Ειδήσεις

Φράουλες: Ένας ακαταμάχητος απολαυστικός πειρασμός Τροφογνωσία

Είναι ζουμερή, κατακόκκινη, ακαταμάχητα γευστική & κάνει καλό στον οργανισμό.

 

Οι φράουλες περιέχουν φαινόλες & ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο χημικό συστατικό την ανθοκυανίνη που της χαρίζει αυτό το ακαταμάχητο κόκκινο χρώμα. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτή τη φαινόλη αυξάνει το επίπεδο του ουρικού οξέος στο σώμα με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως αντιοξειδωτικός παράγοντας.

Οι φαινόλες στις φράουλες είναι επίσης ένα πολύ καλό όπλο ενάντια στην οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα καθώς & στην αθηροσκλήρωση. Από την άλλη ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών & αντιφλεγμονωδών παραγόντων στις φράουλες αποτελούν μια καλή άμυνα εναντίον της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη φράουλα & που είναι αντιοξειδωτικοί παράγοντες από έρευνες προκύπτει ότι μπορεί να μειώνουν επιπλέον τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη & πάρκινσον.

Σύμφωνα με "The Archives of Opthalmology", 3 επιπλέον μερίδες φράουλας την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου.

Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει 136% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης που τόσο χρειάζεται ο οργανισμός. Ακόμη περιέχει 21% μαγγανίου, ένα απαραίτητο συστατικό στην μάχη ενάντια στις ελεύθερες ρίζες & του οξειδωτικού στρες.

Όσον αφορά τα οστά μας, το μαγγάνιο μαζί με το κάλιο, το μαγνήσιο & τη βιταμίνης K βοηθούν στην σωστή τους ανάπτυξη αλλά & την διατήρηση της καλής τους υγείας.

Στις γυναίκες τώρα οι φράουλες βοηθούν να θωρακιστούν απέναντι στην φθορά του εγκεφάλου και την εξασθένηση των γνωστικών τους λειτουργιών που προκύπτει προοδευτικά όσο μεγαλώνουν.

Από άποψη θερμίδων ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει πάνω από 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φυτικών ινών και μόλις 43 θερμίδες. Βοηθούν επίσης στην πέψη & ταυτόχρονα μειώνουν την αρτηριακή πίεση & την κατακράτηση υγρών στο σώμα.

 

Καρολίνα Ευαγγελία Καπόγλου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ιωαννίνων
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
kapoglou.karolina@gmail.com

 

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία