Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΠαιδι

Φρούτα και λαχανικά για τα παιδιά μας

Φρούτα και λαχανικά για τα παιδιά μας, φρούτα και λαχανικά για όλους!

Οι  σωστοί διατροφικοί κανόνες και εκπαίδευση είναι καθοριστική, για την μελλοντική πορεία διατροφής του παιδιού μας, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η αφθονία των αγαθών είναι μεγάλη και δυστυχώς οι κακές επιλογές πολλές και συνήθης.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν την καλύτερη ασπίδα, για τη βελτίωση της υγείας μας, της ευεξίας μας ακόμη και της ψυχολογίας μας.

Ασπίδα για την μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών, μορφών καρκίνου, μείωση της εμφάνισης αλλεργικών συμπτωμάτων-άσθματος, της υπέρτασης, του διαβήτη και πολλών άλλων παθήσεως από την παιδική ηλικία αλλά και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή.

Για την κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών από τα παιδιά υπάρχουν, κάποιες λύσεις, τρικ, που μπορούμε να εφαρμόσουμε, αλλά όσο ποιο νωρίς σε ηλικία τόσο καλυτέρα για την εκμάθηση τους.

1ος διατροφικός κανόνας

Να καταναλώνουμε εμείς φρούτα και λαχανικά συχνά στην οικογένεια και βέβαια να το δείχνουμε στα παιδιά μας.

Είμαστε το πρότυπο τους, αυτό μην το ξεχνάμε ποτέ(μιμητισμός).

2ος διατροφικός κανόνας

Να «παίζουμε» με το φρούτο ή το λαχανικό  με την υφή του, το χρώμα του και να το δοκιμάζουμε παίζοντας.

3ος διατροφικός κανόνας

Να μην φοβόμαστε να αφήσουμε και λίγη ώρα παραπάνω νηστικό το παιδί μας, να μην φοβόμαστε να του χαλάσουμε το χατίρι, προκειμένου να μάθει να τρώει, το όσπριο ή το λαχανικό.

Κανένα παιδί αλλά και ενήλικας, εάν μας πει δεν θέλω και αμέσως, ο γονιός προσφέρει ένα σουβλάκι ή ένα μπιφτέκι, δεν θα καθίσει να φάει τον αρακά ή την φακή, αλλά το χειρότερο θα γίνει και συνήθειας στο να ζητά συνεχώς το κάτι άλλο. Μάλιστα οι παλιοί λέγανε ότι «Η πείνα είναι ο καλύτερος μάγειρας».

4ος διατροφικός κανόνας

Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά με χρώμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το «παιχνίδισμα» του παιδιού με τρόφιμα που έχουν χρώμα, του κεντρίζει περισσότερο και το ενδιαφέρων να το δοκιμάσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι εταιρείες, γλυκών, καραμελών κλπ τροφών χρησιμοποιούν χρώματα.

5ος διατροφικός κανόνας

Ψώνια μαζί με τα παιδιά στη λαϊκή, στο μανάβικο, στο Σουπερ Μάρκετ όπου θα τα πάτε και θα τους μάθετε, θα τους δείχνεται  τα φρούτα και λαχανικά. Θα τους εξηγήσετε για τα φρούτα, θα τους μιλάτε γι αυτά.

Άλλωστε είναι και ένας τρόπος να έρχεστε ποιο κοντά στα παιδί σας, να παίξετε και λίγο μαζί τους.

6ος διατροφικός κανόνας

Μαγειρέψτε όταν μπορείτε μαζί με τα παιδιά.

Βάλτε τα να βοηθήσουν στην κουζίνα, πλένοντας λαχανικά, φρούτα κλπ.

Ζυμώστε μαζί τους μια πίτσα λαχανικών και γεμίστε τη με χρώματα λαχανικών.

Πιπεριές, ελιές, μανιτάρια κλπ θα δώσουν στο παιδί την αίσθηση της δημιουργίας αλλά και την χαρά να δοκιμάσει αυτό που έφτιαξε.

Βάλτε το να παίξει, να καθαρίσει την φακή και να την βάλει αυτό στην κατσαρόλα και πέστε του ότι σήμερα θα φάμε αυτό που το ίδιο δημιούργησε.

Όταν ένα παιδί συμμετέχει, δημιουργεί, γίνετε βοηθός μας στη διαδικασία του μαγειρέματος, συνήθως χαίρεται  και να δοκιμάσει ένα καινούργιο τρόφιμο.

7ος διατροφικός κανόνας

Δώστε στο παιδί σας να καταναλώσει  ένα νέο λαχανικό ή φρούτο μαζί με ένα που καταναλώνει είδη.

Ποιο εύκολα θα φάει ένα αχλάδι που θα το τρώει μαζί με μια μπανάνα που την έχει ξαναφάει και του άρεσε παρά μόνο του.

8ος διατροφικός κανόνας

Το ποιο σημαντικό ίσως από όλα είναι να μην θυμώνετε, να μη μαλώνετε τα παιδιά για το φαγητό, γιατί αυτό δημιουργεί  αντίδραση και απέχθεια  στο παιδί.

Όταν ο γονιός γίνεται καταπιεστικός για το φαγητό, η αντίδραση συνήθως είναι αρνητική και απορριπτική για το παιδί. Κάθε άνθρωπος έχει φόβο στο να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, κάτι νέο,  ακόμη και ένας ενήλικας σκεφτείτε πόσο περισσότερο ένα παιδί που όλα είναι καινούργια μπροστά του.

Με υπομονή, χωρίς φόβο και άγχος από εσάς και όλοι την οικογένεια και με την κατάλληλη πολλές φορές υποστήριξη από τους ειδικούς(τον Ιατρό μας, τον διατροφολόγο κλπ), μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά μας να  καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά – να τα αγαπήσουν ως παιδιά, αλλά κυρίως να τα έχουν και ως σύμμαχο της υγείας τους στην ενήλικη ζωή τους.

Δεν το βάζουμε κάτω, δοκιμάζουμε ξανά και ξανά, μπορεί να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι κάποτε είμαστε και εμείς παιδιά!!!!!

Οδηγίες Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και Αμερικανικής διατροφικής εταιρίας

  • 1-3 ετών: Ημερησίως  2 μερίδες φρούτων & 1 μερίδα λαχανικών
  • 4-8 ετών: Ημερησίως  2 μερίδες φρούτων & 2 μερίδες λαχανικών
  • 9-18 ετών: Ημερησίως  3 μερίδες λαχανικών & 2 μερίδες φρούτων

Παιδική διατροφή: Σωστή διατροφή για γερά παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ