Logodiatrofis.gr
Παιδι

Γιατί πρέπει να τρώνε τα παιδιά πρωινό;

Προτάσεις με διαφορετικά υγιεινά πρωινά από τον διατροφολόγο Δημήτρη Κουτρούμπα

Είναι γνωστό σε όλους και ιδίως στους γονείς, πως το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα για κάθε παιδί. Παρόλα αυτά πολλοί γονείς δεν δίνουν προσοχή και δυσκολεύονται να προσφέρουν πρωινά στα παιδιά τους για διαφόρους λογούς.

Η έλλειψη χρόνου του γονιού, «δεν προλαβαίνει το παιδί, είναι δύσκολο το πρωί να φάει το παιδί», είναι μερικές από τις πολλές δικαιολογίες που χρησιμοποιεί ο γονιός. Σκεφτείτε ότι μετά τον βραδινό ύπνο και ύστερα από 8 -10  ώρες ύπνο, τα αποθέματα ενέργειας του παιδιού είναι πολύ  χαμηλά, και το σώμα όσο και ο εγκέφαλος τους χρειάζονται άμεσα ενέργεια, τόση που θα δώσει στο παιδί ένταση, δύναμη, ζωτικότητα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που υπογραμμίζουν τη σημασία του καλού πρωινού για τα παιδιά, και που πρέπει η οικογένεια να το υιοθετήσει ως βασική πρωινή ενέργεια για τα παιδιά της.

  • Τα παιδιά που τρώνε πρωινό συνήθως διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με όσα παιδιά  παραλείπουν το συγκεκριμένο γεύμα.
  • Επίσης εάν ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ένα καλό πρωινό  δυσκολότερα  θα πέσει το παιδί μας στον  πειρασμό των  λιγότερο υγιεινών σνακ τις αμέσως επόμενες ώρες στο σχολειό.
  • Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε καλό πρωινό έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Μπορούν να συγκεντρωθούν αποτελεσματικότερα στα μαθήματα, έχουν καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση, δύναμη και ενέργεια στο σύνολο της ημέρας.
  • Γεύματα που περιέχουν πχ υδατάνθρακες όπως για παράδειγμα ένα μπολ με δημητριακά ή ένα γεύμα με 2 φρυγανιές ολικής με μέλι και λίγο τυρί κλπ, δίνουν στο παιδί την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ημέρας.

Η σύσταση της δίαιτας ενός παιδιού πρέπει να είναι:

Κατά 50% – 60% υδατάνθρακες(ψωμί, φρυγανιές δημητριακά κλπ), 25% – 35% λίπη(ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, κρέας κλπ) και 10% – 15% πρωτεΐνες(αυγά, κρέας, ψάρια κλπ) . Αυτός συνήθως ο κανόνας ισχύει και κατά την παιδική αλλά στην εφηβική ηλικία, και βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό να λειτουργεί ομαλά. Βέβαια μπορεί να μεταβληθούν λαμβάνοντας υπόψη και τον τρόπο καθημερινής λειτουργιάς του κάθε παιδιού, εάν πχ ασκείτε και πόσο έντονα, εάν βρίσκετε σε περίοδο εξετάσεων και πολύ άλλοι λόγοι.

Παραθέτουμε παρακάτω μερικά απλά πρωινά γεύματα, ώστε ούτε ο γονιός, ούτε το παιδί να  βλέπουν το πρωινό ως αγγαρεία και πίεση χρόνου:

  • Δημητριακά με γάλα
  • Μια με δυο φέτες ψωμί ή φρυγανιές ολικής με βούτυρο και μέλι
  • Ένα βραστό αυγό, μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης και ένα φρούτο(μπορεί να καταναλωθεί το φρούτο και στο σχολειό αργότερα)
  • Ένα τοστ ή έστω μισό με τυρί και γαλόπουλα ή κοτόπουλο και 1 φέτα ντομάτα ή λίγο μαρούλι
  • Μια μικρή κρέπα με τυρί τοστ ή λίγο τυρί κρέμα και λίγη ντομάτα 
  • 1 ρυζόγαλο ή 1 γιαούρτι με λίγο μέλι  ή δημητριακά
  • 1 μικρή μπαγκέτα ή ψωμάκι σάντουιτς με πάστα ελιάς, τυρί τοστ ή τυρί φέτα τριμμένη και λίγη ντομάτα ή μαρούλι 
  • 1 κομμάτι σπιτικό κέικ

Βέβαια εννοείτε πως μπορείτε σε ημέρες που ο χρόνος είναι μεγαλύτερος πχ Σαββατοκύριακο να φτιάξετε και άλλα πρωινά όπως μια ομελέτα ή ένα αυγό μάτι,  μια κρέπα με κοτόπουλο ή γαλόπουλα, λίγο γιαούρτι και μαρούλι κλπ.

Προσπαθήστε επίσης όπου μπορείτε να χρησιμοποιείτε αγνά υλικά και προϊόντα κατασκευασμένα στο σπίτι και όχι πολλά τυποποιημένα και τροποποιημένα προϊόντα όπως πχ είναι καλύτερα να πάρετε λίγο στήθος κοτόπουλο  ή γαλοπούλα να το κόψετε σε φέτες μικρές και να ψήνετε λίγο από αυτό για το τοστ ή το σάντουιτς του παιδιού, παρά να χρησιμοποιείτε συχνά αλλαντικά.  

Υπάρχουν και άλλοι πολύ συνδυασμοί γευμάτων που μπορείτε να φτιάξετε για τα παιδία σας, αλλά να θυμάστε πάντα πως ότι κάνετε το κάνετε από αγάπη, με αγάπη για ότι πολυτιμότερο αγαπάτε για ένα υγιές παρών και ένα καλύτερο και ποιο υγιές μέλλον γι αυτά.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ