Ειδήσεις

Κατεψυγμένα Vs Φρέσκα, φρούτα και λαχανικά Έρευνα

Καταρρίπτοντας την έννοια ότι τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά δεν είναι τόσο καλά όσο τα φρέσκα.

Μια μελέτη που δημοσιέυτηκε στο περιοδικό «Journal of Food Composition and Analysis» αποδεικνύει ότι η διατροφική αξία ορισμένων κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών είναι γενικότερα ισότιμη με τα φρέσκα προϊόντα. Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας (UGA) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κατεψυγμένων Τροφίμων και συγκρίνει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των οκτώ κατεψυγμένων και νωπών φρούτων και λαχανικών που αγοράζονται από τους καταναλωτές πιο συχνά.

Αυτή η μελέτη δύο ετών συνέκρινε την κατάσταση των στοχευμένων θρεπτικών συστατικών σε επιλεγμένα φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά. Αυτή η μελέτη δύο ετών συνέκρινε την κατάσταση των στοχευμένων θρεπτικών συστατικών σε επιλεγμένα φρέσκα και κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά.

Επιπλέον, μια τρίτη κατηγορία εξετάστηκε-έντάθηκε κατηγοριοποίηση «φρέσκο-αποθηκευμένο» η οποία στοχεύει στην μίμηση της τυπικής αποθήκευσης των προϊόντων μετά την αγορά τους από τον καταναλωτή (πέντε ημέρες ψύξης).

Οι ερευνητές ανέλυσαν μπρόκολο, κουνουπίδι, καλαμπόκι, πράσινα φασόλια, αρακά, σπανάκι, βατόμουρα, και φράουλες και από τις τρεις κατηγορίες της φρεσκάδας για τις συγκεντρώσεις τους σε L-ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), trans-β-καροτένιο (προβιταμίνη Α), και το συνολικό φυλλικό οξύ.

Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν εις τριπλούν σε αντιπροσωπευτικά δείγματα με τη χρήση τυποποιημένων μεθόδων ανάλυσης και περιελάμβανε ένα σχέδιο ελέγχου της ποιότητας για κάθε θρεπτικό συστατικό. Στις περιπτώσεις των σημαντικών διαφορών ανήκουν, τα κατεψυγμένα προϊόντα που ξεπέρασαν την κατηγορία «φρέσκο-αποθηκευμένο» πιο συχνά από ότι η κατηγορία «φρέσκο-αποθηκευμένο» ξεπερνούσε το κατεψυγμένο.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εξετάζοντας το ψυγείο αποθήκευσης στο οποίο οι καταναλωτές μπορεί να εκθέσουν τα φρέσκα προϊόντα τους πριν από την κατανάλωση, «τα ευρήματα αυτής της μελέτης δεν υποστηρίζουν την κοινή πεποίθηση των καταναλωτών ότι τα φρέσκα τρόφιμα έχουν σημαντικά μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τα αντίστοιχα κατεψυγμένα».

Ναταλία Βάου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: nvaou@hotmail.com

Δείτε επίσης

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν τη φλεγμονή μέσω των κανναβινοειδών

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν τη φλεγμονή μέσω των κανναβινοειδών

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών διερευνά τις χημικές αντιδράσεις που μετατρέπουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε κανναβινοειδή που έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη - αλλά χωρίς το ψυχοτρόπο υψηλό. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία