Logodiatrofis.gr
Vegan Ελληνική ΚουζίναΜαγειρευτά

Φασολάκια πλατιά με πετιμεζάτη σάλτσα ντομάτας και δυόσμο

Η σεφ Ντίνα Νικολάου προτείνει μία νόστιμη, θρεπτική και εύκολη vegan συνταγή για Φασολάκια πλατιά με πετιμεζάτη σάλτσα ντομάτας και δυόσμο.

Φασολάκια πλατιά με πετιμεζάτη σάλτσα ντομάτας και δυόσμο

Logodiatrofis.gr Φασολάκια πλατιά με πετιμεζάτη σάλτσα ντομάτας και δυόσμο Φασολάκια πλατιά με πετιμεζάτη σάλτσα ντομάτας και δυόσμο Εκτύπωση
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος Μαγειρέματος:
Nutrition facts: - Θερμίδες - Λίπος
Βαθμολογία 5.0/5
( 20 ψήφισαν )

Υλικά

  • 1.000 γρ. φασολάκια πλατιά, Μπάρμπα Στάθης
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 μετρίου μεγέθους ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 400 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 600 ml ζωμό λαχανικών
  • 100 ml πετιμέζι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 μικρή ρίζα τζίντζερ φρέσκο (περίπου 2 εκ.), ψιλοκομμένη
  • 2 μετρίου μεγέθους κολοκυθάκια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 2 μέτριες σε μέγεθος πατάτες, καθαρισμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • τα φύλλα από ¼ ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
  2. Ρίχνω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τα φασολάκια, τα κολοκύθια και τις πατάτες και τα σοτάρω ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά.
  3. Αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με τη ρίγανη και ανακατεύω.
  4. Προσθέτω τον χυμό ντομάτας, το τζίντζερ, την κανέλα, το ζωμό λαχανικών και το μισό πετιμέζι.
  5. Αφήνω να πάρουν βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να μελώσουν τα φασολάκια.
  6. Αποσύρω από τη φωτιά, περιχύνω με το υπόλοιπο πετιμέζι και πασπαλίζω με το δυόσμο.
  7. Διορθώνω το αλατοπίπερο αν χρειάζεται και σερβίρω αμέσως.
Περισσότερες συνταγές της Ντίνας Νικολάου θα βρείτε και στο dinanikolaou.gr

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Η πολυβραβευμένη σεφ Ντίνα Νικολάου για ακόμη μία φορά δημιουργεί μία νόστιμη, θρεπτική και εύκολη vegan συνταγή.

Τα πλατιά φασολάκια είναι από τα λαχανικά που επιλέγονται πολύ συχνά από τους καταναλωτές για την γεύση τους, για τις διαφορετικές παραλλαγές τους στην μαγειρική αλλά και για την υψηλή διατροφική τους αξία. Αποτελούν πηγή φυτικών ινών και περιέχουν μεγάλο φάσμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Ενδεικτικά, αποτελούν πηγή ασβεστίου, Μαγνησίου, Φωσφόρου, Καλίου και βιταμίνης Α.

Ακόμα, είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης C, το 16% των ημερήσιων αναγκών μας ενώ περιέχουν μηδενική χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου λιπαρά.

Από την άλλη το λυκοπένιο που περιέχεται στην ντομάτα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία.

Στην διατροφική μας εξίσωση, φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε και την υπέροχη γεύση του πιάτου, η οποία προκύπτει από την παρουσία των παραπάνω μοναδικών τροφίμων.

 

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς “Vegan Ελληνική Κουζίνα” μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ