Logodiatrofis.gr
ΈρευναΥγεία

Νόσος του Crohn και Διατροφή

Η διατροφική θεραπεία είναι ένα σύνολο εργαλείων που σας βοηθούν να διαχειριστείτε τη νόσο του Crohn και τα συμπτώματά της.

Έχει δύο στόχους:

  • Σας βοηθά να μάθετε να αποφεύγετε την κατανάλωση τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή.
  • Σας βοηθά να αποφασίσετε τι να φάτε, πότε να το φάτε και αν χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα.

Με ποιο τρόπο επηρεάζει η νόσος Crohn τη διατροφή;

Αυτή η φλεγμονώδης ασθένεια του εντέρου μπορεί να ‘χτυπήσει’ οπουδήποτε κατά μήκος μέρος του πεπτικού συστήματος, από το στόμα έως τον πρωκτό.

Πιο πιθανό, είναι να επηρεάσει το λεπτό έντερο, το όργανο που προσλαμβάνει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Η νόσος Crohn μπορεί να φουσκώσει το λεπτό έντερο και να αφήσει σημάδια.

Μερικές φορές αυτά τα σημάδια είναι τόσο χονδροειδή, που περιορίζουν τη δίοδο και δημιουργούν εμπλοκές που ονομάζονται στενώσεις.

Όλα αυτά καθιστούν πιο δύσκολο για το σώμα σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Κατά τη διάρκεια μιας φλεγμονής, τα συμπτώματα όπως η διάρροια και ο εμετός προκαλούν απώλεια υγρών, θρεπτικών ουσιών και βάρους.

Συμπτώματα όπως η ναυτία και οι κράμπες προκαλούν μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνετε και αλλαγή στην γεύση.

Η μείωση των γευμάτων μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά για τον οργανισμό σας μακροπρόθεσμα.

Το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη πρωτεΐνη όταν υπάρχει και φλεγμονή.

Μερικά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου αλλάζουν το διατροφικό σας προφίλ. Η μακροχρόνια χρήση στεροειδών μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά σας και να αυξήσει την ανάγκη για ασβέστιο και βιταμίνη D.

Η χειρουργική επέμβαση επηρεάζει επίσης τη διατροφή. Εάν ο γιατρός πρέπει να αφαιρέσει κάποιο μέρος του λεπτού εντέρου, το όργανο δυσκολεύεται να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε προηγμένες μορφές διατροφικής θεραπείας.

Τι δίαιτα μπορώ να ακολουθήσω αν πάσχω από τη νόσο Crohn;

Δεν υπάρχει κάποια δίαιτα για την νόσο, η οποία μπορεί να  λειτουργήσει για όλους τους ανθρώπους.

Κάθε άτομο έχει διαφορετικά τρόφιμα που τον πειράζουν. Ένας οδηγός τροφίμων, είναι ένα καλό εργαλείο, για να σας βοηθήσει να βρείτε τα τρόφιμά, τα οποία σας ερεθίζουν. Όσο δεν έχετε συμπτώματα, μπορείτε να καταναλώσετε μια φυσιολογική και υγιεινή διατροφή.

Κατά τη διάρκεια κάποιας έξαρσης συνιστάται να:

  • Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας ερεθίζουν.
  • Τρώτε συχνότερα και μικρότερα γεύματα.
  • Τρώτε λιγότερο αδιάλυτες φυτικές ίνες όπως σπόρους, καρύδια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κάποια φρούτα.
  • Μαγειρέψτε τα λαχανικά, έτσι ώστε να είναι πιο εύπεπτα.
  • Τρώτε λιγότερα λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα.
  • Πίνετε πολύ νερό.
  • Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά και την καφεΐνη.
  • Αποφύγετε τους ολόκληρους σπόρους και αντικαταστήστε τους με επεξεργασμένους.

Εάν παίρνετε στεροειδή, μιλήστε με το γιατρό ή τον διαιτολόγο σας για το πώς να λάβετε περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D για την προστασία των οστών σας.

Αν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση, εξετάστε περισσότερες πρωτεΐνες που θα σας βοηθήσουν να αναρρώσετε πιο γρήγορα. Μια καλή ιδέα επίσης είναι να αποφύγετε τις ίνες αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια να εντάξετε σιγά σιγά τα τρόφιμα που καταναλώνατε πίσω στη διατροφή σας.

Λάβετε υπόψη ότι πρόκειται για γενικές συμβουλές. Συζητήστε με τον διαιτολόγο σας για το τι είναι καλύτερο για σας.

Υπάρχουν άλλοι τύποι θεραπευτικής διατροφής;

Ναι. Υπάρχει ένας συνδυασμός από πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας μαζί με τη θεραπευτική αγωγή που θα προτείνει ο γιατρός σας.

Διατροφή απόρριψης:

Κάθε φορά θα αφαιρείτε τρόφιμα από τη διατροφή σας για να δείτε ποια από αυτά προκαλούν τα συμπτώματα. Αν αφαιρέσετε κάποιο, αντικαταστήστε το με κάτι που παρέχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά.

Συμπληρώματα:

Μπορεί να θέλετε να προσθέσετε βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε.

Μπορεί να έχετε έλλειψη σε ασβέστιο, βιταμίνες, φολικό οξύ, σίδηρο, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Συζητήστε με έναν γιατρό, πριν ξεκινήσετε την πρόσληψη τους. Είναι εύκολο να προσλάβετε μεγάλη ποσότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα.

Εντερική διατροφή:

Αν δεν λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά από το φαγητό, μια επιλογή είναι η εντερική διατροφή.

Πρόκειται για ένα ειδικό μείγμα υγρών τροφίμων που μπορείτε να πίνετε ή να λαμβάνετε μέσω ενός σωλήνα τροφοδοσίας.

Η εντερική διατροφή είναι συχνά χρήσιμη στα παιδιά που έχει σταματήσει η ανάπτυξη τους ή έχει καθυστερήσει η εφηβεία λόγω της νόσου.

Παρεντερική διατροφή:

Αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει, όταν άλλες μέθοδοι δεν λειτουργούν. Τα υγρά θρεπτικά συστατικά περνούν μέσω ενός σωλήνα, ή καθετήρα, απευθείας στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Ο γιατρός μπορεί να προτείνει παρεντερική διατροφή αν έχετε:

  • Σοβαρή έξαρση
  • Εξαιρετικά κακή διατροφή
  • Απώλεια μεγάλου μέρους του λεπτού εντέρου σας κατά τη χειρουργική επέμβαση

Εμπιστευθείτε το έντερό σας

Μόνο εσείς, μαζί με τον διαιτολόγο σας, μπορείτε να συζητήσετε τι είναι ωφέλιμο για σας.

Ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο, μπορεί να βοηθήσει να εξαλειφθούν τα συμπτώματά της νόσου, να ενισχύσει την ενέργειά σας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας.

.

Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή | Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης.

 
 
 
 
 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η 2η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Μάθετε περισσότερα...

Συνεχείς επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών!

Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Τα νοσήματα με σημείο αναφοράς το ανοσοποιητικό όπως είναι οι Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ. παρουσιάζουν σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή', μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής.

Στο πρώτο του μέρος περιγράφει τις βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνει στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επιπλέον, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά έτερων 21 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων διαταραχών. Συγκεκριμένα, αναλύονται εκτενώς αναφορικά με τη διατροφική τους διαχείριση τα παρακάτω νοσήματα:

  1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
  2. Νόσος του Crohn
  3. Ελκώδης κολίτιδα
  4. Κοιλιοκάκη
  5. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  6. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
  7. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
  8. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  9. Νόσος Graves
  10. Ινομυαλγία
  11. Λεύκη
  12. Μυασθένεια Gravis
  13. Ρευματική πολυαλγία
  14. Σκληρόδερμα
  15. Σύνδρομο Sjögren
  16. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  17. Ψωρίαση
  18. Σκλήρυνση κατά πλάκας
  19. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
  20. Αλλεργικό άσθμα
  21. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή Σύνδρομο Bechterew ή νόσος Marie Strumpell

Επιπλέον, αναφέρονται και άλλες λιγότερο συχνές αυτοάνοσες παθήσεις, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata), δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην υγειά μας ρε παιδια" στον ΣΚΑΪ, προτείνει το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη: "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή", Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

...και η Ελένη Φιλίνη προτείνει το βιβλίο "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή".

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

ISBN: 978-618-02-0762-0  ● Διαστάσεις: 14 Χ 20,5 ● Σελίδες: 400 ● Τιμή: 28,00 €

Διαβάστε τις κριτικές για το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και διατροφή' ΕΔΩ!

Μπείτε στο επίσημο κατάστημα eshop του Logodiatrofis.gr και βρείτε όλα τα βιβλία των Επιστημονικών Εκδόσεων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

Βιβλία Διατροφής και Υγείας, με ποικίλη θεματολογία για τον άντρα, τη γυναίκα, το παιδί, καθώς και βιβλία για δίαιτα, σωστή διατροφή, αλλά και βιβλία με υγιεινές συνταγές.

Αποκτήστε τα βιβλία στο eshop.logodiatrofis.gr με πλούσια ΔΩΡΑ σε κάθε σας παραγγελία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ