Logodiatrofis.gr
Συμβουλες & Tips

Fish From Greece: Τι ψάρι να προτιμήσω;

Fish From Greece: Τι ψάρι να προτιμήσω; - Fish From Greece

Σε όλους είναι γνωστό ότι η κατανάλωση ψαριών αποτελεί ένα ελαφρύ γεύμα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Η σύσταση των ψαριών διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο, τον χρόνο και το είδος αλίευσης που έχουν υποστεί.

Ειδικότερα, περιέχουν άφθονα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα Ω-3, που είναι πολύ σημαντικά για τη λειτουργία του οργανισμού, όπως επίσης ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο και ιώδιο.

Τα ψάρια, όπως και οι άλλες τροφές ζωικής προέλευσης, δίνουν στον οργανισμό μας πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών και την αποκατάσταση των φθορών τους.

Έτσι, το ψάρι μπορεί επάξια να αντικαταστήσει το κρέας, ως προς την πρωτεϊνική του περιεκτικότητα.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η κατανάλωση ψαριών, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τον οργανισμό μας, τόσο στα παιδιά όσο στους ενήλικους.

Πιο συγκεκριμένα οι ιδιότητές τους είναι οι εξής:

  • Βελτιώνουν τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γεροντικής άνοιας και της ασθένειας Αλτσχάϊμερ σε ηλικιωμένους.
  • Συμβάλλουν σημαντικά στο σωστό σχηματισμό των οστών
  • Μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη αίματος και κατά συνέπεια μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.
  • Λειτουργούν ευεργετικά στην πρόσληψη της οστεοπόρωσης χάρη στο πλούσιο περιεχόμενο τους σε ασβέστιο.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο απόφραξης των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων που είναι η αιτία των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Βοηθούν στην όραση χάρη στη βιταμίνη Α που περιέχουν.
  • Ενισχύουν το μεταβολισμό καθώς και την σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  • Είναι χαμηλά σε θερμίδες και χοληστερόλη.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι η κατανάλωση ψαριού είναι μειωμένη, είτε γιατί οι καταναλωτές αποφεύγουν να το αγοράσουν λόγω αυξημένης τιμής είτε γιατί η κλιματική αλλαγή έχει περιορίσει την αλίευση ψαριών.

Έτσι, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν ένα τρόπο για την ικανοποίηση της ζήτησης, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στην μείωση της πίεσης που προκαλείται στα άγρια ιχθυαποθέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας μπορούν να διατηρούν την ίδια θρεπτική αξία, όταν τηρούνται οι σωστές προδιαγραφές εκτροφής τους, οι οποίες έχουν ευρέως υποστηριχτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, τα ψάρια ιχθυοτροφείου πάντα φρέσκα καθώς μέσα σε 24 ώρες από την αλίευσή τους βρίσκονται στους πάγκους των καταστημάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, που εκτρέφουν τα 23 Μέλη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), όπου η ποιότητα των προϊόντων της παραμένει σταθερή όλο το χρόνο και διασφαλίζεται από το ιδιωτικό σχήμα πιστοποίησης Fish From Greece.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο περιβάλλον που μεγαλώνουν τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, έτσι ώστε να μην διαφέρει από το φυσικό τους.

Σημαντικό κριτήριο της επιλογής των περιοχών της ιχθυοκαλλιέργειας, είναι το μεγάλα βάθος με ισχυρά ρεύματα, τα οποία εξασφαλίζουν τόσο την ανανέωση όσο και την επαρκή οξυγόνωση του νερού, συμβάλλοντας στον αυτοκαθαρισμό της θάλασσας.

Επιπλέον, οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι απαραίτητο να βρίσκονται μακριά από αστικά κέντρα, βιομηχανικές και τουριστικές ζώνες.

Όσον αφορά στην προστασία της ευζωίας των ψαριών χρησιμοποιούνται εμβόλια, τα οποία αναπτύσσουν την άμυνά τους και δεν αποτελούν επικίνδυνες ουσίες για εμάς ή και για τα ίδια τα ψάρια, μιας και όλα φέρουν την πιστοποίηση του ΕΟΦ. Εξάλλου, οι ουσίες αυτές μεταβολίζονται γρήγορα από τα ψάρια, τα προστατεύουν και δεν συσσωρεύονται στον οργανισμό τους.

Συνεπώς, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας είναι μία θρεπτική, εύκολη επιλογή και χάρη στην ανταγωνιστική τιμή τους αποτελούν μία προσιτή επιλογή για κάθε budget, έτσι ώστε να ενταχθούν συστηματικά στο εβδομαδιαίο μενού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ