Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Εθισμός στη σοκολάτα…Υπάρχει;

Εθισμός στη σοκολάτα...Υπάρχει; - εθισμός

H σοκολάτα είναι  τρόφιμο που μπορεί πραγματικά να χαρακτηριστεί ως εθισμός;

 
 

Γενικά, η λαχτάρα για συγκεκριμένα τρόφιμα οφείλεται κυρίως σε εξωτερικά ερεθίσματα και στην συναισθηματική κατάσταση του ατόμου, παρά σε πραγματική πείνα. Έχουμε την τάση σε συγκεκριμένες καταστάσεις όπως ανία, άγχος, κατάθλιψη ή απλά μια κακή ψυχολογική κατάσταση να αντιμετωπίζεται με την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου.

Η σοκολάτα είναι το κυρίαρχο τρόφιμο για την αντιμετώπιση όλων αυτών των αγχωτικών καταστάσεων και φυσικά πιο επιρρεπείς είναι οι γυναίκες. Πολλές γυναίκες παγκοσμίως περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «Chocoholics». Επιμένουν λοιπόν ότι είναι μια συνήθεια η παράγει μια άμεση αίσθηση ευημερίας, και ακόμη ότι η αποχή οδηγεί σε συμπτώματα απόσυρσης.

Όταν τρώμε γλυκά και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, η σεροτονίνη απελευθερώνεται, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι. Αυτό εξηγεί εν μέρει τους πόθους σε κοινή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (ΕΔΕ) και προ-εμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Η Σοκολάτα περιέχει πολλά βιολογικά ενεργά συστατικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ανώμαλες συμπεριφορές και ψυχολογικές αισθήσεις όπως εκείνες των άλλων εθιστικών ουσιών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε στη Φιλανδία διαπίστωσαν ότι οι αυτοαποκαλούμενοι στη σοκολάτα “τοξικομανείς” εμφάνισαν μια αρνητική διάθεση και υψηλότερο άγχος. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι τοξικομανείς στη σοκολάτα παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά του τακτικού εθισμού, επειδή παρουσιάζουν λαχτάρα για σοκολάτα, ακανόνιστες διατροφικές συμπεριφορές και διαταραχές διάθεσης.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της σοκολάτας, της διατροφής και της χρήση ναρκωτικών, σε γενικές γραμμές οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σοκολάτα δεν είναι ένας αληθινός εθισμός, καθώς η σοκολάτα δεν περιέχει ουσίες που αλλάζουν τη διάθεση.

Ένας συνδυασμός των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της σοκολάτας όπως η γλυκύτητα, η υφή, το άρωμα, οι θρεπτικές ουσίες και τα χημικά προϊόντα, σε συνδυασμό με τις ορμονικές εναλλαγές της διάθεσης, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τους πόθους για τη σοκολάτα.

 

Συμβουλές για να χαλιναγωγήσετε τη λαχτάρα για σοκολάτα…..

Αν μπορείτε να ικανοποιήσετε τον πόθο της σοκολάτας με δύο μόνο φιστίκια σοκολάτα, τότε είστε σε αρκετά καλό στάδιο. Αν δεν είστε τόσο τυχεροί:

  • Ανακαλύψτε αν η λαχτάρα είναι η συναισθηματική: υπάρχουν όλα τα είδη των λόγων για τους οποίους οι άνθρωποι ποθούν τα τρόφιμα. Μπορεί συχνά να σχετίζεται με αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης ή κατάθλιψης. Αν μπορείτε να προσδιορίσετε τους λόγους σας, τότε δοκιμάστε μια άλλη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Ενσωματώστε μικρές μερίδες σοκολάτας στη συνήθη διατροφή σας, αντί να περιορίσετε τον εαυτό σας: μετριοπάθεια είναι το κλειδί. Μια ερευνητική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε σοκολάτα μέσα σε μισή ώρα από την κατανάλωση ενός γεύματος, απογαλακτίζονται σταδιακά οι ίδιοι από τον πόθο τους.
  • Εάν αισθάνεστε ότι βαριέστε και η λαχτάρα για σοκολάτα σας αλλάζει τη διάθεση τότε: πάτε για έναν περίπατο, τρέξτε για θελήματα, καλέστε έναν φίλο σας ή διαβάσετε ένα βιβλίο. Εάν μπορείτε να πάρετε το μυαλό σας από τα τρόφιμα για ένα μικρό χρονικό διάστημα τότε η λαχτάρα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα υγιεινά τρόφιμα γύρω από το ξενοδοχείο: ώστε να μπορείτε να αντικαταστήσετε τη σοκολάτα με φρούτα μερικές φορές την ημέρα. Έχετε μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή, τρώτε τακτικά για να αποφεύγετε την πείνα και να τρώτε πιο αργά. Όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας είναι σταθερά, η λαχτάρα για σοκολάτα είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί.
  • Ενημερώστε τους φίλους σας ότι δεν επιτρέπεται η σοκολάτα στο σπίτι: πληροφορήστε τους φίλους και την οικογένεια σας να μην σας αγοράσουν σοκολάτα ή ακόμα και να μην την τρώνε μπροστά σας!
  • Τέλος, είναι μια καλή ιδέα να αυξήσετε το επίπεδο της άσκησης: για να κάψετε επιπλέον θερμίδες και να αυξήσετε το μεταβολικό ποσοστό σας. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες εξουδετερώνουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.

Εθισμός στη σοκολάτα...Υπάρχει; - εθισμόςΔήμητρα Σταμούλη,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χολαργός
dhmhtra_stam@hotmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ