Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Ευρωπαϊκή μελέτη ενισχύει τη σημασία της κατανάλωσης πρωϊνού για την υγεία των παιδιών

«Tο πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας» και στα παιδιά. 

 

Ερευνα

Η επιστημονική ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε online στο International Journal of Food Science and Nutrition, ερευνά τη σημασία των επιλογών των τροφίμων του πρωϊνού στην υγεία του παιδιού και τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωϊνού και του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος είναι ένας δείκτης υγιούς βάρους.

Η ανάλυση βασίζεται σ’ένα δείγμα 1.558 παιδιών ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και οκτώ από την Πάφο και τον Στρόβολο στην Κύπρο και εξετάζει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωϊνού με την ποιότητα διατροφής των παιδιών και τους παράγοντες καρδιο-μεταβολικού κινδύνου. Η έρευνα δείχνει ότι μεταξύ των κοριτσιών, εκείνα που καταναλώνουν πρωϊνό σε καθημερινή βάση, τείνουν να έχουν χαμηλότερη μέση βαθμολογία ΔΜΣ. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν υψηλή χοληστερόλη και διαστολική αρτηριακή πίεση, ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ των γονέων τους και τα δικά τους επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Επιπλέον, μεταξύ και των αγοριών και των κοριτσιών που κατανάλωναν πρωϊνό τακτικά, τα δημητριακά πρωϊνού βρέθηκαν να είναι η πιο θρεπτική επιλογή, σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές επιλογές πρωϊνού. Τα παιδιά που κατανάλωναν προϊόντα ζαχαροπλαστικής για πρωϊνό είχαν το λιγότερο ευνοϊκό προφίλ θρεπτικών συστατικών.

Η συγγραφέας της επιστημονικής δημοσίευσης Στάλω Πάπουτσου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και συνεργάτιδα ερευνήτρια στο Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στην Κύπρο, τονίζει έντονα τη σημασία της παράδοσης μηνυμάτων για τη δημόσια υγεία, για να ενθαρρύνουν καλές συνήθειες του πρωϊνού στα παιδιά. Δήλωσε: “Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους επαγγελματίες υγείας να προωθήσουν τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης πρωϊνού και να εκπαιδεύσουν τους γονείς και τα παιδιά να κάνουν τις σωστές επιλογές πρωϊνού για να εξασφαλίσουν υψηλότερη κατανάλωση των μικροθρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, καθώς να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης και λίπους”.

 

Μαίρη Παπαδάκη
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ