fbpx
Logodiatrofis.gr
Μαγειρεύω - Προστατεύω Συνταγές

Φοκάτσια με φρούτα και μπλε τυρί

fokatsia frouta mple tyri

Αγαπημένη Ιταλική συνταγή για Φοκάτσια με φρούτα και μπλε τυρί την Ντίνα Νικολάου!

  • Προετοιμασία: 15´
  • Αναμονή: 45´
  • Ψήσιμο: 50´

ΥΛΙΚΑ (6 μερίδες)

  • 360 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 230 ml νερό χλιαρό
  • 15 γρ. μαγιά ξερή
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 ώριμα βερίκοκα, κομμένα στη μέση
  • 1 ώριμο ροδάκινο, κομμένο σε φετάκια
  • 4-5 αγγουράκια τουρσί, κομμένα κάθετα στη μέση
  • 100 γρ. σκληρό τυρί Δανίας Arla, τριμμένο
  • 3-4 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  • 100 γρ. μπλε τυρί Castello Danablu
  • Αλάτι
  • Ανάμεικτα πιπέρια, χοντροσπασμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω το χλιαρό νερό σε ένα μπολ, ρίχνω πασπαλιστά τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύω.
  2. Αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
  3. Βάζω το αλεύρι σε ένα μεγαλύτερο μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύω.
  4. Κάνω μια λακούβα στο κέντρο και αδειάζω το νερό με τη μαγιά.
  5. Ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.
  6. Την σκεπάζω και την αφήνω για 45 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  8. Ξεφουσκώνω τη ζύμη, προσθέτω το σκληρό τυρί και ζυμώνω για 5 λεπτά.
  9. Αλείφω με βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα 22-24 εκ. και πιέζω εκεί τη ζύμη για να καλύψω όλη τη φόρμα.
  10. Σκορπίζω τα φρούτα, τα αγγουράκια και τα πιέζω για να μισοβυθιστούν.
  11. Πασπαλίζω με χοντροσπασμένο πιπέρι, σκορπίζω το μπλε τυρί και λίγα κλαδάκια ρίγανη και ραντίζω με το λιωμένο βούτυρο.
  12. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 30-35 λεπτά.
  13. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

dimitris grigorakis pyramida

Αγαπημένη Ιταλική συνταγή με μοναδικά υλικά από την Ντίνα Νικολάου!

Τα φρούτα αποτελούν θαυμάσιες πηγές θρεπτικών συστατικών, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Ιδιαίτερα τα βερίκοκά και τα ροδάκινα, αποτελούν σπουδαία πηγή φυτικών ινών, οι οποίες προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, ρυθμίζοντας παράλληλα το αίσθημα της πείνας.

Ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ πολλές μελέτες τα έχουν συσχετίσει με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και την προστασία, μεταξύ άλλων, από καρδιοπάθεια, υπέρταση, εγκεφαλικά και καρκίνο.

Από την άλλη, και το μπλε τυρί Δανίας έχει μεγάλη θρεπτική αξία καθώς περιέχει εύπεπτες πρωτεΐνες, λιποδιαλυτές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως ασβέστιο και φώσφορο.

Το υψηλό ποσοστό σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και βιταμίνες βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη του του σκελετού και του μυϊκού ιστού, ιδιαίτερα στα παιδιά που οι ανάγκες τους είναι μεγαλύτερες.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ