Ειδήσεις

Έχω Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση και θα ήθελα να χάσω 2 κιλά Ο ειδικός απαντά...

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου

Ερώτηση: Καλησπέρα και συγχαρητήρια! Λόγω ΓΟΠ η διατροφή μου επί 3 χρόνια ήταν ολιγοθερμιδική (1300-1400kcals/24h ) και περιορισμένης ποσότητας, άλλα με συχνά γεύματα από όλες τις ομάδες, με εξαίρεση των λιπαρών υλών και ότι ήταν ερεθιστικό στο στομάχι (π.χ. τηγανιτά). Ήμουν 54 κιλά με 1,70cm ύψος. Τώρα μετά από κύηση (σε 8 μήνες πήρα 9 κιλά) είμαι 58. Θηλάζω περιορισμένα (σιγά σιγά θα αποθηλάσω), ασκούμαι με ολιγόλεπτες ασκήσεις και περπάτημα 30 λεπτά την ήμερα. Η ΓΟΠ παρήλθε και τώρα μπορώ να φάω ότι θέλω με προσοχή. Ήθελα να χάσω 2 κιλά, άλλα δεν θα ήθελα να τρώω όπως τότε που είχα πρόβλημα, γιατί δεν έχω πια. Όμως η μικρή αύξηση των θερμίδων σε φυσιολογικό επίπεδο προκαλεί αύξηση του βάρους. Μπορώ να κάνω κάτι για να το αλλάξω (μπλοκαρισμένος μεταβολισμός) ή θα πρέπει να τρώω όπως πριν και να πεινάω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση: Αγαπητή,

Σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος έχεις φυσιολογικό βάρος. Εφόσον τα συμπτώματα ΓΟΠ έχουν παρέλθει δεν χρειάζεται να στερηθείς τίποτα από τη  στιγμή που η κατανάλωση γίνεται με μέτρο. Παρακάτω σου δίνω κάποιες συμβουλές που θα τονώσουν τον μεταβολισμό σου και με αυτόν τον τρόπο θα πετύχεις την απώλεια που θες χωρίς να πεινάσεις:

  • Καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων & λαχανικών.
  • Καθημερινή κατανάλωση 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών.
  • Καθημερινή κατανάλωση 8-10 ποτήρια υγρών.
  • Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (πουλερικά, ψάρι, αυγά, ελιές, όσπρια, λαδερά, ζυμαρικά, κόκκινο κρέας, ρύζι, πατάτες)
  • Αντικατέστησε όλα τα δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως. Λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες θα σε κρατούν χορτάτη για μεγαλύτερο διάστημα.

 

Αλεξιάννα Τριανταφύλλου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χολαργός

tria.ale7 @ gmail.com

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο!

Ο ειδικός απαντά...

Κάνε και εσύ τη διατροφική σου ερώτηση

Δείτε επίσης

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία