Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Γιατί παχαίνω αφού τρώω σωστά;

Γιατί παχαίνω αφού τρώω σωστά; - παχαίνω

Τί φταίει και δεν χάνω κιλά; Αφού προσέχω τη διατροφή μου.

 

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν μία στασιμότητα ή και αύξηση στη ζυγαριά τους ενώ ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή…

Και μία τέτοια αυξομείωση μόνο κακό κάνει στην ψυχολογία μας και στη διάθεσή μας…

Οπότε μπορεί και να ‘εκτονωθούμε ‘ στο φαγητό!

Πριν συμβεί όμως αυτό, ας διορθώσουμε και κάποιους άλλους παράγοντες, οι οποίοι ευθύνονται και αυτοί για την άνοδο που έχει πάρει η ζυγαριά μας.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΩ ΓΕΥΜΑΤΑ

Η παράλειψη τακτικών γευμάτων και τα μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς τροφή συμβάλλουν στην προσθήκη βάρους.

Όταν καταναλώνεις μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, ενισχύεις τον μεταβολισμό λόγω της αυξημένης θερμογένεσης και παράλληλα τροφοδοτείς τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά, τα οποία επίσης συμβάλλουν στην απώλεια των περιττών κιλών.

Αυτή η τακτική βοηθάει στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης ανθυγιεινών σνακ.

ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΠΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Μπάρες δημητριακών, πολύσπορα κριτσίνια, μαύρη σοκολάτα, καστανή ζάχαρη, μπισκότα με δημητριακά, χυμοί φρούτων, όλες είναι υγιεινές τροφές αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και θερμίδες!

Ακόμη και τρόφιμα που θεωρούνται ‘διαίτης’ ή άπαχα, μπορεί να συνεισφέρουν αρκετές θερμίδες ανά μερίδα, οπότε είναι αρκετά χρήσιμο να υπολογίζεις τις θερμίδες που καταναλώνεις στην ανάλογη ποσότητα, διαβάζοντας προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες.

ΤΡΩΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Οποιαδήποτε πράξη ή ενέργεια ή συνήθεια που μας ενοχλεί ή μας αποσυντονίζει από την διαδικασία του φαγητού, έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνουμε έως και 300 θερμίδες επιπλέον συγκριτικά με την κατανάλωση φαγητού σε περιβάλλον ησυχίας και ηρεμίας.

Αυτό ισχύει ακόμη και για την συνομιλία μας στο τηλέφωνο ή στην ανάγνωση εφημερίδας ή περιοδικού την ώρα του φαγητού.

Επομένως , αφιέρωσε 15 λεπτά στο γεύμα και απόλαυσε το σε ήρεμο περιβάλλον χωρίς ενοχλητικούς θορύβους και άγχος. Η απόλαυση του φαγητού συμβάλλει στον καλύτερο κορεσμό και φυσικά στην ποιοτικά ορθότερη επιλογή γευμάτων.

ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΣΩΣΤΑ

Η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζουν καθοριστικά το σωματικό βάρος.

Κατά την διάρκεια του ύπνου εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη και η λεπτίνη – ορμόνες που συμβάλλουν στην καύση λίπους και ελέγχουν το αίσθημα της όρεξης αντίστοιχα.

Επίσης, η έλλειψη ύπνου δημιουργεί επιπλέον κόπωση κατά την διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη αναζήτηση τροφών πλούσιες σε θερμίδες.

Προκειμένου να διατηρηθεί ο δείκτης της ζυγαριάς στο επιθυμητό αριθμό, χρειάζονται 7-8 ώρες ύπνου καθημερινά.

ΈΧΩ ΠΟΛΥ ΑΓΧΟΣ

Όταν υπάρχει στρες εκκρίνεται η ορμόνη του άγχους η κορτιζόλη, η οποία δημιουργεί μεγάλη κατακράτηση υγρών και δεν αποτελεί σύμμαχο στο αδυνάτισμα.

Ιδιαίτερα σε καταστάσεις έντονου στρες παρατηρείται κατανάλωση γλυκών και λιπαρών σνακ, τα οποία οφείλονται στην έντονη επιθυμία μας όταν είμαστε.

Καλό θα είναι να μετριαστεί το άγχος και κάποιες τεχνικές χαλάρωσης ίσως βοηθήσουν π.χ. γιόγκα, περπάτημα, τακτική σωματική άσκηση.

ΦΑΡΜΑΚΑ

Η χρόνια φαρμακευτική αγωγή ευθύνεται και για την ανεξήγητη προσθήκη κιλών.

Ιδιαίτερα τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιψυχωσικά, φάρμακα για τη θεραπεία ημικρανιών, επιληπτικών κρίσεων, υπέρτασης και τα αντι-φλεγμονώδη μπορεί και να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Η κατακράτηση υγρών και αυξημένη όρεξη είναι οι κύριοι λόγοι προσθήκης βάρους σε αυτές τις περιπτώσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με πιθανή αλλαγή στην φαρμακευτική σας αγωγή, αλλά σίγουρα το κατάλληλο διατροφικό σχήμα θα σας βοηθήσει .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ