Ειδήσεις

Φιστίκια τα παρεξηγημένα Τροφογνωσία

Στην καθημερινότητα μας έχουμε ακούσει τους διαιτολόγους να συνιστούν ξηρούς καρπούς.

 

 

Φιστίκια

Συνήθως οι ειδικοί προτείνουν ωμά αμύγδαλα και καρύδια που φυσικά είναι πολύτιμοι σύντροφοι στην διατροφή μας. Τώρα όμως που είναι καλοκαίρι κι αρχίσαμε να πίνουμε τα κοκτέιλ μας αν θα πάμε σ' ένα κλαμπ, δεν θα μας τα σερβίρουν ως συνοδευτικά κι αν τα ζητήσουμε ίσως και να μην υπάρχουν.

Το συνηθέστερο συνοδευτικό για το ποτό είναι φιστίκια, όταν τα βλέπουμε σκεπτόμαστε "να φάω; Μήπως κάνω κατακράτηση;"
Λοιπόν σε αυτό το σημείο έρχονται οι Ισπανοί ερευνητές να μας αποκαλύψουν με βάση έρευνας, ότι τα φιστίκια έχουν προστατευτική δράση στην εμφάνιση διαβήτη.

Αναλυτικότερα οι ερευνητές σε παρακολούθηση οχτώ μήνες σε 54 ανθρώπους οι οποίοι ακολουθούσαν πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής έβγαλαν το παραπάνω πόρισμα.
Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες κατανάλωναν την ίδια ποσότητα θερμίδων καθ' όλο αυτό το διάστημα, μόνο που τις μισές φορές έτρωγαν και 57 γραμμάρια φιστίκια. Δεν υπήρξε αυξομείωση βάρους όμως οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση των φιστικιών επέφερε σημαντικές αλλαγές. Παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που σημαίνει ότι ο οργανισμός τους διευκολυνόταν περισσότερο στην επεξεργασία της ζάχαρης.

Η ερευνήτρια Mònica Bulló από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili αναφέρθηκε στα ωφέλημα συστατικά που εμπεριέχονται στα φιστίκια όπως ακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Επίσης δήλωσε ότι τα φιστίκια επιδρούν και στην μείωση της κακής χοληστερόλης. Τέλος τόνισε πως η κατανάλωση τους βοηθούν αρκετά τον ανθρώπινο οργανισμό, αρκεί να γίνεται με μέτρο και να μην γίνεται υπερκατανάλωση τους.

Οπότε συμπεραίνουμε ότι έχουμε και με επιστημονική τεκμηρίωση πλέον το δικαίωμα να απολαύσουμε φιστίκια, αν τα επιλέξουμε ως σνακ μέσα στην ημέρα είτε μας τα προσφέρουν συνοδευτικά στη καλοκαιρινή απόλαυση ενός δροσερού ποτού.


Κατερίνα Ράγιου
Δημοσιογράφος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
ragiou@logodiatrofis.gr

 

 

 

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία