Logodiatrofis.gr
Συμβουλες & Tips

Εύκολοι τρόποι να βάλεις τα όσπρια στη διατροφή σου

Εύκολοι τρόποι να βάλεις τα όσπρια στη διατροφή σου

Τα όσπρια αποτελούν μέρος της ελληνικής διατροφής εδώ και χρόνια… και όχι άδικα.

Αποτελούν θρεπτική πηγή ενέργειας, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και παράλληλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Πολύ σημαντική είναι και η προσφορά τους σε άτομα με επιβαρυμένο λιπιδαιμικό προφίλ, καθώς έχει βρεθεί πως η κατανάλωση τους σχετίζεται με μείωση της χοληστερίνης.

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες ενθαρρύνονται να καταναλώνουν όσπρια αφού τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν (σίδηρος, φυλλικό οξύ) είναι απαραίτητα για εκείνες.

Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζονται και από τη σύσταση κατανάλωσης που προκύπτει στα πλαίσια της Μεσογειακής Διατροφής, συγκεκριμένα 3 μερίδες οσπρίων την εβδομάδα.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν συνδυάσει τα όσπρια απλά με μια σούπα. Γι’ αυτό λοιπόν σας παραθέτουμε εύκολες και εναλλακτικές προτάσεις να βάλετε τα όσπρια στη διατροφή σας.

Εύκολοι τρόποι να βάλεις τα όσπρια στη διατροφή σου

Ρεβύθια

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο. Ακόμα, περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ.

Δοκίμασε τα σαν:

  • Χούμους
  • Βάση για Υγιεινά Μπισκότα
  • Κρύα Σαλάτα
  • Snack on the go

ΤΙP: Για την καλύτερη απορρόφηση σιδήρου από τα ρεβύθια πρόσθεσε χυμό λεμονιού

Φακές

Αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων αλλά και ιχνοστοιχείων.

Δοκίμασε:

  • Πουρέ Φακής
  • Μέσα σε Smoothie για extra πρωτεΐνη
  • Βάση για σαλάτα
  • Snack on the go

ΤΙP: Για να λάβεις πρωτεΐνες με πλήρες προφίλ αμινοξέων συνδύασε τις φακές μαζί με ρύζι ή κινόα.

Μαυρομάτικα Φασόλια

Περιέχουν κάλιο, βιταμίνη Β1, φυτικές πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α και σίδηρο.

Ιδέες κατανάλωσης:

  • Burger
  • Κρύα Σαλάτα
  • Snack on the go
  • Συνοδευτικό Ψαριού/Κρέατος

ΤΙP: Για να καλύψεις τις ημερήσιες ανάγκες σε κάλιο, συνδύασε τα μαυρομάτικα φασόλια με αβοκάντο.

Κόκκινα Φασόλια

Παρέχουν στον οργανισμό ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες. Ακόμα προσφέρουν σε μικρότερες ποσότητες χαλκό, φωσφόρο και μαγγάνιο.

Είναι ιδανικά για:

  • Tacos με κιμά
  • Snack on the go
  • Βάση για Buddha Bowl
  • Μεξικάνικη σαλάτα

ΤΙP: Για περισσότερα αντιοξειδωτικά, συνδύασε τα κόκκινα φασόλια με σταφίδες και ξηρούς καρπούς όπως φιστίκια Αιγίνης, καρύδια και αμυγδαλόψιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ