Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Γάλα Αμυγδάλου για τη Δυσανεξία στη Λακτόζη

Γάλα αμυγδάλου: Εναλλακτική λύση σε όσους παρατηρείται δυσανεξία στη λακτόζη.

 

Η δυσανεξία της λακτόζης είναι η πιο συχνή δυσανεξία σε υδατάνθρακες η οποία εκδηλώνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ένα παιδί μπορεί είτε να γεννηθεί με δυσανεξία στη λακτόζη, είτε σπανίως να την αποκτήσει στη μετέπειτα πορεία της ζωής του.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 6% του γενετικού παιδικού πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη. Σύμφωνα με την παιδίατρο Άννα-Μαρία Γραμμένου η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται μετά την ηλικία των έξι ετών. Συνεπώς στη μέχρι τότε ανάπτυξη του το παιδί μπορεί να καταναλώνει γαλακτοκομική ενώ σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζεται ανάγκη για διακοπή του θηλασμού. Η κα Άννα-Μαρία Γραμμένου μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό…

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;
Η δυσανεξία στη λακτόζη εκδηλώνεται όταν απουσιάζει από το έντερο το ένζυμο λακτάση. Η λακτάση διασπά τη λακτόζη σε απλούστερα μόρια τα οποία πέπτονται ευκολότερα από τον οργανισμό. Κατά συνέπεια τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν μπορούν να την πέψουν και η κατανάλωση της θα πρέπει είτε να περιορίζεται όταν η ανεπάρκεια λακτάσης είναι μερική, είτε να αποφεύγεται όταν υπάρχει ολική έλλειψη λακτάσης. Συμπτώματα όπως φούσκωμα, κολικοί, διάρροια, εμετοί εκδηλώνονται μέσα στην πρώτη ώρα μετά την κατανάλωση γάλακτος.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη;
Ο δισακχαρίτης λακτόζη υπάρχει κυρίως στο γάλα σε ποσοστό 2,0-8,5%. Συνεπώς το γάλα και τα παράγωγα του δεν πρέπει να καταναλώνονται όταν η ανεπάρκεια της λακτάσης είναι πλήρης. Αντιθέτως τα άτομα με μερική έλλειψη του ενζύμου δεν είναι απαραίτητο να ακολουθούν ένα διαιτολόγιο με πλήρης αποχή λακτόζης. Τα άτομα αυτά μπορούν να καταναλώσουν τυρί και γιαούρτι τα οποία λόγω των ζυμώσεων που έχουν υποστεί περιέχουν πολύ μικρότερα ποσοστά λακτόζης. Άλλα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν λακτόζη είναι το ψωμί, τα ψημένα αγαθά, μίγματα για τηγανίτες, στιγμιαίες πατάτες, μαργαρίνη, σος για σαλάτες, μπισκότα. Εντούτοις τα τρόφιμα αυτά παρουσιάζουν συμπτώματα μόνο στα άτομα με παντελή ένδεια της λακτάσης.

Ενδείκνυται το γάλα αμυγδάλου για τη δυσανεξία στη λακτόζη;
Το γάλα αμυγδάλου ΔΕΝ περιέχει καθόλου λακτόζη, έναντι του αγελαδινού γάλακτος το οποίο περιέχει το ένζυμο σε ποσοστό 4,5%. ‘Έτσι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά.

Επίσης δεν περιέχει χοληστερόλη, γλουτένη, ζάχαρη και αλάτι ενώ η χαμηλή περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (καλά λιπαρά) συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Είναι καλή πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και βιταμινών A, E, D, B.

Για τους παραπάνω λόγους το γάλα αμυγδάλου μπορεί να θεωρηθεί ιδανικό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος, κατάλληλο για παιδιά και για ενήλικες.

Μπορεί το γάλα αμυγδάλου να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών σε ασβέστιο;
Όταν διαγνωστεί σ’ ένα παιδί δυσανεξία στη λακτόζη του γάλακτος, παρατηρείτε μια έντονη σύγχυση από την πλευρά των γονέων πως θα λείπει από τη διατροφή των μικρών τους ένα τόσο σημαντικό ρόφημα για την ανάπτυξη τους. Κυρίως πως θα καλυφτούν οι ανάγκες τους σε ασβέστιο, που είναι το κυριότερο συστατικό του γάλακτος, δομικό συστατικό οστών και δοντιών και ο οργανισμός το χρειάζεται άμεσα σ’ αυτή τη φάση της ζωής του που δημιουργείτε η οστική μάζα που θα διαθέτει ο άνθρωπος καθ όλη τη διάρκεια της ύπαρξης του.

Το αμυγδαλόγαλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου καθώς σε 100gr γεύματος περιέχονται 172mg ασβεστίου. Σε 100gr αγελαδινού γάλακτος περιέχονται 118mg ασβεστίου. Το γάλα αμυγδάλου περιέχει επίσης υψηλά ποσοστά μαγγανίου και φωσφόρου τα οποία έχουν ενεργή δράση στη διατήρηση της καλής υγείας κόκκαλων και δοντιών.

Συνεπώς το γάλα αμυγδάλου, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ασβέστιο και να συμβάλει στην σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Παρακάτω σας παραθέτουμε συγκριτικό πίνακα της διατροφικής αξίας του γάλακτος αμυγδάλου και του αγελαδινού γάλακτος

 

Γάλα Αγελάδας

Γάλα Αμυγδάλου

Ενέργεια

1.578kj/ 372kcal

1.844kj/ 437kcal

Λίπη

1.4gr

11.2gr

Εκ των οποίων κορεσμένα

0.14gr

1.2gr

Υδατάνθρακες

78.4gr

69.2gr

Εκ των οποίων σάκχαρα

17.2gr

11.4gr

Φυτικές ίνες

5.9gr

0.3gr

Πρωτεΐνες

8.4gr

15.2gr

Ασβέστιο

118mg

172mg

Φώσφορος

93mg

300mg

Προσοχή στις ετικέτες τροφίμων
Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να διαβάζουν σχολαστικά τις ετικέτες των τροφίμων. Πέρα από το γάλα και τη λακτόζη, αν σε κάποιο προϊόν περιέχονται συστατικά όπως

  • ορός γάλακτος
  • πέτσα γάλακτος
  • υποπροϊόντα γάλακτος
  • ξηρά στερεά γάλακτος
  • ξηρό γάλα σε σκόνη

τότε το προϊόν περιέχει λακτόζη και δεν πρέπει να καταναλωθεί.

Σημαντικό!!!
Πριν προβούμε στη χορήγηση γάλακτος σ’ ένα παιδί θα πρέπει να ελέγξουμε τυχόν αλλεργία του σε ξηρούς καρπούς, σημειώνει η παιδίατρος κα Άννα-Μαρία Γραμμένου.

Δημοσιογραφική επιμέλεια κειμένου

Δημοσιογράφος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
doratn22@gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ