Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Έχω μπει στην κλιμακτήριο και έχω πάρει πολύ βάρος

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

Ερώτηση: Γεια σας! Είμαι 47 ετών, έχω μπει στην κλιμακτήριο και δυστυχώς τα 2 τελευταία χρόνια έχω πάρει πολύ βάρος. Η δουλειά μου δεν είναι καθιστική. Είμαι 1,71 ύψος και ζυγίζω 90 κιλά. Μέχρι πριν ήμουν γύρω στα 65 κιλά.

Καλησπέρα Μαρία,

Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση είναι πολύ συχνή. Ωστόσο, κατά την εμμηνόπαυση ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, ταυτόχρονα συμβαίνουν διάφορες ορμονικές αλλαγές που μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα της πείνας, να προκαλέσουν κατάθλιψη ή και κακό ύπνο.

Παρακάτω θα σου προτείνω κάποιες διατροφικές συμβουλές:

  • Εξέτασε τα επίπεδα της βιταμίνης D! Καλές διατροφικές πηγές είναι το μουρουνέλαιο, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες), τα μανιτάρια, το συκώτι από βοδινό ή μοσχάρι, ο κρόκος του αυγού και γάλα ή γιαούρτι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D
  • Φρόντισε να καταναλώνεις επαρκής ποσότητες ασβεστίου: Ενισχύει την υγεία των οστών. Πηγές: γαλακτοκομικά προϊόντα, γραβιέρα, ξηροί καρποί, σουσάμι, ταχίνι, ξερά σύκα, καρύδια, λιπαρά ψάρια.
  • Ω-3 λιπαρά οξέα: Πηγές: σολομός, τόνος, καρύδια, σόγια, ο λιναρόσπορος. Να τρως 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, γιατί είναι
    καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων (π.χ. σαρδέλες, σολομό, κολιό, σκουμπρί, πέστροφα).
  • Πρόσθεσε φυτικές ίνες: Ένταξε στην διατροφή σου τροφές όπως ο λιναρόσπορος, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επιπλέον, πολύσπορα ή ολικής αλέσεως δημητριακά που επιμηκύνουν το αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη διατήρηση της γλυκόζης και της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Αντικατάστησε τα τρόφιμα με πολλές θερμίδες που τρως τακτικά (π.χ. το πλήρες γιαούρτι) με προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.
  • Τα γεύματα προτείνεται να συνοδεύονται πάντα από σαλάτα εποχής, λαχανικά ή φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
  • Εστίασε σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαχιστοποιώντας τα κορεσμένα λιπαρά (από ζωικά προϊόντα), τη ζάχαρη και τα μεταποιημένα τρόφιμα με υψηλό νάτριο (κονσέρβες, παστά, αλμυρά σνακ κ.α.).
  • Φυτοοιστρογόνα: Αποτελούν μία ξεχωριστή ομάδα φυσικών μη στεροειδικών φυτικών συστατικών, τα οποία εμφανίζουν παρόμοια δράση με τα γυναικεία οιστρογόνα και μειώνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Διατροφικές πηγές φυτοοιστρογόνων: όσπρια, γλυκόριζα, χουρμάδες, λιναρόσπορος, σόγια, σουσάμι.

Μια ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στα μεσογειακά πρότυπα, σε συνδυασμό με άσκηση, είναι αυτό που προτείνεται για περιορισμό του κινδύνου, βελτίωση της ποιότητας ζωής και για να βιώσει η κάθε γυναίκα όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα αυτήν την ευαίσθητη περίοδο της ζωής της.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ