Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Φάτε σκόρδο και επωφεληθείτε από τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του

Το σκόρδο μπορεί να σκοτώσει βακτήρια που είναι υπεύθυνα για λοιμώξεις πνευμόνων .

 

Η αλισίνη έχει ποικίλες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζει αντιβακτηριακή δράση έναντι μεγάλου εύρους βακτηρίων (Gram θετικών και Gram αρνητικών), συμπεριλαμβανομένων κάποιων ανθεκτικών σε πολλά φάρμακα εντεροτοξικών στελεχών της Escherichia coli, ενώ παράλληλα έχει και αντιιική δράση. Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός της αντιβακτηριακής και αντιιικής της δράσης, η αλλισίνη εμφανίζει αντιμυκητιασική δράση, κυρίως έναντι της Candida albicans και αντιπαρασιτική δράση, για παράδειγμα έναντι κάποιων κύριων ανθρώπινων εντερικών πρωτοζωικών παρασίτων, όπως τα Entamoeba histolytica και Giardia lamblia.

Το σύμπλοκο burkholderiacepacia (BCC) έχει βρεθεί ότι προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων σε ασθενείς με κυστική ίνωση, και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά. Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα της καθαρής αλισίνης (AAS) έναντι 38 συμπλόκων burkholderia cepacia (BCC). Ο χρόνος θανάτωσης έδειξε ότι η βακτηριοκτόνος δράση οφείλεται στη συγκέντρωση αλισίνης. Σε υψηλές δόσης αλισίνης, που μπορεί να ληφθεί από σύνθλιψη του σκόρδου, μπορεί να σκοτώσει τα παθογόνα.

Εξίσου ενδιαφέροντες είναι και ορισμένες μελέτες που ερευνούν την αντιική δράση του σκόρδου. Σε μελέτη που καθορίστηκε η δράση του σκόρδου έναντι επιλεγμένων ιών, συγκεκριμένα των ιών του απλού έρπητα τύπου 1 και 2, του ιού parainfluenza τύπου 3, του ιού της δαμαλίτιδας, του ιού της φυσαλιδώδους στοματίτιδας και του ανθρώπινου ρινοϊού τύπου 2, διαπιστώθηκε ότι το σκόρδο ήταν ιοτοξικό έναντι αυτών. Στο εκχύλισμα του φρέσκου σκόρδου, τα thiosulfinates ήταν τα πιο δραστικά συστατικά με κυρίαρχο την αλλισίνη.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν σκόρδο είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κρυολόγημα και όσοι παθαίνουν ανάρρωσαν γρηγορότερα.

Οι ερευνητές καταγράφουν τα πρώτα στοιχεία της αλισίνης η οποία περιέχεται στο σκόρδο και έχει ανασταλτική και βακτηριοκτόνο δράση. Οι σημερινές θεραπευτικές επιλογές έναντι αυτών των απειλητικών για τη ζωή παθογόνων, είναι περιορισμένες. Έτσι, οι ενώσεις που περιέχουν αλισίνη αξίζουν περαιτέρω έρευνα ως πρόσθετα στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Άννα Βεσέλη
Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας
annabeseli@gmail.com
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

 

Read this article in english
Garlic extracts provide antimicrobial properties

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ