Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Μετά τις γέννες δεν μπορώ να χάσω ή εάν χάσω κάποια κιλά τα ξαναπαίρνω αμέσως

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

Ερώτηση: Καλημέρα. Είμαι 41 χρονών, έχω ύψος 1,65 και είμαι 64 κιλά. Πάντα ήμουν γύρω στα 58 κιλά, όμως μετά τις γέννες δεν μπορώ να χάσω ή εάν χάσω κάποια κιλά τα ξαναπαίρνω αμέσως. Έχω υποθυρεοειδισμό και παίρνω χάπι, αλλά έχω και χαμηλό αιματοκρίτη. Τι διατροφή με συμβουλεύετε να ακολουθήσω. Ευχαριστώ

Αγαπητή Ό.,

 Σύμφωνα με το Δεικτη Μάζας Σώματός σου που βρίσκεται στο 23,5 (από 18,5 έως 25 ->Κανονικό Βάρος) το σημερινό σου βάρος είναι ιδανικό, έχεις όμως περιθόριο να χάσεις λίγα κιλά ακόμα.

Οι τροφές και τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία συνεργούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, είναι τα εξής:

  • Βιταμίνη D: Ο υπερθυρεοειδισμός συχνά οδηγεί σε ελάττωση της οστικής πυκνότητας. Η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και έτσι μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση της πυκνότητας των οστών. Πηγές: Έκθεση στον ήλιο, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά.
  • Ιώδιο: Ίσως το σημαντικότερο από τα θρεπτικά συστατικά που συντελεί στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι το ιώδιο και αυτό γιατί ο θυρεοειδής αδένας χρησιμοποιεί το ιώδιο για την παραγωγή των ορμονών. Πηγές: Ψάρια, οστραοειδή, αυγά, γάλα σόγιας.
  • Σελήνιο: Το Σελήνιο είναι ένα ακόμα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή και τη σωστή διατήρηση της συγκέντρωσης των θυρεοειδικών ορμονών, καθώς και για την μετατροπή της Τ3 σε Τ4. Πηγές: ξηροί καρποί, δημητριακά, αυγά, ψάρια, τόνος, καβούρια, αστακός.
  • Ψευδάργυρος: Οι πάσχοντες από θυρεοειδή συχνά εμφανίζουν έλλειψη ψευδαργύρου επειδη οι θυρεοειδικές ορμόνες  συμμετέχουν στο μεταβολισμό του ψευδαργύρου και  για αυτό οι ασθενείς πρέπει να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες. θαλασσινά, ψάρια, συκώτι, κρέας, αυγά, μανιτάρια, σύκα.
  • Χαλκός: Ο χαλκός αποτελεί και αυτός με τη σειρά του ένα αρκετά σημαντικό μέταλλο, το οποίο συντελεί στην παραγωγή της θυροξίνης(Τ4). Πηγές: θαλασσινά, ψάρια, κρέας, ξηροί καρποί, δημητριακά.
  • Tυροσίνη: Η τυροσίνη είναι ένα αμυνοξύ αρκετά σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, διότι η τυροσίνη σε συνδυασμό με το ιώδιο χρησιμοποιούνται για την παραγωγή θυροξίνης. Πηγές: ψάρια, κοτόπουλο, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτομικά.
  • Φυτικές ίνες: Έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς μπορούν να αποτρέψουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας που είναι ιδιαίτερα συχνό σε άτομα με υποθυρεοειδισμό. Πηγές: φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Τρόφιμα ολικής άλεσεως: ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, καστανή ζάχαρη.
  • Ω-3 λιπαρά οξέα: Αβοκάντο, ψάρια, ξηροί καρποί, σπανάκι.

 Η αναιμία είναι η πιο συνήθης πάθηση που προκαλεί πτώση του αιματοκρίτη. Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόληψη σιδήρου είναι 18mg ανά μέρα για τις γυναίκες.

Πηγές σιδήρου: Συκώτι, χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, Όσπρια (φακές, αρακάς,φασόλια), Λιπαρά ψάρια και θαλασσινά, Μανιτάρια, Αυγά, Ξηροί καρποί. Στην καλή απορρόφηση του σιδήρου βοηθούν οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και Β-καροτένιο. Οι ουσίες αυτές υπάρχουν στα καρότα, στις πιπεριές, στη ντομάτα, στο λεμόνι, στο ακτινίδιο και στο πορτοκάλι.

Τέλος, η τακτική άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής στρατηγικής σου για να διαχειριστείς πολλά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ