Logodiatrofis.gr
Τα νεα της Διατροφης

Γίνε μέρος της αντιμετώπισης της Παιδικής Παχυσαρκίας

Γίνε μέρος της αντιμετώπισης της Παιδικής Παχυσαρκίας

Η ΕΛ.Δ.Ε. χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία αντιμετώπισης της Παιδικής Παχυσαρκίας.

Η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία είχε αναδείξει το μείζον πρόβλημα για την Παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας στην κεντρική Παιδική Παχυσαρκία, σε μεγάλη πανελλαδική επιδημιολογική μελέτη που είχε πραγματοποιήσει! Δείτε τη μελέτη: https://elde.gr/pagkosmia-prwtia-ellada-kentriki-paidiki-paxysarkia/

Ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας αναφέρει: «Επικίνδυνες επιδημικές διαστάσεις λαμβάνει η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα. Τελευταίες έρευνες αναφέρουν ότι η παιδική παχυσαρκία (η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκυρο διεθνές περιοδικό “European Journal of Nutrition”) εντοπίζεται στο 33,4% επί του συνολικού δείγματος των μαθητών – 36% αγόρια και 30,7% κορίτσια. Το ποσοστό αυτό είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως και ξεπερνά ακόμα και εκείνο παιδιών της Αμερικής. Γι’ αυτό από την ηλικία-“μηδέν” του παιδιού πρέπει να χτίζονται τα θεμέλια της σωστής διατροφής»

Παιδική παχυσαρκία: Καμπάνια “Πάμε να χάσουμε” από την Ε.Ο.Κ., για να χάσει η Ελλάδα την πρώτη θέση στην Ε.Ε.

Την αρνητική πρωτιά που κατέχει η Ελλάδα στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία επιχειρεί να μας κάνει να χάσουμε η εκστρατεία με τίτλο «Πάμε να χάσουμε» και πρωταγωνιστές τους διεθνείς καλαθοσφαιριστές, Δημήτρη Διαμαντίδη, Νίκο Ζήση και Εβίνα Μάλτση.

Η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως χρόνια, υποτροπιάζουσα και εξελισσόμενη νόσος, αφού σύμφωνα με επικαιροποιημένα επιδημιολογικά στοιχεία έχει τριπλασιαστεί το ποσοστό των παχύσαρκων ατόμων στον πλανήτη, συγκριτικά με το 1975.

Το 2016 περισσότερα από 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι 18 ετών και άνω ήταν υπέρβαροι και περισσότερα από 650 εκατομμύρια παχύσαρκοι.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, η παχυσαρκία επηρεάζει το 32,1% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σημαντική αύξηση παρατηρείται διαχρονικά και στα ποσοστά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5 έως 19 ετών πάσχουν από παχυσαρκία, ενώ περίπου 8 στα 10 παιδιά και έφηβοι που ζουν με παχυσαρκία, θα πάσχουν από παχυσαρκία και στην ενήλικη ζωή.

Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές, καθώς η παιδική και εφηβική παχυσαρκία σχετίζονται με πολλαπλές συννοσηρότητες και στην ενήλικη ζωή.

Στην Ευρώπη, το αυξημένο βάρος (συμπεριλαμβανομένης της νόσου της παχυσαρκίας) επηρεάζει 4,4 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη, ηλικίας κάτω των 5 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 7,9% όλων των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΔιαΝΕΟσις την οποία υπογράφει το «Χαροκόπειο» Πανεπιστήμιο, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία.

«Πάμε να χάσουμε»

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει συνάψει με την Novo Nordisk Hellas παρουσίασε σήμερα Πέμπτη την εκστρατεία πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία με τίτλο «Πάμε να χάσουμε» (www.paidikipaxysarkia.gr) και πρωταγωνιστές τους διεθνείς καλαθοσφαιριστές, Δημήτρη Διαμαντίδη, Νίκο Ζήση και Εβίνα Μάλτση.

Η ενημερωτική εκστρατεία «#PameNaXasoume», με την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, δημιουργήθηκε από την ανάγκη να «χάσουμε» την αρνητική πρωτιά που κατέχει η χώρα μας στα επίπεδα παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη και με στόχο να συμβάλει στη δημόσια υγεία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε με γνώμονα την ενημέρωση των νέων και των φροντιστών τους για τα οφέλη του αθλητισμού, την αξία της ευαισθητοποίησης για τα οφέλη της φυσικής άσκησης μέσω θετικών βιωμάτων, τη γνωριμία τους με την καλαθοσφαίριση και τα οφέλη του αθλητισμού για τη σωματική και ψυχική υγεία των νέων.

Εξειδικεύσου στην Παιδιατρική Διατροφή και γίνε μέρος της αντιμετώπισης της Παιδικής Παχυσαρκίας!

Γίνε μέρος της αντιμετώπισης της Παιδικής Παχυσαρκίας - PameNaXasoume

Στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στην Παιδιατρική Διατροφή: MASTER NUTRITIONIST IN PEDIATRIC NUTRITION παρουσιάζονται με επιστημονικά δεδομένα οι βασικές αρχές που διέπουν την επιστήμη της παιδοδιατροφολογίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση των βασικών αρχών που διέπουν την παιδική διατροφή: τις ενεργειακές και θρεπτικές απαιτήσεις (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία), την αναγνώριση της παιδικής παχυσαρκίας, τη διερεύνηση της αιτιολογίας και των συνεπειών που επιφέρει και βέβαια παρέχονται γνώσεις για την έκταση του φαινομένου στην ελληνική επικράτεια.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται η ανάλυση της αιτιολογίας και των συνεπειών προβλημάτων θρέψης και ψυχικής υγείας των παιδιών, η έκταση των εν λόγω προβλημάτων και βέβαια παρουσιάζεται η μεθοδολογία αντιμετώπισης. Προς την κατεύθυνση αυτή, διερευνώνται η επίδραση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και των διάφορων ψυχολογικών παραγόντων στην διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών.

Επιπλέον, αναλύονται τα δεδομένα για τις διάφορες μεθόδους εκτίμησης διατροφικών συνηθειών και φυσικής δραστηριότητας των παιδιών. Η κατανόηση των προστατευτικών και επιβαρυντικών παραγόντων στην παιδιατρική διατροφή, συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνικών τροποποίησης των διατροφικών επιλογών, της φυσικής δραστηριότητας, αλλά και των στόχων εκπαίδευσης του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή γνώσεων αναφορικά με τη σημασία της διατροφής στα παιδιά και βέβαια για τη διατροφική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας με την κατανόηση των αιτιολογικών μηχανισμών.

Ως απώτερος στόχος τίθεται η αποτελεσματική διατροφική υποστήριξη των παιδιών και η προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το MASTER NUTRITIONIST IN PEDIATRIC NUTRITION είναι ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα Επιμόρφωσης στην Παιδιατρική Διατροφή.

Εκτός από τη θεωρητική κατάρτιση υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ολοκληρωμένης Πρακτικής Άσκησης, απόκτησης Εργαστηριακής εμπειρίας, αλλά και Εποπτείας, δηλαδή Ανάλυσης πραγματικών περιστατικών.

Κάνε Αίτηση για το MASTER NUTRITIONIST IN PEDIATRIC NUTRITION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ