Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Φάτε φρούτα και λαχανικά!

Πολλά τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. 

 

Τα οφέλη για την υγεία μας, από μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ξεπερνούν τους κινδύνους έκθεσης σε φυτοφάρμακα. Χρησιμοποιείστε τον οδηγό του καταναλωτή (που συντάχθηκε από την ομάδα περιβαλλοντικής εργασίας των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής) για να μειώσετε την έκθεση σε φυτοφάρμακα όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά παράλληλα το να τρώτε τα συμβατικά καλλιεργημένα προϊόντα είναι πολύ πιο ωφέλιμο από το αν μη καταναλώνετε καθόλου τα φρούτα και λαχανικά.

Έρευνα

Ο οδηγός του καταναλωτή για τα φυτοφάρμακα στην παραγωγή θα σας βοηθήσει να καθορίσετε ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ποια είναι πιο ωφέλιμο να τα αγοράσετε από βιολογική καλλιέργεια. Μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη φυτοφαρμάκων με το να αποφύγετε τα 12 πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά, και με το να επιλέξετε τα λιγότερο μολυσμένα προϊόντα.

Τη δεύτερη χρονιά, επεκτάθηκε η «ανθυγιεινή δωδεκάδα» με μία επιπλέον κατηγορία που επισημαίνει 2 ακόμα καλλιέργειες, την κολοκυθιά που καλλιεργείται οικιακά το καλοκαίρι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και ιδιαίτερα τα λάχανα. Αυτές οι 2 καλλιέργειες δεν πληρούσαν τα παραδοσιακά κριτήρια για την εισαγωγή τους στη δωδεκάδα, αλλά μολύνονταν πολύ συχνά με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ιδιαιτέρως τοξικά για το νευρικό σύστημα του ανθρώπου.

Παρόλο που η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος έχει περιορίσει τις χρήσεις των τοξικότερων φυτοφαρμάκων, ακόμα ανιχνεύονται σε κάποια τρόφιμα. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελούν τα πράσινα φασόλια, που την προηγούμενη χρονιά ήταν στον επιπλέον κατάλογο, επειδή συνήθως υπόκειντο σε μόλυνση από 2 πολύ επικίνδυνους οργανικούς φωσφόρους. Αυτά τα φυτοφάρμακα αποσύρθηκαν από τη χρήση τους στη γεωργία. Παρ’όλα αυτά τα φυλλώδη πράσινα παρουσιάζουν ακόμα υπολείμματα από οργανικό φωσφορό και άλλα επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Γι’αυτό και είναι στον επιπλέον κατάλογο για το 2013.

Οι δοκιμές το 2008 διαπίστωσαν ότι κάποια κολοκυθιά που καλλιεργήθηκε οικιακά το καλοκαίρι περιλαμβάνουν υπολείμματα επιβλαβών οργανικού χλωρίου από φυτοφάρμακα που καταργήθηκαν από τη γεωργία σταδιακά στη δεκαετία του ’70 και τη δεκαετία του ’80, αλλά που παραμένουν (στο έδαφος) σε μερικές αγροτικές περιοχές.

Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, δεν βρίσκονται συχνά στα προϊόντα των μανάβικων. Το καλαμπόκι, που παράγεται από τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους, χρησιμοποιείται για την παραγωγή των παρακάτω: τσιπ, σιρόπι καλαμποκιού, ζωοτροφές και βιολογικά καύσιμα. Επειδή δεν πωλείται ως φρέσκο λαχανικό, δεν συμπεριλαμβάνεται στον οδηγό του καταναλωτή για τα φυτοφάρμακα στα προϊόντα. Ούτε και η σόγια είναι στον κατάλογο, μια άλλη γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια που χρησιμοποιείται ευρεία στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες που είναι πιθανό να βρεθούν στα αμερικάνικα «σούπερ-μάρκετ» αποτελούν τα κολοκύθια, η παπάγια της Χαβάης και ορισμένες ποικιλλίες του γλυκού καλαμποκιού. Η μεγαλύτερη ποσότητα της παπάγιας από τη Χαβάη, όπως και ένα πολύ μικρό μέρος από τα άλλα 2 λαχανικά ανήκουν στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Από τότε που δεν απαιτείται το μαρκάρισμα προϊόντων που είναι γενετικά τροποποιημένα, βάσει νόμου, η ομάδα περιβαλλοντικής εργασίας των Η.Π.Α. συμβουλεύει τους ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν κάποια τέτοια αγορά, να αγοράσουν τις βιολογικά καλλιεργημένες εκδόσεις αυτών των προϊόντων.

Η “Ανθυγιεινή Δωδεκάδα”:

1. Μήλο
2. Σέλερυ
3. Ντοματίνια cherry
4. Αγγούρια
5. Σταφύλια
6. Καυτερές πιπεριές
7. Νεκταρίνια
8. Ροδάκινα
9. Σπανάκι
10. Πατάτες
11. Φράουλες
12. Κόκκινες γλυκιές πιπεριές

 

Υπεύθυνη Μετάφρασης

Σεβαστή Παπαϊωάννου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ