Logodiatrofis.gr
Ασφάλεια τροφίμων

Ετικέτες τροφίμων: Εσείς ξέρετε τι γράφουν;

Άραγε οι Έλληνες καταναλωτές διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων που πρόκειται να αγοράσουν; 

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον ελλαδικό χώρο, το 68,9% των ερωτηθέντων ελέγχει την ημερομηνία λήξης, ενώ μόνο το 49,1% των γυναικών και το 31,3% των αντρών αντίστοιχα, ελέγχει τα συστατικά των τροφίμων.

Ποιά στοιχεία θα πρέπει όμως να διαβάζει ο καταναλωτής, προκειμένου να είναι απόλυτα ενημερωμένος για το προϊόν που πρόκειται να βάλει στο ντουλάπι του σπιτιού του;

Ονομασία

Όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα και πολλά από αυτά που δεν έχουν συσκευαστεί εκ των προτέρων πρέπει να φέρουν στην ετικέτα την ονομασία του τροφίμου καθώς και το εμπορικό σήμα του προϊόντος.

Η ονομασία θα πρέπει να προσδιορίζει ακριβώς το περιεχόμενο, ώστε να διακρίνεται από άλλα προϊόντα.

Συστατικά

Κάθε τρόφιμο οφείλει να γράφει τα συστατικά από τα οποία αποτελείται.

Στα περισσότερα τρόφιμα, τα συστατικά αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά ανάλογα με το βάρος τους. Αν το νερό που έχει προστεθεί καταλαμβάνει πάνω από το 5%, θα πρέπει να αναγράφεται μαζί με τα άλλα συστατικά.

Θρεπτική αξία

Η θρεπτική αξία των συστατικών πρέπει να αναφέρεται επί 100 γραμμαρίων του τροφίμου ή επί της μερίδας ,αν η συσκευασία περιέχει λιγότερα από 100 γραμμάρια.

Πληροφορίες πρέπει να δίνονται για την ενέργεια (Kcals), πρωτείνες, υδατάνθρακες, λίπη, φυτικές ίνες, άλατα, σάκχαρα καθώς επίσης βιταμίνες και μέταλλα εφόσον η ποσοτητά τους στο τρόφιμο ξεπερνά το 1/6 της καθημερινώς συνιστώμενης δόσης.

Ημερομηνία λήξης

Η ετικέτα πρέπει να αναγράφει την ημέρα και τον μήνα μέχρι τον οποίο πρέπει να καταναλωθεί το συγκεκριμένο προϊόν.

Τρόφιμα τα οποία αντί της ένδειξης “ καλύτερα πριν”έχουν την ένδειξη “να πωλείται ως” πρέπει να αναφέρουν μέσα σε πόσες μέρες από την αγορά τους πρέπει να καταναλωθούν.

Κωδικός παρτίδας

Κωδικός για την αναγνώριση της παρτίδας ούτως ώστε σε περίπτωση που κάποιο προϊόν ονομαστεί ακατάλληλο να μπορεί να εντοπιστεί η παρτίδα και να αποσυρθεί από την αγορά( συνήθως είναι ένας αριθμός).

Αλλεργιογόνα συστατικά

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η ανα γραφή των αλλεργιογόνων συστατικών πρέπει να γίνεται στον κατάλογο των συστατικών, ώστε ο καταναλωτής που έχει ευαισθησία σε ένα τέτοιο συστατικό, να το αναγνωρίσει στην ετικέτα.

Παραγωγή προϊόντος

Ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης του προϊόντος στις περιπτώσεις που άλλες πληροφορίες στην ετικέτα οδηγούν σε πλάνη του καταναλωτη ενώ δεν προβλέπεται η αναγραφή ένδειξης σχετικής με τη γεωγραφική προέλευση της πρώτης ύλης που έχει χρησιμοποιηθεί.

Παρασκευαστής

Η ετικέτα θα πρέπει να περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία του παρασκευαστή,του εισαγωγέα-αν το προϊόν είναι εισαγώμενο- ή του διανομέα.

Καθαρό προϊόν

Οφείλεται να καταγράφεται η καθαρή ποσότητα του τροφίμου και κατά περίπτωση το καθαρό στραγγισμένο βάρος του( π.χ. κονσέρβες).

Γλώσσα

Εαν πρόκειται για εισαγώμενο προϊόν είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται όλες οι πληροφορίες και στην ελληνική γλώσσα.

Κώδικας Ε

Οι αριθμοί E είναι κώδικες για τις πρόσθετες ουσίες τροφίμων και έχουν θεσμοθετηθεί από την ευρωπαική ένωση για να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποιά πρόσθετα περιλαμβάνουν οι συσκευασμένες τροφές που καταναλώνουν.

Έτσι τα Ε βρίσκονται συνήθως στις ετικέτες τροφίμων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν στη συσκευασία του προϊόντος συναντήσετε το γράμμα Ε ακολουθούμενο από ένα τριψήφιο νούμερο τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι τα νούμερα από:

  • 100-199 χρωστικές
  • 200-299 συντηριτικά
  • 300-399 αντιοξειδωτικά
  • 400-499 σταθεροποιητές

Συχνά συναντάμε στις διατροφικές ετικέτες τροφίμων μερικές λέξεις:

  • Ελεύθερο θερμίδων ή χωρίς θερμίδες: Έχουν λιγότερο από 5 θερμίδες ανά μερίδα
  • Χωρίς λίπος ή ελεύθερα λίπους: Περιέχουν περίπου 0,5 γρ. λίπους ανά μερίδα
  • Ελεύθερα χοληστερόλης ή χωρίς χοληστερόλη: Υπάρχουν λιγότερα από 2 mg χοληστερόλης και λιγότερα από 2 gr. κορεσμένου λίπους ανά μερίδα
  • Ανάλατα ή χωρίς επιπρόσθετο αλάτι: Δεν έχει προστεθέι αλάτι στα τρόφιμα αυτά
  • Προίόντα light: Το τρόφιμο έχει 1/3 λιγότερες θερμίδες ή ½ λιγότερο λίπος ή ½ λιγότερο νάτριο από ότι το κανονικό τρόφιμο
  • Συσκευασμένα σε νερό: Οι κονσέρβες τόνου με νερό αντί για λάδι, περιέχουν λιγότερο λίπος
  • Αλεύρι σίτου: Αναφέρεται στο άσπρο αλεύρι και όχι στο αλεύρι ολικής αλέσεως

Άννα Καλυβα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ