Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τυρί και βούτυρο αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Ορισμένες πηγές κορεσμένου λίπους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει ότι ορισμένες πηγές κορεσμένου λίπους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 3.349 μη διαβητικούς ενήλικες από την Ισπανία, για περίπου 4,5 χρόνια. Αξιολόγησαν τις διατροφικές πληροφορίες των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια ετήσια, χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα Cox  για να εκτιμηθεί το είδος του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την αρχική τιμή λίπους και την ετήσια πρόσληψη λίπους.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες κορεσμένων λιπών και ζωικά λίπη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με όσους κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Όταν οι ερευνητές ‘’έσπασαν΄΄ τα αποτελέσματα με βάση συγκεκριμένο τύπο τροφής, την κατανάλωση βουτύρου (στα 12 g ημερησίως) και τυριού (στα 30 g ημερησίως) ανακάλυψαν ότι και τα δύο συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Από την άλλη μεριά, οι άνθρωποι που έτρωγαν πλήρης σε λιπαρά γιαούρτι είχαν μικρότερο κίνδυνο από εκείνους που δεν έτρωγαν.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι επειδή το γιαούρτι περιέχει υγιεινά συστατικά, όπως προβιοτικά και πρωτεΐνη, μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα, όσο αναφορά την εμφάνιση διαβήτη. Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι ακόμη και αν τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν, ώστε να λογοδοτήσουν στις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να τους επηρέασε η ανακάλυψη για το γιαούρτι. “Το βούτυρο και το τυρί καταναλώνονται συχνά με υδατάνθρακες, όπως ψωμί ή κράκερ” είπε η επικεφαλής συγγραφέας Marta Guasch-Ferre, μια ερευνήτρια διατροφής στο Χάρβαρντ Τ.Η.Chan της Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι ότι οι ερευνητές δεν εντόπισαν καμία σημαντική σχέση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, αλλαντικών,  αυγών ή της κατανάλωσης πλήρης σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αν και οι ερευνητές σημείωσαν ότι άλλοι παράγοντες μπορεί να έχουν αλλοιώσει αυτά τα αποτελέσματα. Μπορούν όμως να σημειώσουν ότι οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων στην Ισπανία είναι διαφορετικές από εκείνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη μετριόνταν μετά από μια μεσογειακή δίαιτα, και γι αυτό τα ευρήματα αυτά μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν τα άτομα που έχουν ως πρότυπο την τυπική αμερικανική διατροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ