Logodiatrofis.gr
Γευστικά σνακ Μαγειρεύω - Προστατεύω

Galette με γλυκοπατάτες, μήλο, τυρί κρέμα και δυόσμο

galette glykopatates milo tyri krema dyosmo

Μία συνταγή της Ντίνας Νικολάου με πλούσια διατροφική αξία και αλλά και υπέροχη γεύση!

galette glykopatates milo tyri krema dyosmo

Galette με γλυκοπατάτες, μήλο, τυρί κρέμα και δυόσμο

Galette με γλυκοπατάτες, μήλο, τυρί κρέμα και δυόσμο Galette με γλυκοπατάτες, μήλο, τυρί κρέμα και δυόσμο Εκτύπωση
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος Μαγειρέματος:
Nutrition facts: - Θερμίδες - Λίπος
Βαθμολογία 5.0/5
( 3 ψήφισαν )

Υλικά

  • 4 χωριάτικα φύλλα
  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο
  • 1 μικρή γλυκοπατάτα, πορτοκαλί
  • 1 μικρή γλυκοπατάτα, κόκκινη
  • 1 μήλο κόκκινο
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
  • 15 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένω καλά τις πατάτες και τις βάζω σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό.
  2. Αλατίζω και βράζω τις πατάτες για 20 λεπτά.
  3. Τις ρίχνω σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνω να κρυώσουν ώστε να μπορώ να τις πιάσω.
  4. Τις κόβω σε λεπτές φετούλες. Πλένω το μήλο και το κόβω (μαζί με τη φλούδα) σε λεπτές φέτες.
  5. Κόβω την πιπεριά σε στρογγυλές, λεπτές ροδέλες.
  6. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
  7. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου.
  8. Βουτυρώνω ένα ένα τα χωριάτικα φύλλα και τα βάζω το ένα πάνω στο άλλο.
  9. Με ένα μεγάλο τσέρκι (28-30 εκ.) κόβω ένα δίσκο από τα φύλλα και τον μεταφέρω στη λαμαρίνα.
  10. Βάζω το τυρί κρέμα σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω να αφρατέψει.
  11. Αδειάζω τη μισή ποσότητα του τυριού στο δίσκο και απλώνω αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 3 εκατοστά από την περιφέρεια.
  12. Παίρνω όσα κομμάτια φύλλων έχουν περισσέψει και τα στρώνω επάνω στο τυρί.
  13. Στρώνω σε σειρά τα λαχανικά και το μήλο.
  14. Βάζω το υπόλοιπο τυρί στο κέντρο και πασπαλίζω με το δυόσμο και το σουσάμι.
  15. Ραντίζω με όσο βούτυρο έχει απομείνει και ψήνω στο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να μαλακώσουν οι πατάτες.
  16. Σερβίρω την galette ζεστή.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκηdimitris grigorakis pyramida

Μία συνταγή της αγαπημένης μας Ντίνας με πλούσια διατροφική αξία και αλλά και υπέροχη γεύση!

Η γλυκοπατάτα αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού και στην πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου. Είναι απίστευτα πλούσια σε β-καροτένιο, μορφή της βιταμίνης Α όπου οφείλεται το πορτοκαλί της χρώμα και οι ευεργετικές ιδιότητές της για το δέρμα και τα μάτια.

Από την άλλη το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α , C, Ε, Κ ,νιασίνη, βιταμίνη Β6 ,φιλικό οξύ και χολίνη. Ταυτόχρονα, το φρέσκο τυρί κρέμα παρέχει πλουσιοπάροχα ασβέστιο και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και Κ, θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και την πλήρη θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Tέλος, ο δυόσμος περιέχει πολλές βιταμίνες (βιτ. Α, C, Β6, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη) αλλά και μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

Περισσότερες συνταγές της Ντίνας Νικολάου θα βρείτε και στο dinanikolaou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ