Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Έχω υποθυρεοειδισμό και είμαι 25-30 παραπάνω από όσο θα έπρεπε να είμαι

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου

 

ΕρώτησηΓεια σας! Είμαι 33 ετών και θα ήθελα τη βοήθειά σας. Τα τελευταία 4 χρόνια αποκτώντας και υποθυρεοειδισμό, μετά από εγκυμοσύνη, έχω κολλήσει σε κάποια κιλά. 25-30 παραπάνω από όσο θα έπρεπε να είμαι. Βέβαια πάντα είχα παραπάνω κιλά που μία τα έχανα και την άλλη τα ξανάπαιρνα. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι χάνοντας δύσκολα πια κάποια κιλά, κολλάω σε ένα νούμερο και δεν κατεαβαίνει η ζυγαριά, ώσπου τα παρατάω. Τι μπορεί να φταίει; Άσκηση κάνω 2-3 φορές την εβδομάδα και γενικά αισθάνομαι ότι είμαι σε μια μόνιμη δίαιτα με κάποιες ατασθαλίες. Αντιγόνη

Απάντηση: Αγαπητή Αντιγόνη,

H διατροφή στον υποθυρεοειδισμό μοιάζει πολύ με την διατροφή ενός διαβητικού. Μικρά και συχνά γεύματα που βασίζονται σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τρώγοντας με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, «κινητοποίηση» του μεταβολισμού και μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης ευθύνονται για το κοιλιακό λίπος, την αύξηση του σωματικού βάρους, την μείωση του μυϊκού ιστού, καθώς επίσης δρουν ανασταλτικά στην μετατροπή της Τ4 σε Τ3. Παράλληλα, όσοι υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουν στοιχεία όπως το φθόριο, το βρώμιο, και το χλώριο που μπορεί να προκαλέσουν την παρεμπόδιση των υποδοχέων ιωδίου του θυρεοειδή αδένα. Για αυτό το λόγο, το λάχανο, τα φιστίκια, τα κουκουνάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι και τα γογγύλια θα πρέπει να αποφεύγονται.

Οι τροφές και τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία συνεργούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, είναι τα εξής: κανέλλα, το χρώμιο(κρέας, δημητριακά, τυρί, μπαχαρικά, μανιτάρια, τσάι, μπύρα, κρασί) και το μαγνήσιο (καφές, τσάι, κακάο, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, καλαμπόκι, αρακά, καρότο κ.α) δείχνουν να έχουν θετικές επιδράσεις σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

Συμπερασματικά τροφές όπως όσπρια ,πατάτες, φρούτα και λαχανικά (εκτός κουνουπίδι,μπρόκολο, λάχανο, φιστίκια, τα κουκουνάρια,ροδάκινα, αχλάδια,, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι), προϊόντα ολικής άλεσης, συκώτι,μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας,θαλασσινά και όστρακα που δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες ιωδίου, γαλακτοκομικά προϊόντα, καφές, τσάι και κακάο πρέπει να περιέχονται στο διαιτολόγιο των ατόμων που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,
θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ