Logodiatrofis.gr
Μαγειρεύω - ΠροστατεύωΣυνταγέςΨάρια - Θαλασσινά

Γλώσσες αχνιστές στο τηγάνι με λαχανικά

Γευστικός συνδυασμός με γλώσσες αχνιστές και λαχανικά της Ντίνας Νικολάου, που προσφέρει απόλυτη προστασία στο ανοσοποιητικό.

  • Προετοιμασία: 15΄

  • Μαγείρεμα: 25΄ – 30΄

  • Μερίδες: 4

ΥΛΙΚΑ

  • 4 φιλέτα γλώσσας, φρέσκα ή κατεψυγμένα, βάρους 180 – 200 γρ. το καθένα (με το δέρμα ή χωρίς)

  • 50 ml ελαιόλαδο

  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη

  • 400 ml λευκό ξηρό κρασί

  • 2 μεγάλα καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτές φέτες

  • 2 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος, κομμένα σε λεπτές ροδέλες

  • 1 κλωνάρι σέλερι (το κοτσάνι καθαρισμένο από τις ίνες και κομμένο σε λεπτές φέτες και τα φύλλα του ψιλοκομμένα)

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

  • 100 ml χυμός λεμονιού

  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αλατοπιπερώνω καλά τα φιλέτα γλώσσας.

  2. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και βάζω τα φιλέτα σε μονή στρώση (αν έχουν δέρμα, τα βάζω πρώτα με το δέρμα προς τα κάτω).

  3. Τα πιέζω στο τηγάνι με μια σπάτουλα (γιατί αλλιώς φουσκώνουν, καμπυλώνουν και δεν έρχονται σε επαφή με το σκεύος) και τα τηγανίζω για 3 – 4 λεπτά.

  4. Τα γυρίζω από την άλλη πλευρά και τα τηγανίζω για άλλα 2 – 3 λεπτά.

  5. Προσθέτω το σκόρδο, το αφήνω να σοταριστεί για 1 λεπτό και σβήνω με το κρασί.

  6. Μαγειρεύω για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και βγάζω τα φιλέτα από το σκεύος με τη σπάτουλα.

  7. Τα μεταφέρω σε μια πιατέλα.

  8. Ρίχνω στην κατσαρόλα τα καρότα, τα πράσα, το σέλερι με τα φύλλα του και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνω.

  9. Αν στο σκεύος δεν έχει μείνει αρκετό υγρό, ρίχνω περίπου 200 ml καυτό νερό.

  10. Αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά και μαγειρεύω για 1 – 2 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν.

  11. Χαμηλώνω τη φωτιά, ξαναβάζω τα φιλέτα γλώσσας στην κατσαρόλα και τα ακουμπάω επάνω στα λαχανικά.

  12. Προσθέτω το χυμό λεμονιού, ανακινώ το τηγάνι για να απλωθεί παντού και μαγειρεύω για 2 – 3 λεπτά.

  13. Αποσύρω από τη φωτιά και σερβίρω αμέσως.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Ένα φανταστικό πιάτο της Ντίνα μας, το οποίο θα λατρέψουν ακόμα και οι πλέον δύσκολοι…

Οι γλώσσες όπως και τα ψάρια γενικότερα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, D και φωσφόρου, τα οποία ενισχύουν την καλή όραση, αλλά και γενικότερα την άμυνα του οργανισμού.

Πολύ περισσότερο, προσφέρουν πολύτιμα ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Η σύζευξη των ω-3 λιπαρών οξέων με τις αντιοξειδωτικές ουσίες που προέρχονται από τα λαχανικά αναδεικνύει ένα γευστικό συνδυασμό που προσφέρει απόλυτη προστασία στο ανοσοποιητικό.

Η προσθήκη μυρωδικών πολλαπλασιάζει την ποσότητα μονάδων ORAC της συγκεκριμένης συνταγής και προσφέρει μοναδικές αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως η βιταμίνη C, το λυκοπένιο και οι τερπενοειδείς ουσίες που δημιουργούν μία διατροφική ασπίδα για την καρδιά και τα αγγεία.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ