Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Ginseng: Το πιο πολύτιμο βότανο

Το ginseng θεωρείται το πιο πολύτιμο βότανο της κινέζικης ιατρικής.

 

Ανήκει στην οικογένεια Araliaceae του γένους panax (από την ελληνική λέξη πανάκεια). Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και τα πιο γνωστά είδη είναι το Αμερικάνικο ginseng quinquefolious και τo Aσιάτικο ginseng (Panax Ginseng ) του οποίου ποικιλίες είναι το κινέζικο και το κορεάτικο.

Η πρώτη προσπάθεια για την καλλιέργεια του ginseng στις ΗΠΑ έγινε από τον Abraham Whisman of Boones Path, VA, το 1870. Από τα τέλη 18 αιώνα στη Ανατολική Αμερική και συγκεκριμένα στον Καναδά καλλιεργείται με επιτυχία η μεγαλύτερη παραγωγή Αμερικάνικου ginseng. Η καλλιέργεια του ginseng αυξήθηκε κατά 300% από το 1993 έως το 1996. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποξηραμένη ρίζα του φυτού για πολλούς καλλιεργητές στις ΗΠΑ αφού είναι ευρέως διαδεδομένο ως συμπλήρωμα διατροφής .

Στο ginseng έχουν προσδοθεί πολλές ευεργετικές ιδιότητες και ανάμεσα σε αυτές είναι και η ελάττωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και η απώλεια βάρους. Ως δραστικά συστατικά υπεύθυνα για αυτήν την δράση θεωρούνται ουσίες που ανήκουν στα αλκαλοειδή και ονομάζονται τζινσενοσίδες (ginsenosides). Και οι δύο δράσεις δηλαδή η μείωση της γλυκόζης και η αύξηση της λιπόλυσης έχουν επιβεβαιωθεί σε δοκιμές σε ποντίκια, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί πλήρως ο μηχανισμός δράσης. Οι κινέζοι το συνιστούν για τη βελτίωση των στομαχικών διαταραχών και για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το ginseng έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει από τη ναυτία και να αποτρέπει τον εμετό, είναι ευεργετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζει την πίεση του αίματος. Ειδικά για τους ηλικιωμένους αποτελεί ένα φυσικό δυναμωτικό βότανο που δίνει δύναμη και ενέργεια. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις πάντως δίνουν πολλές ελπίδες ότι θα μπορούσε στο μέλλον το ginseng να χρησιμοποιηθεί και ως βάση για την παραγωγή ανάλογων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Τέλος, οι πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες της αποξηραμένης ρίζας του φυτού ginseng δικαιολογούν και την προσθήκη του στα συμπλήρωμα διατροφής. Για την καλύτερη απόδοση, είναι σημαντικό η επιλογή πολυβιταμινούχων σκευασμάτων που περιέχουν τιτλοδοτημένο και πατενταρισμένο εκχύλισμα Panax Ginseng G115. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού το τιτλοδοτημένο και πατενατρισμένο εκχύλισμα G115 δεν προκαλεί εθισμό ή δυσανεξία, ενώ εγγυάται την σταθερή ποιότητα και ποσότητα δραστικής ουσίας (ginsenosides) σε κάθε ταμπλέτα ή αναβράζον δισκίο.

Θρεπτική αξία ανά 100 γρ. ginseng

  • Ενέργεια: 80 kcal
  • Λιπαρά: 0,4 γρ.
  • Yδατάνθρακες: 18 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 2 γρ.
  • Πρωτεΐνες: 2 γρ.
  • Mαγνήσιο: 43 mg
  • Xαλκός: 2 mg
  • Kάλιο: 415 mg
  • Φώσφορο: 34 mg
  • Aσβέστιο: 16 mg
  • Nάτριο: 13 mg
  • Bιταμίνη C: 5 mg
  • Φυλλικό οξύ: 11 μg

Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
vasilakopoulou@logodiatrofis.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ