Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Ο υιός μου φοιτητής, 19 ετών αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος.Ποια είναι η δική σας άποψη;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

 

Eρώτηση:  Ο υιός μου φοιτητής 19 ετών αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος. Επειδή οι απόψεις στο διαδίκτυο μεταξύ των διαιτολόγων είναι διιστάμενες. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Απάντηση:  Κάθε είδος δίαιτας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Οι χορτοφαγικές δίαιτες περιέχουν άφθονες φυτικές τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε ολικό και κορεσμένο λίπος και υψηλής περιεκτικότητας σε φολικό οξύ, αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, Ε, και καροτενοειδή) και διάφορες φυτοχημικές ενώσεις με προστατευτικές ιδιότητες.

Παρόλα αυτά οι αυστηρά χορτοφάγοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων σε πρωτεΐνες και βιταμίνη D. Επίσης, αν και η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου και σιδήρου είναι παρόμοια μεταξύ χορτοφάγων και παμφάγων, η βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή η απορρόφηση αυτών των μετάλλων στην περίπτωση των χορτοφάγων είναι μειωμένη.

Κάποιες συμβουλές έτσι ώστε ο υιός σας να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα θρεπτικών συστατικών είναι οι εξής:

  1. Οι αυστηρά φυτοφάγοι πρέπει να προσλαμβάνουν φυτικές τροφές που περιέχουν συμπληρωματικές πρωτεΐνες. Μερικοί συνδυασμοί είναι: ρύζι με όσπρια, όσπρια με καλαμπόκι, φασόλια με ψωμί σταρένιο, ρεβίθια και φρυγανιά, ψωμί με φυστικοβούτυρο, φιστίκια και ηλιόσποροι.
  2. Οι αυστηρά φυτοφάγοι, ειδικά αν η έκθεση στο φως του ήλιου είναι περιορισμένη, πρέπει να καταναλώνουν εμπλουτισμένα με βιταμίνη D δημητριακά πρωινού και γάλα σόγιας καθημερινά. Ωστόσο η έκθεση στον ήλιο για 20 λεπτά παρέχει στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D.
  3. Το ασβέστιο βρίσκεται σε αρκετά φυτικά τρόφιμα καθώς και σε εμπλουτισμένες τροφές. Λαχανικά με χαμηλά ποσά οξαλικού οξέος, όπως μπάμιες, κινέζικο λάχανο, προσφέρουν ασβέστιο υψηλής βιοδιαθεσιμότητας. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές πηγές ασβεστίου
  4. Παρόλο που ο σίδηρος βρίσκεται σε αρκετά φυτικά τρόφιμα, βρίσκεται σε μορφή που ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει το ίδιο καλά με τις ζωικές πηγές σιδήρου. Συστήνεται λοιπόν η κατανάλωση βιταμίνης C μαζί με τις πηγές που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο. Επίσης τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν περίπου έξι φορές το ποσό του σιδήρου που περιέχεται στα φρέσκα φρούτα.

Αθανάσιος Μελίστας
Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
thanos.melistas(a)gmail.com

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

                                    θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ