Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Γλυκά και Δίαιτα

Γλυκά και δίαιτα πάνε μαζί; Ας δούμε μια εναλλακτική άποψη…

Αυτή την εποχή, περισσότερο παρά ποτέ ξεκινάει το άγχος της απώλειας σωματικού βάρους και επομένως της δίαιτας.

Τα περιττά κιλά του χειμώνα μπορούν τώρα να φαίνονται πιο έντονα και το άγχος της «φιγούρας μπικίνι» γίνεται «εμμονή»

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να μας καταλάβει πανικός επιλέγοντας μία «ανορθόδοξη» μέθοδο: «αποτοξίνωση», «μονοφαγία» κλπ, προκειμένου να επιτύχουμε γρήγορη απώλεια βάρους.

Αντίθετα, είναι σημαντικό να εντάξουμε στη διατροφή μας όλα τα τρόφιμα σε κατάλληλη ποσότητα και συχνότητα, έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των γλυκών, μιας και η αποχή από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα από τα άτομα που «τα έχουν ανάγκη», συνδέεται με φαινόμενα διαταραχών διατροφής όπως είναι η βουλιμία.

Εξάλλου, στόχος μιας καλής και αποτελεσματικής δίαιτας δεν πρέπει να είναι η στέρηση αγαπημένων γεύσεων αλλά να μάθουμε να επιλέγουμε σωστά και υγιεινά.

Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή με διάρκεια. Επομένως, μία σημαντική ενέργεια είναι να επιλέγονται οι καλύτερες «προτάσεις» γλυκών και επιδορπίων.

Με τον όρο αυτό εννοούνται τις επιλογές γλυκών με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα νέας γενιάς επιδόρπια, τα οποία δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά φυσικά γλυκαντικά όπως η στέβια, όπου διακρίνονται για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και το χαμηλό γλυκαιμικό τους δείκτη.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, μιας και η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη καθυστερεί την εμφάνιση της πείνας, μειώνει την επαναπρόσληψη τροφής και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού σε σχέση με την κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό Δείκτη, όπως είναι τα κλασικά γλυκά.

Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους και κατεπέκταση την αποθήκευσή του στο σώμα.

Επιπλέον, τα επιδόρπια με φυσικά γλυκαντικά (π.χ. στέβια) βοηθούν στην καταπολέμηση του υπέρβαρου, μιας και έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με τα κλασικά γλυκά που περιέχουν ζάχαρη.

Με τις νέες προτάσεις της βιομηχανίας τροφίμων οι «τύψεις» που συνοδεύουν την επιθυμία για γλυκό αποτελούν παρελθόν!

Οι προτάσεις αυτές μπορούν άνετα να εντάσσονται στα πλαίσια ενός ευρύτερα υγιεινού διαιτολογίου αλλά και τρόπου ζωής, ο οποίος θα πρέπει να συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τη σωστή διατροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ