντιδράσεις που μετατρέπουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε κανναβινοειδή που έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη - αλλά χωρίς το ψυχοτρόπο υψηλό. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία