Logodiatrofis.gr
ΜαγειρευτάΜαγειρεύω - ΠροστατεύωΣυνταγές

Φακόρυζο στη γάστρα με πράσο και καρότο

Παραδοσιακό πιάτο της Κύπρου δοσμένο μέσα από την έμπνευση της Ντίνας Νικολάου.

  • Προετοιμασία: 30΄

  • Ψήσιμο: 30΄ – 35΄

  • Mερίδες: 6

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. φακές ψιλές, καλά ξεπλυμένες και στραγγισμένες

  • 300 γρ. ρύζι μακρύκοκκο

  • 40 ml ελαιόλαδο

  • 2 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες (μόνο το λευκό τρυφερό μέρος)

  • 2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες (αν είναι χοντρά τα κόβω πρώτα στη μέση και μετά σε μισοφέγγαρα)

  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα κονκασέ

  • 1 φύλλο δάφνης

  • τα «φυλλαράκια» από 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, τριμμένο)

  • 2 – 3 καρφάκια γαρίφαλου

  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη

  • 1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)

  • ½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι (προαιρετικά)

  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζω τις φακές σε μια μέτρια κατσαρόλα και τις σκεπάζω με άφθονο κρύο νερό.
  2. Μόλις πάρουν μια-δυο βράσεις αποσύρω από τη φωτιά, τις στραγγίζω και τις αφήνω κατά μέρος.
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  4. Καθαρίζω την κατσαρόλα, τη σκουπίζω καλά και ρίχνω εκεί το ελαιόλαδο.
  5. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τις ροδέλες των πράσων και των καρότων για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  6. Προσθέτω το σκόρδο και τις καλά στραγγισμένες φακές και σοτάρω για άλλο ½ λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι οι φακές να γυαλίσουν.
  7. Ρίχνω τα κομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, το κύμινο και την πιπερίτσα (αν τη χρησιμοποιήσω).
  8. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω.
  9. Προσθέτω 400 ml καυτό νερό, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση.
  10. Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω όλο το περιεχόμενο σε ένα μέτριου μεγέθους βαθύ ταψί.
  11. Προσθέτω το ρύζι, το απλώνω ομοιόμορφα με μια ξύλινη κουτάλα και ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και το φαγητό να μείνει με μια πυκνή σάλτσα.
  12. Αν αποφασίσω να χρησιμοποιήσω το κεφαλοτύρι, βγάζω το ταψί από το φούρνο, σκορπίζω στο ταψί το τριμμένο κεφαλοτύρι και το ξαναβάζω στο φούρνο.
  13. Γυρίζω τη λειτουργία στο γκριλ και ψήνω για 5 – 7 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει.
  14. Σερβίρω το φαγητό ζεστό.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Παραδοσιακό πιάτο της Κύπρου δοσμένο μέσα από την έμπνευση της Ντίνας.

Οι φακές όπως και το ρύζι εφοδιάζουν τον οργανισμό με πολύτιμες βιταμίνες τις ομάδας Β, οι οποίες ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα.

Επιπλέον, σε συνδυασμό με το πράσο, το καρότο και το ελαιόλαδο, μας τροφοδοτούν με σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες: βιταμίνη Ε, αλυσίνη, λιγνάνες και φλαβονοειδή που προφυλάσσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και από διάφορες μορφές καρκίνου.

Ενισχύουν απόλυτα το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που αποδεικνύει αναμφίβολα και η πολύ υψηλή απόδοση της συνταγής αυτής σε αντιοξειδωτική ισχύ ORAC, που την έχουμε τόσο πολύ ανάγκη, ειδικά αυτή την εποχή, λόγω του απειλητικού κορωναιού.

Γευστική πρόταση που χαρακτηρίζεται επιπλέον και από τις αντισηπτικές και αντιικές ιδιότητες του σκόρδου.

Η υψηλότατη διατροφική αξία της συνταγής ολοκληρώνεται με το αυξημένο περιεχόμενό της σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες που παρέχουν απόλυτη προστασία στο γαστρεντερικό σύστημα.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ